Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Žaloba Polska na zrušení článku 17 evropské směrnice o autorském právu má být zamítnuta

15. 7. 2021

Žaloba Polska na zrušení článku 17 evropské směrnice o autorském právu má být zamítnuta

Dne 15. července 2021 bylo zveřejněno stanovisko Generálního žalobce Evropského soudního dvora Henrika Saugmandsgaarda Øe ve věci žaloby Polské republiky na zrušení článku 17 evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu 790/2019 EU.

Polsko se touto žalobou domáhá zrušení článku 17 směrnice, který mimo jiné jedním svým odstavcem nařizuje všem v zemích EU provozovaným digitálním platformám odstraňování nelegálně šířeného obsahu, a tím ochranu autorských práv jeho původních tvůrců. Polsko spatřuje v tomto požadavku zásadní omezení svobody šíření informací podle Listiny základních práv Evropské unie a žádá o zrušení celého článku, což se mimo jiné odrazilo v tom, že některé členské země tento článek nezahrnuly do implementačního procesu směrnice a čekají na vyjádření soudu.

Stanovisko generálního žalobce je výchozím podkladem pro rozhodování soudního dvora. Podle žalobce filtrování nastoluje složité otázky s ohledem na svobodu projevu a informací zaručenou uživatelům služeb pro sdílení v článku 11 Listiny základních práv Evropské unie. Soudní dvůr bude muset určit, zda a případně za jakých podmínek je takové filtrování slučitelné s uvedenou svobodou. Bude třeba zohlednit výhody, ale i rizika takového filtrování, a v uvedeném rámci zajistit, aby byla zachována „spravedlivá rovnováha“ mezi zájmem nositelů práv na účinné ochraně jejich duševního vlastnictví na jedné straně a zájmem uvedených uživatelů a veřejnosti obecně na volném toku informací na internetu na straně druhé.

Zároveň se ale žalobce domnívám, že unijní normotvůrce může, při dodržení svobody projevu, určitým poskytovatelům zprostředkovatelských služeb na internetu uložit určité povinnosti týkající se dohledu a filtrování, avšak za podmínky, že jsou tyto povinnosti ohraničeny dostatečnými zárukami pro minimalizování dopadu takového filtrování na tuto svobodu. Žalobce má za to, že článek 17 směrnice 2019/790 takové záruky poskytuje. Sděluje proto, že navrhne, aby Soudní dvůr rozhodl ve prospěch platnosti uvedeného ustanovení, a zamítl proto žalobu podanou Polskou republikou.

S plným textem stanoviskem je možné se seznámit v českém jazyce zde.

Zdroj: vlastní zpráva