Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Hlavní evropský plán na regulaci digitálních platforem se nesmí stát jen prázdným příslibem

20. 10. 2021

Hlavní evropský plán na regulaci digitálních platforem se nesmí stát jen prázdným příslibem

Tisková zpráva EMMA/ENPA

Brusel 20. října 2021

Zítřejší zasedání Evropské rady nesmí dát zelenou takové podobě návrhu nařízení „Digital Markets Act“, který se nebude nevztahovat na globální digitální platformy. Jinak Evropa zůstane nepřipravena na digitální epochu.

V souvislosti se zasedáním Evropské rady ve dnech 21. – 22. října vyzývají EMMA a ENPA hlavy států a předsedy vlád Evropské unie, aby nevyjádřili svůj souhlas se stávajícím návrhem „Digital Markets Act“, který nesplňuje požadavky na konečné omezení síly digitálních platforem ovládajících přístup k síti.

„Zákon o digitálních trzích“ (DMA) byl prezentován jako odpověď Evropské unie na nekalou soutěž a zneužívání dominantního postavení globálních digitálních platforem. EU měla zavést účinnou a vyváženou regulaci digitálního prostoru, jaká existuje na tradičních trzích. Cíl je jasný: vytvořit spravedlivé digitální trhy a podpořit hospodářskou soutěž v Evropě prostřednictvím regulace digitálních platforem v oblasti tzv. základních služeb platforem. Evropská komise se rozhodla čelit praktikám zneužívání současné nerovnováhy na trhu způsobené globálními digitálními platformami a obnovit rovné podmínky.

Návrh však bohužel těmto cílům výrazně neodpovídá. K jejich splnění je třeba návrh výrazně prohloubit, jak již navrhly některé členské státy v Radě Evropské unie. Pokud si Evropa chce zachovat svou digitální suverenitu a stát se skutečně připravenou na digitální věk, je nezbytné, aby se ti, kdo spolurozhodují o legislativě, nyní angažovali pro podstatné posílení regulace bez jakýchkoli výjimek.

Pokud by Evropa nyní nedokázala správně stanovit budoucí pravidla a povinnosti pro globální digitální platformy, Evropa by přišla o jedinečnou a historickou příležitost a ztratila by celou digitální dekádu. Evropská unie nemůže mít ambice a zároveň zůstat nečinná, zatímco digitální trhy dusí hrstka společností s nebývalou mocí, která je ovládá.

V opačném případě se musí evropští občané obávat, neboť mohou očekávat zhoršení v oblasti narušení jejich práv, svobod a možnosti výběru v digitálním prostoru. Kromě toho by již neexistovala žádná principiální hospodářská soutěž ani rozmanitost nabídek pro spotřebitele, protože by se nedalo zakročit proti neustálému zneužívání postavení platforem střežících přístup k síti, jak znovu a znovu zjišťují evropské orgány pro hospodářskou soutěž. Už by neexistoval žádný růst evropských společností na digitálních trzích. Svoboda a pluralita médií a svoboda projevu jsou ohroženy, pokud i nadále budou algoritmy těchto platforem řídit výběr občanů v prostředí online.

V zájmu Evropské komise ani členských států nemůže být uplatňování tak krátkozrakého přístupu, který by Evropu připravil o budoucí regulaci a zároveň by pouze posílil platformy, které přitom hodlá regulovat. Nyní není čas na politický oportunismus.

EMMA a ENPA naléhavě vyzývají Evropskou komisi a vlády zemí EU, aby tyto obavy vzaly v úvahu a nespěchaly na přijetí Digital Market Actu, který by v tom případě zůstal jen prázdným příslibem.

S konkrétním obsahem připomínek a pozměňovacími návrhy EMMA-ENPA se můžete seznámit zde.


Další informace podá:

Ilias Konteas

EMMA-ENPA Executive Director

Ilias.Konteas@enpa.eu

 

EMMA, European Magazine Media Association, je jediným a celkovým zastoupením evropských časopisových médií, která dnes čtou miliony čtenářů na různých platformách, zahrnujících papírové i digitální formáty. EMMA zastupuje 15 000 vydavatelství a produkujících 50 000 titulů časopisů po celé Evropě v tištěné i digitální podobě. Viz: www.magazinemedia.eu/

ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin, je největším reprezentantem vydavatelů novin z celé Evropy. ENPA sdružuje 16 národních asociací ve 13 evropských zemích a je hlavním partnerem institucí EU a klíčovým hybatelem diskusí o mediální politice v Evropské unii. Viz: www.enpa.eu/