Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Lockdown srazí rakouskou reklamní ekonomiku na kolena

17. 2. 2021

Lockdown srazí rakouskou reklamní ekonomiku na kolena

Index klimatu reklamy WIFO, aktuální průzkum vývoje rakouského komunikačního průmyslu, vykazuje v prvním čtvrtletí roku 2021 další propad ve srovnání s hodnotami z předchozího roku. Meziroční index je v současnosti na -3 bodech, což je výrazně pod hodnotou z minulého roku, kdy dosahoval +23 bodů.

„Mírný vzestupný trend v září a říjnu minulého orku byl opět zastaven novými opatřeními v boji proti pandemii. Reklamní průmysl trpí koronavirovou krizí. Proto jsou nyní o to důležitější první mírné kroky k otevření, samozřejmě v souladu s přísnými bezpečnostními pravidly, která jsou nesmírně důležitá z ekonomického hlediska a také pro náladu v zemi,“ komentoval aktuální výsledky průzkumu Michael Mrazek, předseda profesního sdružení pro reklamu a business komunikaci v rakouské obchodní komoře (WKÖ).

Situace se nadále hroutí

Objem reklamy vykazoval jasný sestupný trend. Téměř 60% společností hlásí zhoršení své současné obchodní situace. Po vzestupném trendu zahájeném po prvním lockdownu od dubna 2020, se poměr pozitivních a negativních hodnocení současné obchodní situace opět výrazně zhoršil, uvedl Mrazek: „Křivka poptávky pro toto období také ukazuje jasně dolů. Téměř polovina společností uvádí, že nedostatečná poptávka brání jejich obchodní činnosti, 57% respondentů uvádí nedostatečné objednávky. “

Trh práce: mimořádný stav se stal součástí každodenního života

Reklamní průmysl má také negativní dopad na trh práce. Vysoká míra nejistoty v pandemii způsobuje, že podnikatelé při přijímání nových zaměstnanců postupují opatrně. V posledních několika měsících počet těch, kteří byli nuceni zmenšovat počet zaměstnanců, převyšoval počet společností, které nové zaměstnance najímali.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 17. února 2021