Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Předplatné digitálních novin předstihne do roku 2027 tiskové předplatné

11. 5. 2021

Předplatné digitálních novin předstihne do roku 2027 tiskové předplatné

Podle předpovědi zveřejněné minulý týden agenturou Mather Economics digitální předplatné lokálních novin předběhne nejpozději do roku 2027 svým objemem předplatné tištěných verzí, jelikož se čtenářské návyky nadále posouvají ke konzumaci obsahu na digitálních platformách.

K digitální dominanci může dojít již v polovině roku 2024, pokud online předplatné překročí svůj historický růst nebo tisk podle Mather Economics vykáže ještě prudší pokles. Poradenská firma doporučuje, aby vydavatelé novin vyvinuli účinnou strategii ke zvýšení cen digitálního předplatného, pokud chtějí vyrovnat ztráty tisku.

Asi 21% z celkového objemu placeného předplatného se v současné době týká digitálních verzí, což je roční nárůst o 32%, zatímco zbývající objem tvoří tištěné verze, jak uvádí společnost Mather na základě údajů od lokálních novin ve své čtvrtletní srovnávací zprávě o předplatném.

Problémem novin je, že mají tendenci účtovat za svůj digitální produkt méně než za tištěný. Průměrné digitální předplatné stojí čtenáře v USA na celostátní úrovni 9,49 $ měsíčně, ve srovnání s 29,71 $ měsíčně za předplatné tištěné verze. Startovní předplatné pro digitální obsah je také menší a představuje 3,48 USD měsíčně, ve srovnání s 16,95 USD za tisk.

Vzhledem k těmto rozdílům v cenách tvoří digitální předplatné méně než 11% celkových příjmů z prodeje těch titulů novin, které poskytly údaje společnosti Mather, která zároveň pracuje na rozšiřování množství dat ve své databázi, aby získala komplexnější pohled na toto odvětví.

Digitální čtenáři bývají také méně loajální než jejich protějšky z tiskových verzí.

Zatímco celková míra odchodu předplatitelů novin je přibližně 0,70% týdně, rušení digitálního předplatného se pohybuje na 0,85%, kdežto u předplatného tiskových verzí je to 0,66%, zjistil průzkum. Číslo o tištěných verzích představuje i čtenáře, jejichž předplatné zahrnuje i přístup ne webovou stránku titulu.

Čtenáři mají pevnější vztah k novinám, které dostávají častěji. Po 12 měsících je míra setrvání předplatitelů nejvyšší u lidí, kteří dostávají noviny po celý týden, zatímco čtenáři, kteří dostávají noviny jen v sobotu nebo v neděli jsou nejméně loajální.

Toto zjištění naznačuje, že noviny musí najít způsoby, jak povzbudit předplatitele, aby si zvykli číst zprávy každý den nebo je zapojit jiným způsobem, například pomocí hádanek, kvízů a her. Podpora digitálního zapojení obvykle znamená požádat čtenáře, aby se přihlásili k odběru denního e-mailového zpravodaje nebo upozornění na novinky během procesu přihlašování. Tyto strategie budou v příštích několika letech převládat, protože digitální předplatné předběhne tisk.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 11. května 2021