Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Polská média byla na protest proti dani z reklamy na 24 hodin offline

19. 2. 2021

Polská média byla na protest proti dani z reklamy na 24 hodin offline

Polské zpravodajské tituly protestují proti navrhované dani z reklam, kterou podle kritiků úřady využijí k oslabení svobody tisku. Vládní úředníci tvrdí, že daň podpoří vyrovnání výdajů na zdravotní péči vyvolaných pandemií.

Nezávislá média v Polsku ve středu 17. 2. 2021 pozastavila publikování zpravodajství, aby protestovala proti plánované dani z příjmů z reklamy.

Zástupci médií tvrdí, že daň je pokusem o narušení svobody tisku.

K protestu se připojilo asi 45 provozovatelů, včetně předních deníků v zemi Gazeta Wyborcza a bulvárního listu Fakt vlastněného německým vydavatelem. Blackout trval 24 hodin. Během této doby mnoho titulů zobrazilo černé pozadí s protestním bannerem. Řada soukromých rozhlasových stanic pozastavila vysílání. Hlavní deníky byly vydávány s protestním textem na jejich titulních stránkách.

Co je nová daň?

Nová daň zavede zdanění příjmů z reklamy televizních a rozhlasových stanic, tiskových vydavatelů a internetových mediálních společností. Zasažena budou také kina a provozovatelé plošné venkovní reklamy. Státní média jsou od daně osvobozena.

Očekává se, že pokud bude zákon o dani schválen, vstoupí v platnost někdy v tomto roce.

Jaké je stanovisko vlády?

Polská vláda vedená pravicovou Stranou práva a spravedlnosti (PiS) uvedla, že daň je nutná ke zvýšení příjmů Národního fondu zdraví (NFZ) během pandemie koronaviru - přibližně 50% ze zvýšených všech daní půjde na tento účel. Polský premiér Mateusz Morawiecki dodal, že „solidární poplatek“ také pomůže financovat kulturní sektor.

Mluvčí vlády Piotr Mueller v úterý uvedl pro polskou státní televizi TVP, že v mnoha evropských zemích existuje podobná daň.

Co si o dani myslí nezávislá média?

Nová daň by oslabila a možná by vedla k ukončení činnosti některých sdělovacích prostředků působících v Polsku, což by poškodilo jejich publikum, napsalo v otevřeném dopise polským úřadům a šéfům politických stran asi 40 provozovatelů rozhlasového a televizního vysílání. Daň by také mohla omezit kvalitní zpravodajství na místní úrovni a ještě více znevýhodnit soukromá média, uvedli v dopise zástupci provozovatelů.

Hlavní polský soukromý kanál TVN, vlastněný americkou skupinou Discovery, sdělil tiskové agentuře AFP, že vládní návrh má „za svůj záměr omezit pluralitu a svobodu projevu soukromých médií“.

Gazeta Wyborcza označila daň z reklamy za „silný úder svobodným médiím“. Na své webové stránce varovala, že pokud bude schválena daň z reklamy, může to nakonec odříznout čtenáře od přístupu k nezávislým zprávám.

Rádio Zet svým posluchačům sdělilo, že daň bude znamenat „pro některé mediální podniky likvidaci“. „Neexistuje svobodná země bez nezávislých médií. Neexistuje svoboda bez svobody volby,“ uvedla rozhlasová stanice.

Omezuje Polsko svobodu tisku?

Polská vláda již provedla řadu změn, které omezily nezávislost médií. Vyměnila novináře pracující ve veřejných rozhlasových a televizních stanicích. Pokusila se také přiškrtit několik nezávislých tiskových médií, jako je Gazeta Wyborcza, Polityka a Newsweek Polska, omezením reklamy financované z veřejných zdrojů Některé provozovatele účastnící se středečního výpadku proudu by mohla převzít státem kontrolovaná firma Orlen zabývající se jinak výrobou pohonných hmot.

Téma dopadů vývoje koronavirové krize na tisková média v České republice a hledání řešení je předmětem zájmu a činnosti profesní organizace vydavatelů tisku – Unie vydavatelů, která sleduje i situaci v Polsku. K této situaci Unie vydavatelů konstatuje, že se polská vláda snaží nově navrhovanou daní z prodeje reklamy umisťované v rámci všech mediatypů vyřešit dodatečný příjem státního rozpočtu a financování fondu určeného na pomoc ekonomickým sektorům nejvíce zasaženým dopady přijatých mimořádných vládních opatření z důvodu COVID-19. Svůj postup přitom srovnává se situací v ostatních evropských zemích, kde zaváděná digitální daň měla dopadnout především na digitální platformy, které v těchto členských zemích EU neodvádí daně a své vlastní zisky účetními operacemi vyvádí do daňových rájů. Zároveň v řdě těchto zemí vlády poskytly vydavatelům tisku pomoc k překonání dopadů koronavirové krize.

Je paradoxní, že nově navrhované daňové povinnosti mají negativně dopadnout také na polské vydavatele, kterým přitom polská vláda žádnou formou cílené státní podpory v době trvající krize nepomohla. Výrazně tím ohrožuje čtvrtý pílíř demokracie, kterým jsou právě svobodná a nezávislá media.

“V České republice vydavatelé periodického tisku zatím také žádnou státní podporu neobdrželi a to ani přes opakované výzvy od profesních asociací zastupujících jednotlivé mediatypy. Vláda České republiky cílenou formu podpory zasaženým mediálním organizacím nepřipravila, protože to bohužel nepovažuje za svou prioritu.” uvedl Václav Mach, výkonný ředitel Unie vydavatelů a člen sekce kreativního a kulturního průmyslu při Hospodářské komoře ČR.

Zdroj: www.dw.com a Unie vydavatelů