Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Kanada slibuje, že bude další zemí, která bude po Facebooku požadovat, aby platil za zpravodajský obsah

20. 2. 2021

Kanada slibuje, že bude další zemí, která bude po Facebooku požadovat, aby platil za zpravodajský obsah

Kanada ve čtvrtek 18. února avizovala, že přiměje Facebook Inc., aby platil za zpravodajský obsah a hledá spojence v mediální bitvě s technologickými giganty. Zavazuje se také, že neustoupí, ani pokud tato platforma sociálních médií vypne v celé zemi zpravodajský obsah, jako to udělala v Austrálii.

Facebook ve své službě zablokoval veškerý australský zpravodajský obsah v reakci na navrhovanou legislativu, která vyžaduje, aby on i Google společnosti Alphabet Inc platily australským vydavatelům poplatky za zpravodajský obsah, který je obsahem jejich služeb.

Kanadský ministr kulturního dědictví Steven Guilbeault, odpovědný za přípravu odpovídajících právních předpisů, které mají být představeny v nadcházejících měsících, odsoudil akci Facebooku a uvedl, že to Ottawu neodradí.

"Kanada je v první linii této bitvy ... jsme opravdu mezi první skupinou zemí po celém světě, která takto postupuje," řekl novinářům.

Minulý rok kanadské mediální organizace varovaly před potenciálním selháním trhu bez vládních opatření. Uvedli, že australský přístup přitom umožní vydavatelům získat zpět 620 milionů kanadských dolarů ročně. Varovali, že bez této akce přijde Kanada o 700 tiskových novinářských pracovních míst z celkového počtu 3 100.

Guilbeault uvedl, že Kanada by mohla přijmout australský model, který vyžaduje, aby Facebook a Google uzavřely dohody o placení zpravodajských služeb, jejichž obsahy podporují aktivitu na službách sociálních platforem, nebo stanovily výše plateb prostřednictvím závazné arbitráže.

Další možností je následovat příklad Francie, která vyžaduje, aby velké technologické platformy zahájily rozhovory s vydavateli usilujícími o odměnu za užití jejich zpravodajského obsahu.

„Pracujeme na tom, abychom zjistili, který model by byl nejvhodnější," uvedl a dodal, že minulý týden hovořil se svými francouzskými, australskými, německými a finskými protějšky o spolupráci na zajištění spravedlivé kompenzace za webový obsah.

"Domnívám se, že brzy budeme mít pět, 10, 15 zemí, které přijmou podobná pravidla ... hodlá Facebook omezovat vztahy v Německu, ve Francii?" zeptal se ministr a řekl, že přístup Facebooku se v určitém okamžiku stane „naprosto neudržitelným“.

Profesorka univerzity v Torontu Megan Bolerová, která se specializuje na sociální média, uvedla, že akce Facebooku představuje zlom, který by vyžadoval společný mezinárodní přístup.

"Mohli jsme vidět skutečnou koalici, jednotnou frontu proti tomuto monopolu, která by mohla být velmi silná," řekla v telefonickém rozhovoru.

Tento týden Facebook uvedl, že zpravodajský obsah tvoří méně než 4% celého obsahu, který lidé na platformě sledují, a sdělil, že loni pomohl australským vydavatelům vygenerovat příjmy ve výši zhruba 407 milionů australských dolarů.

Google podepsal s vydavateli po celém světě zatím na 500 smluv v hodnotě přibližně 1 miliardy USD za tři roky a jedná i s kanadskými společnostmi.

Guilbeault uvedl, že na i Google se bude vztahovat nový kanadský zákon, protože Ottawa chce dosáhnout přístup, který by byl spravedlivý, transparentní a předvídatelný.

"Je třeba myslet na to, aby Google - zítra, šest měsíců, rok od nynějška - nezměnil názor a řekl, že to už nechce dělat?" uvedl ministr.

Lauren Skellyová, mluvčí společnosti Google v Kanadě, odmítla komentovat Guilbeaultovy poznámky a uvedla, že společnost nezná podrobnosti nové legislativy.

Michael Geist, šéf katedry výzkumu v oblasti kanadského práva na internetu a e-komerce na univerzitě v Ottawě, uvedl, že Kanada by měla usilovat o takový přístup Googlu, kdy platformy budou vkládat peníze do obsahu, který poskytuje přidanou hodnotu. „Pokud budeme následovat australský model ... ocitneme se na stejném místě," řekl telefonicky. „Všichni prohrají. Mediální organizace ztratí ... Facebook prohrává.“

Kevin Chan, vedoucí pro politické záležitosti Facebooku v Kanadě, uvedl, že existují „další možnosti podpory zpravodajství v Kanadě, které poskytnou spravedlivější přínos pro vydavatele všech velikostí“.

Vývoj vztahu digitálních platforem a vydavatelů v jednotlivých zemích systematicky sleduje také profesní asociace vydavatelů periodického tisku v České republice. Potvrzuje se, že pokračuje tuhý odpor digitálních platforem proti legislativou stanovené povinnosti platit za obsah vytvořený vydavateli, který platformy komerčně využívají ve svých službách. Tato skutečnost se projevila aktivním odporem již při schvalování evropské směrnice o autorském právu v roce 2019. Ukazuje se však, že i stále další a další země reflektují fakt, že dominantní postavení digitálních platforem působí na zhoršování ekonomické situace poskytovatelů zpravodajství. Dochází k ohrožení kvality, rozmanitosti a plurality vytvářeného autorského obsahu a k omezování svobody projevu novinářů, kteří jsou jedním z důležitých prvků fungování demokracie. Demokratické země se proto snaží o to, aby digitální platformy s provozovateli zpravodajství sdílely část svých ohromných reklamních příjmů. Potvrzuje se proto, že cesta, kterou se vydala Evropská unie, vede správným směrem.

Na druhou stranu se Google a Facebook snaží vyhnout této povinnosti a v některých případech volí extrémní postupy. Aktuálním příklad je právě Facebook a situace vedoucí k blokování obsahu v Austrálii. Takový krok je ale krátkozraký, protože nemůže zastavit sdílení zpravodajského obsahu v Austrálii a případně také v Kanadě, nebo v zemích EU a případně na dalších světových trzích, aniž by Facebook výrazně ohrozil samotné základy svého vlastního podnikání. Přerdstavitelé této společnosti by si také měli uvědomit svoji globální odpovědnost za to, že uzavřením distribučního kanálu pro šíření kvalitního zpravodajského obsahu se otevírá prostor pro lži a dezinformace. Tento krok Facebooku povede jen k roztáčení další spirály snah o regulaci digitálního mediálního prostředí, které nepřinese v důsledku nikomu nic dobrého.

„Pro země EU a mezi nimi také samozřejmě Českou republiku vyplývá z aktuálního vývoje jednoznačný závěr, že musí provádět implementaci evropské směrnice o autorském právu na jednotném digitálním trhu co nejrychleji, nejodpovědněji a tak, aby výsledek nedával digitálním platformám žádný manévrovací prostor vyhnout se cíli, s nímž byl formulován článek 15 této směrnice, tj. aby vydavatelům platili licenční poplatky za využívání vydavatelského obsahu v rámci svých podnikatelských aktivit,“ uvedl Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů.

Zdroj: Unie vydavatelů a WAN-IFRA Executive News Service,19. února 2021