Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Podpora digitalizace médií v Rakousku

28. 1. 2021

Podpora digitalizace médií v Rakousku

Pro začátek je plánován státní podpora ve výši 34 milionů eur na rok. V dalších letech by to mělo být vynaloženo 15 milionů eur ročně.

Po zdlouhavých jednáních se rakouské vládní strany dohodly na financování digitální transformace médií. Podle zprávy deníku Standard je návrh s názvem „Podpora digitální transformace“ připraven k posouzení. Cílem je „zajistit a posílit konkurenceschopnost domácích médií proti rostoucí dominanci velkých mezinárodních internetových platforem a mediálních gigantů“.

Dotace původně plánovaná na loňský rok začne být poskytována v roce 2021 ve více než dvojnásobeném objemu: místo každoročně plánovaných 15 milionů dosáhne její výše celkem 34 milionů eur (částky financování pro roky 2020 a 2021 jsou tak kumulovány). Z této částky by měly těžit deníky, týdeníky a měsíčníky „s více než místním významem“, jakož i soukromé komerční a nekomerční televizní a rozhlasové stanice.

Technické a obsahové inovace

Podle zprávy dvě třetiny z částky této finanční podpory půjdou na digitální projekty novin a provozovatelů televizního vysílání zaměřené na analýzy cílových skupin, získávání zákazníků, vývoj platforem a aplikací, moderování fór, obnovu digitální infrastruktury, vytváření inovativního a digitálního obsahu, datovou žurnalistiku, školení včetně výuky redaktorů a dalšího vzdělávání. Konkrétně by měly být mediální společnosti podporovány při vývoji jejich platforem a podpoře technických a obsahových inovací. Poslední třetina z celkové částky je určena na základní financování tiskových produktů a její výše by měla mimo jiné vycházet z počtu zaměstnaných novinářů.

Žádné prostředky nebudou poskytnuty médiím, která „opakovaně a systematicky vyzývají k násilnému boji proti demokracii nebo vládě zákona“ nebo „opakovaně vyzývají k obecnému nerespektování právního systému v určité oblasti práva“ nebo těm médiím, která volají „po násilí na lidech jako prostředku politiky “, uvádí zpráva.

Podle zprávy má být financování digitální transformace zajištěno z digitální daně vybírané poprvé v roce 2020. Rakousko požaduje od velkých mezinárodních společností, jako jsou Google, Facebook a Amazon pět procent z objemu jejich prodeje digitální reklamy v Rakousku.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 28. ledna 2021