Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nové distribuční schéma německého kolektivního správce Corint Media zohledňuje kritéria kvality

15. 9. 2021

Nové distribuční schéma německého kolektivního správce Corint Media zohledňuje kritéria kvality

Berlín, 9. září 2021. Po jednomyslném hlasování dozorčí rady valná hromada Corint Media jednomyslně přijala nový distribuční plán pro dělení výnosů z autorských práv tisku. Hlavní novinkou je zahrnutí výkonnostních kritérií specifických pro tisk do distribučního klíče. Díky většímu ohledu na certifikovaná kritéria IVW jsou brány v úvahu zavedené ukazatele chránící pluralitu tiskového prostředí.

Distribuční plán bude v budoucnu zahrnovat pět různých alokačních dílů, z nichž v rámci budou prostředky distribuovány podle online dosahu příslušného titulu a dva podle systému založeného na počtu prodaných kopií a maloobchodní ceně vydání. Kromě toho budou 2 procenta výtěžku rovnoměrně rozdělena mezi všechny oprávněné vydavatele tisku, kteří s Corint Media uzavřou smlouvu o správě.

Od doby, kdy vstoupil v platnost nový zákon o odvozených autorských právech tisku, vyjádřila také zájem o uplatňování svých práv prostřednictvím společnosti Corint Media početná řada vydavatelů. Společnost Corint Media je přesvědčena, že v budoucnu bude moci uplatnit práva za více než 300 titulů, tj. za velkou část trhu.

Markus Runde a Christoph Schwennicke, jednatelé společnosti Corint Media, uvedli: „V souvislosti novými pravdli byl po intenzivní diskusi o správných parametrech nalezen velmi dobrý kompromis, který spravedlivě reflektuje principy trhu. To vytváří základ pro spravedlivou distribuci. Kromě smlouvy o správě jsou tato pravidla základem pro správu práv. Spolu s výrazně posíleným portfoliem práv budeme po podpisu smlouvy s největší evropskou zpravodajskou aplikací UPDAY pokračovat v jednáních s hlavními platformami Google, Facebook, Microsoft a dalšími využivateli o vyplacení přiměřené odměny za používání digitálního obsahu vydavatelů. "

Corint Media se sídlem v Berlíně je evropskou společností působící v soukromém mediálním průmyslu. Zastupuje autorská práva a odvozená autorská práva téměř všech německých a několika mezinárodních soukromých televizních a rozhlasových stanic a mnoha vydavatelů tisku.

Mezi mediální společnosti zastoupené společností Corint Media patří televizní stanice jako Sat.1, ProSieben, RTL, WELT, SPORT1, CNBC, Eurosport, VOX, MTV a CNN, rozhlasové stanice jako ANTENNE BAYERN, rádio ffn, Klassik Radio, Radio Hamburg, Hit Radio -FFH, RPR1. a RTL RADIO, jakož i vydavatelé tisku, jako jsou Axel Springer, vydavatelská společnost Madsack, mediální skupina DuMont, Augsburger Allgemeine, mediální skupina Aschendorff, Rheinisch-Bergische Verlagsgesellschaft a vydavatelská skupina Ippen.

Corint Media je jednou ze 13 organizací kolektivní správy schválených v Německu a je pod dohledem Německého úřadu pro patenty a ochranné známky (DPMA).

Nový distribuční plán bude brzy k dispozici na webových stránkách www.corint-media.com.

 

Distribuční plán Corint Media - rozdělení výnosů od 1. 1. 2022

Distribuce výnosů v pěti distribučních alokačních dílech podle obsahových a formálních kritérií

 

2 %

Podíl 1: Paušální sazba na vydavatele

Stejně jako v předchozím distribučním plánu budou 2 procenta výnosů rozdělena rovnoměrně mezi všechny autorizované vydavatele tisku, kteří mají uzavřenu smlouvu o správě práv.

 

9 %

Podíl 2: IVW-všeobecné

Všechny domény, které splňují požadavky na tiskovou publikaci ve smyslu zákona nebo které splňují většinu z nich, dostávají podíl na výnosech z tohoto podílu odpovídající datům IVW.

 

50 %

Podíl 3: IVW - kvalifikované

Všechny domény, které jednoznačně splňují zákonné požadavky na tiskovou publikaci a spadají do „legislativně určené cílové skupiny“, získají určitý podíl na výnosech z tohoto podílu odpovídající datům IVW. /legislativně určená cílová skupina – myslí se zřejmě ve smyslu německé implementace směrnice tituly se zpravodajským obsahem – poznámka k překladu/

 

19,5 %

Podíl 4: Regionální tisk

Podíl je rozdělen mezi regionální tiskové publikace s interním rozdělením podle systému založeného na počtu prodaných výtisků a maloobchodní ceně.

 

19,5 %

Podíl 5: Celostátní tisk

Stejně vysoký podíl na výnosech je rozdělen mezi celostátní tiskové publikace s vnitřním členěním podle systému založeného na počtu prodaných výtisků a maloobchodní ceně.

Zdroj: tisková zpráva Corint Media