Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tisková zpráva EMMA-ENPA – Evropskému tisku hrozí nebezpečí

28. 9. 2021

Tisková zpráva EMMA-ENPA – Evropskému tisku hrozí nebezpečí

Tisková zpráva EMMA-ENPA – Evropskému tisku hrozí nebezpečí

Připravované nařízení o digitálních trzích (DMA) představuje hrozbu vytvoření informačního monopolu globálních digitálních platforem

28. září 2021

Při příležitosti dnešního Mezinárodního dne zpravodajských médií vydaly evropské vydavatelské asociaceníže zveřejněnou tiskovou zprávu.

Mediální pluralita a redakční rozmanitost novin a časopisů jsou předpokladem nezávislého a pluralitního utváření názorů v Evropské unii.

Zajištění dostupnosti a viditelnosti publikovaného obsahu od širokého spektra různých redakcí je naprosto zásadním předpokladem. .

Tento požadavek chtějí u příležitosti Světového dne zpravodajských médií připomenout evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA.

Nařízení o digitálních trzích je historickou a možná i jedinou šancí EU na řešení nerovnováhy trhu způsobené globálními platformami. Ty ovládají přístup k síti a jsou rozhodující pro zajištění spravedlivé a nediskriminační distribuce obsahu svobodného tisku a dalších médií.

Návrh DMA, který je v současné době projednáván, však bohužel postrádá některá klíčová ustanovení. Považujeme proto za důležité zdůraznit zejména následující výchozí předpoklady pro přijetí této potřebné legislativy:

Chtěli bychom zdůraznit následující:

  • Povinnost poskytnutí nediskriminačních a spravedlivých podmínek přístupu nesmí být omezena jen na dva obchody s aplikacemi, ale musí být rozšířena na všechny „základní služby platforem“, zejména na monopol v případě vyhledávačů a monopol u sociálních sítí.
  • Zavedení povinnosti platforem ovládajících přístup k síti účastnit se závazných postupů ke stanovení spravedlivé ceny v případech, jako jsou licence autorských práv vydavatelů.
  • DMA musí komplexně a účinně zakázat nejen sebe preferenci platforem, ale také jejich poskytování preferenčního zacházení vybraným třetím stranám.
  • Tyto digitální platformy nesmějí diskriminovat zpřístupnění založené na relevanci ve prospěch placené intermediace.
  • Webové prohlížeče musí být zahrnuty mezi ty aplikace, na něž se vztahují ustanovení nařízení.
  • Zákaz kombinování osobních údajů uživatelů získaných prostřednictvím různých služeb musí platit bez ohledu na souhlas uživatele.

Plný text připomínek EMMA-ENPA k návrhu DMA je k dispozici v angličtině zde.

Pokud by tyto nedostatky v návrhu nařízení nebyly v legislativním procesu řešeny evropskými vládami i Evropským parlamentem, hrozí, že se toto důležité nařízení stane bezzubým tygrem, který by v některých případech dokonce legitimizoval neospravedlnitelné chování platforem ovládajících přístup k síti.

Prezident EMMA Xavier Bouckaert při této příleřžitosti uvedl: „Dominantní platformy, které nabízejí také redakční mediální služby, získávají stále větší kontrolu nad tvorbou názorů občanů. Tyto platformy nakonec rozhodují o tom, ke kterým médiím nebo obsahu a za jakých jakých podmínek mají občané přístup. Vyzýváme evropské vlády a Evropský parlament, aby zajistily, že DMA bude bránit praktikám platforem ovládajících přístup síti, které zneužívají svého postavení.“

Předseda ENPA Jean-Pierre de Kerraoul řekl: „Na platformách ovládajících přístup k síti je třeba zakázat diskriminaci v přístupu a zavést závazný regulační postup v případě sporu o stanovení spravedlivé ceny služeb (zvláště licencování autorských práv vydavatelů tisku). Pokud DMA nesplní očekávání týkající se obnovení rovnováhy na digitálních trzích, riskuje, že se stane regulací chránící ty platformy, které naopak má regulovat. To musí vzít evropští zákonodárci urychleně v úvahu.“

Pro další informace kontaktujte:

Ilias Konteas

výkonný ředitel EMMA-ENPA

Ilias.Konteas@enpa.eu

 

EMMA, European Magazine Media Association, je jedinečnou a úplnou asociací evropských časopisových médií, která v současné době čtou miliony spotřebitelů na různých platformách, a to jak v papírové, tak digitální podobě. EMMA zastupuje 15 000 vydavatelství, kteří produkují asi 50 000 tištěných i digitálních titulů časopisů po celé Evropě. Viz: www.magazinemedia.eu/

ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA), je největší profesní asociací vydavatelů novin v celé Evropě. ENPA sdružuje 16 národních asociací ve 13 evropských zemích a je hlavním partnerem institucí EU a klíčovým činitelem v diskusích o mediální politice v Evropské unii. Viz: www.enpa.eu/