Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Jasná zpráva z Bruselu, říká viceprezident ENPA Valdo Lehari jr.

17. 2. 2021

Jasná zpráva z Bruselu, říká viceprezident ENPA Valdo Lehari jr.

Viceprezident Evropské asociace vydavatelů novin ENPA se ve svém příspěvku pro webovou stránku Německého svazu vydavatelů novin BDZV vyjádřil k nedávnému prohlášení poslanců Evropského parlamentu.

"Z celého srdce vítám prohlášení, které tento týden učinil Evropský parlament. Z Bruselu vyslali jasný vzkaz: Je čas, aby společnost Google další podobní vyjednávali s evropskými vydavateli o spravedlivých podmínkách pro používání jimi vytvořeného obsahu,“ uvedl viceprezident Evropské asociace vydavatelů novin ENPA Valdo Lehari Jr., který je také viceprezidentem BDZV.

U příležitosti nedávného sporu mezi australskou vládou a digitální platformou Google ohledně zákonné povinnosti odměňovat vydavatele za používání obsahu, Lehari varoval: „Zkušenosti ukazují, že platformám ovládajícím přístup k síti musí být velmi přísně připomínána jejich povinnost a závazek dodržovat nový právní předpis. Je-li to nutné, musí být zajištění a prosazování práv vydavatelů provedeno prostřednictvím legislativních opatření.“

„Austrálie nám nyní ukázala cestu do budoucnosti, kterou bychom měli pečlivě zvážit také na evropské úrovni,“ uvedl dále viceprezident ENPA.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 17. února 2021