Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropský parlament schválil nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu

5. 5. 2021

Evropský parlament schválil nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu

Evropský parlament na svém plenárním zasedání 28. dubna 2021 přijal nařízení o prevenci šíření teroristického obsahu online. Vzhledem k tomu, že ke znění legislativního návrhu dohodnutému v trialogu nebyly předloženy žádné navrhované změny, bylo znění schváleno tichým hlasováním. Nařízení vstoupí v platnost dvacátým dnem po zveřejnění v Úředním věstníku EU a bude účinné po 12 měsících po vstupu v platnost.

Konečný text obsahuje podle čl. 1 odst. 3tuto výjimku pro novinářský obsah

„Materiály šířené veřejnosti pro vzdělávací, žurnalistické, umělecké nebo výzkumné účely nebo pro účely prevence nebo boje proti terorismu, včetně materiálů, které představují vyjádření polemických nebo kontroverzních názorů v průběhu veřejné debaty, nemají být považovány za teroristický obsah. […] “

Novinářský obsah je proto chráněn před (přeshraničními) příkazy k odstranění a povinností odstranit údajný teroristický obsah do jedné hodiny. Jelikož žurnalistický obsah nebyl zamýšlen jako cíl tohoto nařízení a vztahuje se na něj také redakční odpovědnost, bylo dosažení výslovného vyloučení zásadně důležité. Evropské asociace vydavatelů novin a časopisů EMMA a ENPA ve spolupráci s koalicí dalších mediálních asociací dosáhly tohoto důležitého výsledku, který je zásadní pro zachování svobody projevu a zajištění toho, aby členské státy nemohly nepřiměřeně omezovat svobodu tisku.

Na druhou stranu mohou být hostovací platformy stále příjemcem žádostí o odstranění obsahu. V důsledku toho je možné, že se tyto žádosti o odstranění a související povinnosti vztahují na čtenářská fóra a čtenářské komunity. Konečným výsledkem úsilí mediálních organizací je nicméně zlepšení podmínek oproti původnímu návrhu a dosažení výjimky pro novinářský obsah, která poskytuje ochranu svobodě projevu.

Kromě toho nařízení neobsahuje žádné obecné povinnosti platforem pro monitorování nebo filtrování obsahu. Nakonec se také zlepšila problematická otázka přeshraničních příkazů k odstranění obsahu. Pokud členský stát zašle příkaz k odstranění poskytovateli služeb v jiném členském státě, mohou orgány v této druhé členské zemi vznést námitku proti odstranění obsahu a ponechat obnovený obsah znovu na dané platformě.

Tisková zpráva Evropského parlamentu k nařízení je zde.

 

Zdroj: informace EMMA/ENPA