Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Dohoda Googlu s francouzskými vydavateli o platbě ve výši 76 milionů dolarů pobouřila mnoho titulů

15. 2. 2021

Dohoda Googlu s francouzskými vydavateli o platbě ve výši 76 milionů dolarů pobouřila mnoho titulů

Google souhlasil, že v průběhu tří let zaplatí skupině 121 francouzských vydavatelů zpráv 76 milionů dolarů, za tříleté užívání jejich autorským právem chráněných obsahů, ukazují dokumenty, které měla k dispozici agentura Reuters.

Dohoda mezi Googlem a lobbistickou skupinou Alliance de la presse d’information generale (APIG) zastupující většinu významných francouzských vydavatelů byla oznámena již dříve, ale finanční podmínky nebyly zveřejněny.

Tento krok pobouřil mnoho dalších francouzských vydavatelů, kteří dohodu považují za nespravedlivou a netransparentní. Vydavatelé v jiných zemích podrobně zkoumají francouzskou dohodu, která je podle Google nejvýznamnějším nástrojem na světě, jak poskytnout kompenzaci za užívání úryvků zpráv ve výsledcích vyhledávání.

Agence France-Presse (AFP) a další francouzští poskytovatelé zpravodajství, kteří do skupiny nepatří, nejsou součástí dohody a prosazují různé kroky proti společnosti Google.

Dohoda navazuje na francouzskou implementaci autorského práva vydavatelů garantovaného podle nedávného práva Evropské unie provedenou jako první. Směrnice definuje „odvozená práva“ a požaduje, aby velké technologické platformy zahájily rozhovory s vydavateli, kteří usilují o spravedlivou odměnu za použití jimi vytvořeného zpravodajského obsahu.

V Austrálii navrhli zákonodárci legislativu, která by vyžadovala, aby Google a Facebook platily vydavatelům a provozovatelům vysílání za obsah. Google pohrozil, že v Austrálii vypne svůj vyhledávač, pokud země zaujme takový postoj, který společnost nazvala „nefunkční“.

Francouzské dokumenty, které agentura Reuters viděla, zahrnují rámcovou dohodu, ve které Google po podpisu jednotlivých licenčních smluv s každým z vydavatelů zaplatí po dobu tří let ročně 22 milionů dolarů skupině 121 celostátních a místních francouzských zpravodajských titulů.

Druhým dokumentem je dohoda o urovnání, podle níž Google souhlasí s tím, že zaplatí stejné skupině 10 milionů USD výměnou za závazek vydavatelů nepodávat po tři roky žalobu kvůli nárokům na autorská práva.

Vydavatelé by se zavázali přistoupit k novému produktu s názvem Google News Showcase, který by vydavatelům umožnil upravovat obsah a poskytoval také omezený přístup k článkům za placeným paywallem.

Google odmítl komentovat podmínky dohody.

V lednu uzavřela tisková agentura Reuters, divize společnosti Thomson Reuters Corp, dohodu se společností Google, díky níž bude prvním globálním poskytovatelem zpráv pro Google News Showcase.

Francouzský rival Reutersu, kterým je AFP, trvá na své stížnosti k francouzskému antimonopolnímu dozorovému úřadu na Google, uvedl interní zdroj. Minulý měsíc výkonný ředitel AFP Fabrice Fries uvítal dohodu mezi Googlem a APIG, ale vyzval technologickou společnost, aby rozšířila tuto dohodu o autorských právech i na tiskové agentury.

Přimět Google platit

Globálně roste na Google tlak, aby platil za zpravodajský obsah, protože reklama a tržby v tomto odvětví se prudce snížily s nárůstem digitálních platforem.

Ve Španělsku a Německu se vydavatelé pokoušeli účtovat Googlu poplatky za zobrazování výňatků nebo úryvků. Němečtí vydavatelé prohráli v roce 2019 právní bitvu o poplatky za autorská práva v hodnotě 1 miliardy eur za období od roku 2013.

Text ustanovení EU o „vedlejších právech“ byl zaměřen na vytvoření nového udržitelného zdroje příjmů pro vydavatele zpráv.

Ve Spojených státech podporuje zpravodajský průmysl legislativu, která by mu umožnila kolektivně vyjednávat s velkými platformami bez porušení protimonopolního zákona. V Kongresu zákonodárci nedávno vydali zprávu, v níž uvedli, že dominantní technologické firmy poškodily zpravodajský průmysl, protože „mohou vydavatelům ukládat jednostranné podmínky, jako jsou dohody o sdílení výnosů typu ´vezmi nebo nech.´“

Andrew MacLeod, výkonný ředitel kanadské společnosti Postmedia, uvedl, že vydavatelé sledují diskuse v jiných částech světa. „Hledáme výsledek, který nám umožní růst a nakreslí architekturu naší budoucnosti, místo abychom se spoléhali na rozdávání."

NEDOSTATEČNÁ TRANSPARENTNOST

Francouzským vydavatelům nezbývalo v důsledku tlaku akcionářů nic jiného, než dohodu uzavřít, jak uvedli tři zdroje zasvěcené do této záležitosti.

Stejné zdroje uvedly, že někteří vydavatelé byli nespokojeni, že Google odmítl poskytnout přístup k údajům o tom, kolik peněz generuje ze zpráv.

„Tyto neprůhledné dohody nezaručují spravedlivé zacházení se všemi vydavateli zpráv, protože není zveřejněn výpočetní vzorec," uvedla tento týden unie nezávislých online vydavatelů zpravodajství Spiil. Google využil výhod našich divizí k prosazování svých zájmů."

Poplatky se pohybují od 1,3 milionu US dolarů pro francouzský prestižní deník Le Monde až po 13 741 dolarů pro lokálního vydavatele La Voix de la Haute Marne, ukazují dokumenty. Ty ale nespecifikovali, jak byly částky vypočítány.

Přední národní deníky Le Monde, Le Figaro a Liberation a jejich skupiny vyjednávaly o každoroční částce 3 miliony eur (3,6 milionu dolarů) navíc k poplatku v dohodě, zejména proto, že v listopadu souhlasily s prodejem předplatného prostřednictvím Google, jak uvedl jeden zdroj zasvěcený do věci.

Vedoucí skupiny Le Monde Louis Dreyfus a šéf Liberation Denis Olivennes to odmítli komentovat. Zástupci společnosti Le Figaro nebyli okamžitě k dispozici, aby poskytli vyjádření.

Vedoucí APIG Pierre Louette nereagoval na zprávy, v nichž byl žádán o komentář.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 15. února 2021