Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Připomínky evropských vydavatelských asociací k návrhu evropského nařízení o digitálním trhu

15. 4. 2021

Připomínky evropských vydavatelských asociací k návrhu evropského nařízení o digitálním trhu

Nařízení o digitálních trzích (DMA) je historickou a jedinečnou šancí, jak řešit nerovnováhu na trhu vyvolanou dominantní rolí platforem ovládajících přístup k síti a zajistit spravedlivou a nediskriminační distribuci obsahu svobodného tisku a dalších médií. Evropské vydavatelské asociace velmi vítají iniciativu Evropské komise řešit tuto situaci. Zároveň ale po analýze návrhu předloženého Evropskou komisí v posledním čtvrtletí minulého roku upozorňují, že tento návrh je v některých významných ohledech nedostatečný.

Pokud by tyto nedostatky nebyly v legislativním procesu řešeny, hrozí, že se z tohoto důležitého nařízení stane bezzubý nástroj, který by v některých případech dokonce legitimizoval neospravedlnitelné chování platforem.

Již více než deset let jsou vydavatelé časopisů a novin vystaveni zvyšujícímu se a stále nespravedlivějšímu konkurenčnímu tlaku ze strany takzvaných dominantních digitálních platforem. Díky své pozici ovládající přístup na síť tyto platformy svévolně rozhodují například o tom, zda a jaký mají vydavatelé tisku prostřednictvím těchto platforem přístup ke čtenářům a inzerentům. Tím také určují úspěch nebo neúspěch nejen profesionálních novinářských publikací, ale i dalších komerčních digitálních služeb vydavatelů. U mnoha svých služeb tyto platformy uplatňují svévolný předběžný výběr, čímž vylučují, zakazují přístup nebo jinak diskriminují jiné legální tituly a obsahové nabídky. To vede k omezování  plurality médií, různorodosti názorů a konkurence na jednotném digitálním trhu. V důsledku své velikosti, dominance a role při vstupu subjektů na síť ovlivňují tržní mechanismy, čímž vážně narušují inovace a hospodářskou soutěž. Nakonec platformy ovládají i politické a kulturní mínění i ekonomickou prosperitu v zemích EU.

Tyto platformy současně obhospodařují stále větší podíl rozpočtů na digitální reklamu, aniž by nesly za obsah, který nabízejí, nějaké produkční nebo investiční náklady. Tuto situaci dále zhoršuje skutečnost, že tyto platformy ovládající přístup k síti získaly nesouměřitelné postavení na trhu s primárním a přímým přístupem k uživatelům a monopolním přístupem k osobním datům uživatelů internetu.

Z výše uvedených důvodů také vydavatelé tisku již v roce 2009 stáli v čele antimonopolních stížností na tyto platformy, což vedlo k zásadním rozhodnutím Evropské komise, např. v kauze Google Shopping. Rozhodnutí přesto poukázala na omezení současného právního režimu. DMA nyní proto poskytuje historickou šanci, kterou by EU neměla nechat nevyužitou.

Podle názoru evropských vydavatelských asociací by úspěšné a efektivní nařízení o digitálním trhu měl zahrnovat minimálně následující klíčové prvky:

 

• DMA nesmí omezovat povinnost uplatňovat spravedlivé a nediskriminační podmínky přístupu pro podnikové uživatele pouze v případě přístupu na app story. Tato povinnost se musí vztahovat na všechny platformy ovládající přístup k síti (viz čl. 6(1) k) nařízení.

• Zákaz sebe upřednostňování vlastních služeb v rankingu je důležitý, ale nestačí. Zákaz musí být rozšířen na praxi, kdy je vybraným třetím stranám nabízeno neoprávněně přednostní zacházení (článek 6(1) d) nařízení).

• DMA musí zahrnovat závazek pro platformy na nediskriminační intermediaci založenou na principu významnosti a důležitosti (tj. generické výsledky vyhledávání) ve smyslu neupřednostňování placené intermediace (tj. týká se například reklamy ve vyhledávání).

• DMA musí pro platformy zavést povinnost účastnit se arbitráže za účelem stanovení spravedlivé ceny za služby, jakými například je licencování práva vydavatelů.

• Zatímco na trhu webových prohlížečů dominuje jeden poskytovatel ovládající přístup k síti, webové prohlížeče nejsou zahrnuty do působnosti DMA. DMA musí rovněž zahrnovat prohlížeče (čl. 2 odst. 2(2) nařízení).

• DMA zakazuje kombinovat data z různých služeb platformy nebo s daty třetích stran pouze v případě, že uživatel k tomu nedal souhlas. Kombinování údajů z různých vlastních služeb nebo s údaji od třetích stran musí být ale zakázáno úplně (čl. 5, písm. a)).

• Článek 6 odst. 1 písm. a) právem zakazuje platformám používat neveřejně dostupná data od firmy nebo koncového uživatele, pokud soutěží s tímto firemním uživatelem. Tento zákaz musí být rozšířen tak, aby rovněž zakazoval použití těchto údajů v soutěži s jinými firemními uživateli.

• Platformy musí mít povinnost účastnit se celopodnikového a neutrálního měření publika a dalších validačních systémů, které jsou nezávisle a transparentně sledovány třetími stranami. Článek 6, odst. 1 písm. g) tak, jak je formulován, nestačí.

• Uplatňování a vymáhání DMA musí být účinné. Je proto nezbytné, aby vnitrostátní orgány byly rovněž oprávněny prosazovat ustanovení DMA ve vnitrostátních případech a aby právní zákazy stanovené DMA byly vymahatelné soudy.

• Musí být zajištěno, aby řízení zahájená podle (přísnějších) vnitrostátních právních předpisů před vstupem DMA v platnost byla chráněna přechodným ustanovením proti možné neslučitelnosti s DMA.

 

Zdroj: podle materiálů EMMA/ENPA zpracovala Unie vydavatelů