Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německý kolektivní správce Corint Media předložil Googlu návrh licenční smlouvy

18. 10. 2021

Německý kolektivní správce Corint Media předložil Googlu návrh licenční smlouvy

Za autorská práva vydavatelů tisku, která v současné době zastupuje, požaduje Corint Media od Googlu v roce 2022 licenční platbu ve výši 420 milionů eur.

Společnost Corint Media, která jako kolektivní správce zastupuje autorská práva vydavatelů tisku, předložila Googlu návrh licenční smlouvy. Za použití tiskového obsahu, jako jsou titulky, krátké úryvky článků a náhledy obrázků ve vyhledávači, Corint Media podle návrhu požaduje na rok 2022 licenční platbu 420 milionů eur. Corint Media zastupuje v Německu přibližně 200 vlastníků autorských práv. Tato částka je vypočtena ze standardní sazby odměny za relevantní tržby společnosti využívající autorská práva na daném trhu, zde tedy Googlu v Německu. Rozhodčí rada německého úřadu pro patenty a ochranné známky (DPMA) - odpovědná za posuzování otázek sazeb a odměn - vyhodnotila licenční sazbu až 11% z příslušných tržeb za celý rozsah služeb jako principiálně vhodnou. Vzhledem k tomu, že společnost Corint Media v současné době vlastní práva jen od přibližně 200 digitálních vydavatelských publikací vydávaných na německém trhu, je toto procento odpovídajícím způsobem sníženo. Tržby generované z provozu vyhledávače Google v Německu odhadují na přibližně 9 miliard eur za rok 2020.

S ohledem na známé informace o výši plateb i požadavcích na jejich objem za využívání obsahu tiskových publikací na jiných trzích - Austrálie kolem 100 milionů eur; Kanada kolem 400 milionů eur – odpovídá požadovaná částka i z hlediska mezinárodního srovnání. Ve Francii místní antimonopolní úřad nedávno potrestal Google k zaplacení 500 milionů eur. Stalo se tak proto, že Google v rozporu s platným právním řádem nejednal s vydavateli tisku konstruktivně o odměně za používání autorských práv vydavatelů francouzského tisku. Tato práva, stejně jako německá, vychází ze směrnice EU o autorských právech.

Online obsah středně velkých celostátních novin s návštěvností kolem 30 milionů visits za měsíc by na základě licence Corint Media získal příjmy kolem 15 milionů eur ročně. Tyto příjmy se mohou zvýšit při uzavření licenčních smluv s dalšími platformami. Společnost Corint Media vyzvala k jednání o licencích také Facebook a v současné době již jedná i s Microsoftem a dalšími uživateli.

Prof. Dr. Norbert Flechsig, odborník na autorská práva a spoluautor řady komentářů k tématu autorských práv, uvedl: „Požadavek přiměřené odměny pro držitele práv za jejich použití v onlinu není z hlediska vědy o autorských právech principiálně novým případem. Pokud autoři v knižním sektoru obdrží za svá autorská práva jako běžný licenční poplatek alespoň 15% prodejní ceny, pak lze podíl 11% z tržeb Googlu pro všechny německé vydavatele tisku označit za spodní hranici přiměřeného poplatku.

V tomto nároku na odměnu je nakonec zahrnuta a chráněna i přímá autorská redakční práce, protože v rámci práva musí být redaktoři odměňováni poměrným dílem. Pouze takto přiměřená odměna také odpovídá smluvní paritě, kterou chtěl německý zákonodárce dosáhnout ve vztahu mezi vydavateli tisku a provozovateli vyhledávačů.“

Axel Voss, europoslanec, zpravodaj Evropského parlamentu při projednávání směrnice EU o autorském právu, k tomu řekl: „Všichni vydavatelé musí těžit z autorských práv k obsahu tisku. To je vůle evropského zákonodárce. Platby platforem mají zajistit existenci vydavatelů, a tím i názorovou rozmanitost tisku. Příjmy mají také poskytnout podíl pro novináře. Jakýkoli pokus obejít toto významné právo je v rozporu s účelem směrnice a musí být proto odmítnut.“

Markus Runde a Christoph Schwennicke, jednatelé Corint Media, sdělili: „S tímto návrhem vstupujeme do rozhodující fáze jednání s největší digitální platformou, která využívá obsah tisku. Zákon existuje, je legitimizován v celé Evropě a je obecně přijímán i mimo země EU. Nyní je úkolem velmi brzy a velmi transparentně stanovit cenu, která bude odpovídající významu všeho tisku na internetu.“

Na žádost německé tiskové agentury dpa Google reagoval tímto vyjádřením: „Dodržujeme zákony a držíme se faktů, nikoli neopodstatněných požadavků. Corint Media ignoruje skutečnost, že Google vytváří vydavatelům značnou přidanou hodnotu a ze zpravodajského obsahu nezískává žádný významný příjem." Google naopak zdůrazňuje, že s německými vydavateli jedná.

Zdroj: tisková zpráva Corint Media a informace dpa