Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Některé zdroje uvádí, že společnost Alphabet jedná se španělskými vydavateli o návratu Google News do země

24. 2. 2021

Některé zdroje uvádí, že společnost Alphabet jedná se španělskými vydavateli o návratu Google News do země

MADRID (Reuters) - Google Alphabet vyjednává o individuálních licenčních dohodách s rozděleným španělským zpravodajským průmyslem. Cílem je umožnit obnovení zpravodajské služby amerického technologického giganta v zemi, uvedly agentuře Reuters tři zdroje zasvěcené do této záležitosti.

Služba Google News, která odkazuje na obsah třetích stran, byla ve Španělsku uzavřena koncem roku 2014 v reakci na legislativu, která vyžadovala placení povinného kolektivního licenčního poplatku za přebírání a publikování nadpisů nebo úryvků zpráv.

Nyní je tato složitá otázka opět na stole, protože Španělsko se připravuje na implementaci směrnice Evropské unie z roku 2019  o autorských právech, která má proběhnout do června. Směrnice vyžaduje, aby Google, Facebook a další platformy se dělily o své příjmy s vydavateli. Vláda by mohla společnostem umožnit vyjednávat jednotlivé dohody s poskytovateli obsahu.

Španělské ministerstvo kultury uvedlo, že vláda pracuje na návrhu zákona, ale odmítl poskytnout další podrobnosti.

Mluvčí španělské části společnosti Google uvedla, že vydavatelé by měli mít možnost zvolit si vlastní obchodní model. „Zákon o autorských právech by neměl ukládat povinnost uplatňovat placenou licenci," uvedla.

Facebook minulý týden čelil odporu vydavatelů a politiků poté, co zablokoval lidem v Austrálii přístup ke sdílení zpráv a eskaloval tím spor s tamní vládou ohledně plánovaného zákona, který požaduje sdílení příjmů platforem s poskytovateli obsahu.

Naproti tomu pravidla EU nenutí online platformy platit za odkazy zveřejněné na jejich zpravodajských stránkách vydavateli, což je pro Facebook hlavní problém v Austrálii, takže jejich implementace by mohla připravit půdu pro řadu dohod.

„Google jedná se španělskými vydavateli o možnosti účastnit se programu Google News Showcase,“ uvedl zdroj obeznámený s probíhajícím procesem.

Dva další zdroje uvedly, že již bylo dosaženo některých předběžných dohod, dokud nebudou k dispozici podrobnosti o nové legislativě.

STATUS QUO

Google nedávno souhlasil, že zaplatí 76 milionů dolarů skupině 121 francouzských vydavatelů zpráv, což rozzuřilo mnoho dalších místních titulů, které považují dohodu za neférovou a neprůhlednou.

Někteří španělští vydavatelé zastoupení mediální asociací AMI, jako je Unidad Editorial, majitel titulu El Mundo, jsou pro zachování současného systému, který vydavatelům dává právo vybírat licenční poplatky prostřednictvím subjektu kolektivní správy.

Generální ředitel AMI Ramon Alonso uvedl, že tento model umožňuje transparentní a spravedlivé jednání se společností Google a dalšími a zabrání vyloučení některých vydavatelů.

Jiní, včetně CLABE, který zastupuje 162 členů s přibližně tisícovkou zpravodajských serverů, včetně předních digitálních značek, jako je El Espanol nebo Eldiario.es, však tvrdí, že mohou dosáhnout lepšího řešení sami a měli by mít možnost svobodně si vybrat.

"Snažíme se zajistit, aby tyto dohody přinesly užitek co největšímu počtu společností v tomto odvětví," řekl Juan Zafra, generální tajemník CLABE.

Nezávislá asociace regionálního tisku (AIE), zakládající člen AMI, v dopise zveřejněném ve všech svých členských titulech v pondělí 22. února uvedla, že byla „vážně poškozena“ stávajícím modelem, který nepřinášel žádný příjem z obsahu a způsobil, že Španělsko působilo jako „globální digitální výjimka“.

Microsoft a evropské mediální asociace mezitím v pondělí vyzvaly regulační orgány EU, aby požadovaly od platforem účast v arbitrážním řízení v případě neshod ohledně způsobu sdílení jejich výnosů s vydavateli zpravodajství.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 24. února 2021