Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | World Press Trends 2020-2021

19. 4. 2021

World Press Trends 2020-2021

Světová asociace novin a zpravodajství WAN-IFRA zveřejnila nejnovější vydání každoročního přehledu o vývoji vydavatelského trhu ve světě World Press Trends 2020-2021. Publikace přináší informace o dopadech koronavirové krize na vydavatelské odvětví i o nových trendech.

Celým obsah publikace je možno stáhnout na webu WAN-IFRA. Zde uvádíme jen souhrn základních poznatků, jak jsou uvedeny autory publikace v jejím začátku.

 

Výkony odvětví a dopady pandemie

Navzdory dopadům pandemie stojí za zmínku, že podle našich analýz je odvětví zpravodajských médií businessem s objemem 112,4 miliard USD. Samozřejmě však nemůžeme představit žádné originální superlativy (a ani nechceme), kterými bychom chtěli charakterizovat dopady pandemie na naše odvětví (ať špatné, či dobré) v minulém i letošním roce i způsoby, jakými pracujeme a budeme pracovat v budoucnosti. O našem podnikání mluví sama za sebe čísla...

43% respondentů z našeho průzkumu WPT Publishers Outlook uvedlo, že jejich výnosy „za posledních 12 měsíců“ poklesly o více než 20%; dalších 7% uvedlo, že jejich poklesl o více než 10%.

Vydavatelé uvedli, že celkový příjem klesl v průměru o 11%.

Největší náporem krize utrpěla tisková reklama: poklesla průměrně o 19,5%. Výnos z prodeje tisku také zaznamenal důsledky krize - poklesl o 13%.

Podle uvedeného průzkumu Outlook však 17% vydavatelů loni vykázalo zvýšení tržeb, přičemž 11% uvedlo, že jejich výnosy vzrostly ve skutečnosti o více než 20%. Ve srovnání s velkou recesí před deseti lety je to pětkrát a půl krát více, než uváděli vydavatelé tehdy.

Příjmy od digitálních čtenářů a počty digitálních čtenářů se i nadále významně zvyšovaly - v loňském roce téměř o 27%, respektive o 36%, jak uvádí Outlook - protože čtenáři stále vyhledávají kvalitní žurnalistiku, zejména uprostřed nejisté „atmosféry“, plné dezinformací a nedůvěry. A proto se vydavatelé opírají o digitální předplatné a publikum jako o první strategii - pilíř udržitelné budoucnosti.

Zatímco digitální reklama zůstává na mnoha frontách ohroženou, tržby se v loňském roce zvýšily o 8,8% (zdroj Outlook). Výdaje na reklamu v novinách nyní tvoří 5,7% celkových globálních výdajů na reklamu (meziročně -2,2%).

Vydavatelé v průměru uvedli, že za poslední rok snížili svůj personál o 4,4% (Outlook), i když drtivá většina uvedla dvouciferný pokles svých výnosů.

V našem průzkumu World Printers Forum Outlook Survey 70,5% vedoucích novinové výroby uvedlo, že od začátku pandemie do určité míry snížili počet svých zaměstnanců a očekávají v roce 2021 další pokles.

Stejně jako u všech druhů podnikání na celém světě nemusí být způsob, jakým budou zpravodajská média v budoucnu fungovat, stejný. 87% vydavatelů podle Outlooku uvádí, že pandemie změnila způsob, jakým jejich zpravodajské organizace fungují, pokud jde o workflow, komunikaci a procesy.

Prognózy, náklady, rizika

Podle našeho průzkumu Outlook 65% vydavatelů věří, že se jejich podnikání z pandemie plně zotaví; 35% myslí, že ne.

Téměř 60% vydavatelů uvádí, že jejich zaměstnanci budou v budoucnu pracovat z domova nebo budou mít možnost pracovat z domova. Pouze 5% respondentů očekává, že se všichni vrátí do kanceláří, a 16% věří, že do budoucna bude využívat méně nemovitostí.

Poprvé v našem průzkumu jsme požádali vydavatele, aby poskytly údaje o své obecné alokaci nákladů v rámci všech vydavatelských činností. Redakční náklady se ukázaly jediným největším výdajem, který představoval něco přes třetinu všech nákladů (33,5%).

Produkce a distribuce tisku, která historicky dominovala nákladovým strukturám, ale podle našeho průzkumu nyní tvoří pouze 21,4%.

Navzdory poklesu objemu tiskové reklamy a pokračujícím nebezpečím na straně digitální reklamy i skutečnosti, že tržby od čtenářů převyšují výnosy z reklamy v našich zprávách již posledních pět let - byla reklama stále uváděna jako nejdůležitější zdroj příjmů (27%), následována předplatným (21%), stánkovým prodejem (10%) a poté množstvím různých dalších zdrojů příjmů.

A nejen to. Vrcholní novinoví manažeři také vidí jako největší riziko pro budoucí úspěchy svých organizací pokračující pokles objemu reklamy (30,6% respondentů). Jako další příčina následovala neschopnost diverzifikovat příjmy (21%).

Hlavní priority a investice

Pokud se vydavatelé drží dlouhodobé strategie digitální transformace, rázové vlny pandemie způsobily, že tyto plány přecenili. Když jsme se zeptali vydavatelů „Jaká je nejdůležitější změna, která bude v jejich organizacích v příštím roce provedena?“ Pro většinu byla drtivě nejvyšší prioritou zrychlující se strategie digitální transformace (44% respondentů).

Hlavně příjmy od čtenářů, výnosy z digitálních čteček, produkce dat a dalších produktů jsou klíčovými prvky této transformace, takže není náhoda, že když jsme žádali o největší investiční plány na rok 2021, digitální placený obsah byl nejpreferovanější volbou.

Podle společnosti Chartbeat se podíl předplatitelů mezi čtenáři obsahu produkovaného vydavateli zpravodajství v průběhu roku 2020 zvýšil po celém světě, stejně jako věrnost předplatitelů, pokud jde o frekvenci užívání obsahu.

Podpora kultury inovací dlouhodobě přináší dividendy. Vedoucí pracovníci organizací, které mají silnou kulturu inovací, hlásí větší počet digitálních čtenářů a vyšší zisky - a jsou optimističtější ohledně vyhlídky své firmy na úplné zotavení z koronavirové pandemie v budoucnosti.

Otázka důvěry a diverzity

Proti všem uvedeným poznatkům se obrací pokračující trend ve vztahu vydavatelů zpravodajství a veřejnosti. Agentura Edelman zveřejnila na konci ledna svou každoroční zprávu Trust Barometer. Média se v ní umístila na posledním místě mezi čtyřmi společenskými institucemi (podniky, neziskové organizace, vlády and média).

Na druhé straně se tištěné noviny, lokální noviny a jejich webové stránky v průzkumu Důvěra v reklamu provedeném WAN-IFRA umístily jako nejdůvěryhodnější platformy pro reklamu.

Navzdory tomu, že se odvětví zdánlivě stále více zaměřuje na odstranění nedostatečné rozmanitosti pracovníků ve sdělovacích prostředcích z hlediska pohlaví, nedávno zveřejněná studie Reuters Institute s názvem Women and Leadership in News Media 2021 zjistila, že pouze 22% ze 180 šéfredaktorů  240 sledovaných tiskových titulů jsou ženy, a to navzdory skutečnosti, že ve 12 zemích v průměru 40% novinářů tvoří ženy.

Technické trendy, které nemůžete ignorovat

V další zprávě WAN-IFRA o umělé inteligenci a příjmech od čtenářů 76% respondentů - vydavatelů (55) v průzkumu uvedlo, že AI bude v příštích 3 letech důležitá pro úspěch jejich podnikání. Asi 55% uvedlo, že již v určitém rozsahu AI implementují.

Dopad 5G na mobily a stolní počítače: Agentura Gartner v lednu předpověděla, že prodej mobilních telefonů 5G dosáhne v roce 2020 celkem 221 milionů kusů a v roce 2021 se více než zdvojnásobí na 489 milionů kusů. Jinými slovy, globálně se začíná prosazovat a implementovat 5G síť. A to může být dobrá zpráva pro vydavatele, kteří vyvíjejí sofistikovaný obsah s velmi vysokou obrazovou kvalitou, pro jeho konzumaci zejména v mobilních zařízeních (kde se dnes většina obsahu konzumuje), pro reklamu, živý přenos z hlediska dobrého objemu při přenosu video / audio obsahu.

Více informací najdete ve vlastní zprávě.