Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google Search přichází s funkcí Full Coverage pro zpravodajská témata

12. 3. 2021

Google Search přichází s funkcí Full Coverage pro zpravodajská témata

Google hodlá zdokonalit výsledky hledání pomocí funkce Full Coverage, což byla dříve exkluzivní služba v Google News.

Vyhledávání Google nyní získává funkci Full Coverage pro výsledky týkající se zpravodajských článků, čímž poskytne článkům širší kontext z více zdrojů.

„Nyní zavádíme funkci Full Coverage do vyhledávání, což usnadní více lidem poznat všechny aspekty tématu z různých perspektiv,“ oznámil vyhledávací gigant na The Keyword, oficiálním blogu Google.

"Umělá inteligence se bude prolínat s lidskou"

Společnost poprvé představila funkci Full Coverage v roce 2018 jako součást Google News a uvedla ji jako „prolínání umělé inteligence s lidskou“. Poprvé tím uživatelům umožnila vidět komplexní pohled na hlavní zprávy, místní témata, hloubkové analýzy, vysvětlení, interview a další informace o vyvíjejícím se zpravodajském tématu.

„Nejdůležitější zprávy jsou často složité a neustále se vyvíjejí,“ říká Itamar Snir, produktový manažer, Google News, „v souvislosti s nesčetnými souvislostmi a vývojem, ke kterému dochází současně. Lidé hladoví po kontextu, který jim pomáhá vypořádat se  a porozumět těmto komplikovaným tématům z různých perspektiv.“

Umělá inteligence společnosti Google je schopna porozumět lidem, místům a věcem, které mají souvislost s tématem, a jejich vzájemnému vztahu. Full Coverage organizuje články do vyprávění, jak se událost odehrává.

Při správě témat nejsou zapojeni žádní lidští redaktoři a výsledky obsažené v sekci Full Coverage nejsou personalizovány. Každý vidí stejné podání tématu.

„Nepersonalizované podání“

Pro vydavatele to může být efektivní nástroj proti tomu, co snižuje vliv různých myšlenek na čtenáře. Full Coverage zvyšuje pravděpodobnost, že lidé objeví neznámé informační zdroje, což může kompenzovat efekty filtru.

Produktivní konverzace nebo debata vyžaduje, aby měl každý přístup ke stejným informacím. Proto je obsah ve Full Coverage pro všechny stejný - jedná se o nepersonalizovaný pohled na události z řady důvěryhodných zpravodajských zdrojů.

Personalizace je často nezdravá, protože vytváří mezery odfiltrováním zpráv a názorů, s nimiž nesouhlasíme, což má za následek, že mnozí nyní existují v informačních silech, kde nevidí dostatečně zřetelně opačné informace.

„Nepersonalizovaný pohled“ může být tím, co je právě teď potřeba, tj. vystavit více čtenářů širšímu spektru názorů a jejich zdrojů.

Prozkoumání různých úhlů zpravodajského tématu

Při hledání informací o aktuálním tématu uvidí uživatelé v horní části výsledků vyhledávání výběr článků, které zvýrazňují relevanci zprávy. Nyní mohou u velkých a rozvíjejících se témat přejít na stránku Full Coverage, a to buď po dorolování na konec výběru hlavních článků, nebo výběrem možnosti „Další zprávy na…“ přímo ve výběru.

„Se spuštěním služby zavádíme novou technologii, která dokáže detekovat dlouhodobá zpravodajská témata, které probíhají po mnoho dní, jako je například Super Bowl, až mnoho týdnů nebo měsíců, jako je pandemie COVID-19. Proto jsme zřídili stránku Full Coverage, abychom pomohli lidem snadno najít hlavní novinky spolu s dalším obsahem napomáhajícím vysvětlení nebo s místními zprávami, které jsou užitečné pro pochopení těchto složitých témat,“ uvedl Itamar Snir, produktový manažer, Google News.

Full Coverage je nyní k dispozici ve vyhledávání na mobilních zařízeních v angličtině počínaje USA. V příštích měsících se rozšíří do dalších jazyků a lokalit.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 11. března 2021