Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook uvolní blokování zpravodajství v Austrálii

23. 2. 2021

Facebook uvolní blokování zpravodajství v Austrálii

Blokace zpráv bude zrušena „v příštích několika dnech“. Facebook a Austrálie se dohodly. Platforma sociálních médií si vybere, jaký obsah zobrazí - a zaplatí za něj.

Facebook zruší blokování novinářského zpravodajského obsahu v Austrálii. Jak uvedli 23. února australský ministr financí Josh Frydenberg a australský šéf Facebooku Will Easton, bylo zjevně dosaženo kompromisu. Easton oznámil, že Facebook i přes spor o plánovaný zákon regulující digitální zpravodajský trh začne znovu zveřejňovat novinářský obsah „v příštích několika dnech“ v důsledku „změn“ v textu zákona.

„Jsme rádi, že australská vláda schválila řadu změn, které řeší naše klíčové obavy,“ uvedl Facebook. Austrálie chce přijmout zákon, který přiměje Facebook a Google platit mediálním společnostem za jejich obsah. Facebook minulý týden v Austrálii zablokoval přístup ke zpravodajským a nouzovým službám ve sporu o zákon poté, co sněmovna minulou středu zákon přijala.

Facebook sám rozhodne, jaké zprávy zobrazí

Austrálií navrhované změny v mediálních pravidlech umožní Facebooku rozhodnout se o tom, zda ponechá zprávy na své platformě, a tím podpoří vybrané vydavatele, řekl v úterý Campbell Brown, viceprezident Facebooku pro globální zpravodajské partnerství.

„Vláda byla Facebookem informována, že má v úmyslu v příštích dnech obnovit zobrazování australských zpravodajských stránek,“ uvedli Frydenberg a ministr komunikací Paul Fletcher ve svém prohlášení. Senát bude o pozměněné legislativě jednat v úterý.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 23. února 2021