Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Výsledky MEDIA PROJEKTU - tisk čte 82 % obyvatel České republiky

13. 5. 2021

Výsledky MEDIA PROJEKTU - tisk čte 82 % obyvatel České republiky

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 13. května 2021

Tisk čte 82 % obyvatel České republiky

Dnes byly zveřejněny a předány uživatelům výstupy celostátního jednotného výzkumu čtenosti periodického tisku v České republice MEDIA PROJEKT za 4. čtvrtletí 2020 a 1. čtvrtletí 2021. Data ukázala, že tisk četlo i v tomto složitém období, do jehož průběhu významně zasáhla druhá vlna koronavirové pandemie a s ní související omezení, celkem 82 % obyvatel České republiky ve věku 12 až 79 let. Tento ukazatel zásahu tisku v české populaci má i nadále stabilní hodnotu. Výsledky výzkumu svědčí o pevném vztahu čtenářů k tiskovým titulům. Čtenáři tisku oceňují především důvěryhodnost publikovaných informací.

Zdroj grafu: MEDIA PROJEKT, 4. Q 2020 a 1. Q 2021, realizace MEDIAN a STEM/MARK

Vysoký a stabilní je nejen zásah populace tiskovými médii jako celku. Tisk je významným informačním zdrojem řady bonitních cílových skupin. Tisk vykazuje nadprůměrný zásah například v nejvyšších socioekonomických skupinách A a B. Podobně dosahuje tisk nadprůměrný zásah u vysokoškoláků. Nadprůměrnými čtenáři tisku jsou také například učitelé nebo lékaři, zdravotní sestry a pracovníci ve zdravotnictví.

Do realizace výzkumu, stejně jako do našich životů, zasáhla druhá vlna koronavirové pandemie. Z důvodu vládních opatření došlo ke zbrzdění realizace a přinutila výzkumné agentury, aby ve zvýšené míře ochránily v terénu působící tazatele a další pracovníky. Hlavním úkolem bylo zajistit v odpovídající kvalitě dotazování respondentů výzkumu, který probíhá z velké části prostřednictvím přímého rozhovoru mezi tazateli a respondenty. Realizátoři proto prováděli část dotazování také prostřednictvím inovativní metody CAPI ONLINE, kdy byly některé face to face rozhovory dotazovány prostřednictvím komunikační platformy či webové aplikace. Vzhledem k rozšíření okruhu používaných dotazovacích metod i působení dalších negativních faktorů na terénní dotazování byl průběh terénní části výzkumu podroben zevrubné analýze.

Ta prokázala, že MEDIA PROJEKT probíhal i v tak obtížných podmínkách při maximálně možném dodržení všech metodických zásad a nedošlo k poklesu kvality nebo validity zjištěných dat.

K aktuálním výsledkům MEDIA PROJEKTU uvedl výkonný ředitel Unie vydavatelů Ing. Václav Mach: „Naměřená data ukazují, že čtenost tiskových médií je dlouhodobě stabilní, a to i v nepříznivých podmínkách minulých dvou čtvrtletí. Svědčí to nejen o věrnosti čtenářů, ale také o jejich pevném vztahu k  oblíbeným tiskovým titulům.  Pozitivní zprávou pro inzerenty potom je, že mohou bez obav i nadále využívat všechny výhody, které pro reklamní kampaně představuje tisková reklama. Děkujeme oběma výzkumným agenturám, které MEDIA PROJEKT realizují, že i přes značná omezení způsobená koronavirovou pandemií úspěšně dokázaly pokračovat v realizaci dotazování. Zajistily tak pokračování výzkumu po celé sledované období bez přerušení.“

Informace o základních výsledcích průzkumu MEDIA PROJEKT jsou zájemcům k dispozici v příloze této zprávy. Za delší časové období jsou údaje k dispozici na webu profesní asociace Unie vydavatelů www.unievydavatelu.cz v sekci Mediální data.

MEDIA PROJEKT je „one currency“ výzkum čtenosti titulů českého periodického tisku a sociodemografické struktury jeho čtenářů. Ročně je dotazováno 25 000 respondentů vybraných kombinací náhodného a kvótního výběru proporcionálně z celého území České republiky. Jedná se o v evropském kontextu nadstandardní výzkum například z hlediska počtu respondentů připadajících na celkovou populaci či důsledného celoplošného pokrytí celého území a obcí všech velikostních typů. MEDIA PROJEKT je nejdéle probíhajícím mediálním výzkumem v ČR, který v předloňském roce oslavil 25 let od svého zahájení. Výzkum přitom prochází průběžným zkvalitňováním. Zadavateli výzkumu jsou Unie vydavatelů, jako profesní asociace vydavatelů novin a časopisů v České republice, a Asociace mediálních agentur (ASMEA). MEDIA PROJEKT je datovým zdrojem pro mediální plánování a jeho data jsou pro jejich důvěryhodnost široce akceptována celým reklamním trhem.

Kontakt:

Unie vydavatelů, z. s., Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8,
tel.: 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz

Příloha: Základní výsledky MEDIA PROJEKTU za 4. čtvrtletí 2020 a 1. čtvrtletí 2021.