Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropští vydavatelé tisku jsou silně znepokojeni tím, že po dohodě Rady EU o e-Privacy zahájená trialogová jednání představují hrozbu pro udržitelnost a životaschopnost profesionální online žurnalistiky

12. 2. 2021

Evropští vydavatelé tisku jsou silně znepokojeni tím, že po dohodě Rady EU o e-Privacy zahájená trialogová jednání představují hrozbu pro udržitelnost a životaschopnost profesionální online žurnalistiky

Brusel, 11. února 2021

Vydavatelé evropského tisku jsou silně znepokojeni, protože po dohodě Rady EU o návrhu nařízení o e-Privacy zahájená třístranná jednání představují hrozbu pro udržitelnost a životaschopnost profesionální online žurnalistiky.

Dne 10. února 2021 dosáhla Rada Evropské unie dohody o návrhu nařízení o e-Privacy, čímž uvolnila cestu pro zahájení třístranných jednání s Evropským parlamentem a Evropskou komisí o tomto návrhu.

Evropská asociace časopiseckých  médií (EMMA) a Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA) jsou silně znepokojeny tím, že dohoda zemí nepředstavuje vhodný podklad pro zahájení jednání v trialogu. Při změně provedené na poslední chvíli se členské státy rozhodly zpřísnit základní ochranu definovanou nařízením ve vztahu k online médiím a dále oslabily návrh předsednictví z hlediska potřeb vydavatelů. I vzhledem k předchozímu znepokojujícímu ustanovení v této oblasti, obsaženém ve zprávě Evropského parlamentu, budou představovat nyní zahájená trialogová jednání hrozbu pro financování nezávislé žurnalistiky.

Důležitější než kdykoliv dříve je, aby kompromis Rady nebyl v nadcházejících jednáních s Parlamentem dále oslaben a aby všechny zúčastněné strany zajistily, že  konečným výsledkem jednání v trialogu bude takové nařízení, které bude spravedlivé pro vydavatele online tisku, což znamená:

• Musí být jednoznačně zajištěno, že přístup k obsahu vydavatelů může být podmíněn na základě souhlasu uživatelů s použitím cookies.

• Musí být dodržena povinnost poskytovatelů softwaru přímo implementovat souhlas uživatelů. Absolutně za žádných okolností by nařízení nemělo instalovat software pro přístup k internetu do pozice nevyhnutelného prostředníka pro souhlas uživatelů.

• Je třeba zabránit všeobecnému blokování telefonních marketingových hovorů, a to i se souhlasem příjemce.

Všechny tyto záležitosti mají stejnou důležitost a nelze s nimi v nadcházejících jednáních zacházet jako se „směnným zbožím“. Vyzýváme všechny instituce, aby usilovaly o správnou rovnováhu a dosažení vhodného výsledku pro online noviny a časopisy v digitální ekonomice.

Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA - ENPA, uvedl: Toto nařízení musí zohledňovat veškerý vývoj, ke kterému došlo od zveřejnění návrhu v roce 2017. Tento vývoj s největší pravděpodobností ovlivní jeho účinnost, například jde o plánované zavedení „Google Privacy Sandbo“. E- privacy by nemělo posilovat dominantní postavení digitálních platforem ovládajících přístup k síti. Proto vyzýváme vyjednavače, aby zajistili udržitelnost tiskového sektoru a spravedlnost digitálních trhů prostřednictvím ustanovení, která zajistí, aby vydavatelé mohli těžit ze souhlasu uživatelů.

ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin (ENPA), je největším zástupcem vydavatelů novin v celé Evropě. ENPA sdružuje 16 národních asociací ve 13 evropských zemích a je hlavním partnerem institucí EU a klíčovou hnací silou debat o mediální politice v Evropské unii. www.enpa.eu.

EMMA, Evropská asociace časopiseckých médií, je jediným a úplným zastoupením evropských časopisů, které dnes čtou miliony spotřebitelů na různých platformách zahrnujících papírové i digitální formáty. EMMA zastupuje 15 000 vydavatelství a 50 000 titulů časopisů po celé Evropě. www.magazinemedia.eu.

Zdroj: tiskový zpráva EMMA/ENPA