Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google v Austrálii vyhrožuje nejen vydavatelům

22. 1. 2021

Google v Austrálii vyhrožuje nejen vydavatelům

Google pohrozil stažením svého vyhledávače v Austrálii kvůli tamějšímu pokusu přimět technologický gigant dělit se o příjmy s vydavateli zpravodajství.

Austrálie představila jako první na světě zákon, podle kterého musí Google, Facebook a potenciálně další technologické společnosti platit provozovatelům médií za jejich zpravodajský obsah. Americké firmy se však brání. Varovaly, že zákon je přivede ke stažení některých ze svých služeb. Australský premiér Scott Morrison uvedl, že zákonodárci nepodlehnou „hrozbám“.

Ačkoli Austrálie není zdaleka největším trhem společnosti Google, navrhovaný zpravodajský kodex je považován za možný globální test toho, jakým způsobem by se vlády mohly snažit regulovat velké technologické firmy.

Australský kodex by zavázal Google a Facebook k jednání s vydavateli o hodnotě zpravodajského obsahu prostřednictvím zprostředkovatelů, pokud by před tím nebylo možné dosáhnout dvojstranné dohody.

Výkonná ředitelka společnosti Google Australia Mel Silva na slyšení australského senátu uvedla, že zákon je „nefunkční“. „Pokud by se tato verze kodexu měla stát zákonem, nedalo by nám to žádnou jinou možnost výběru, než přestat v Austrálii zpřístupňovat službu Google Search,“ uvedla.

Zákonodárci to však zpochybnili a obvinili Google z „vydírání“ a šikany Austrálie za to, že přišla s návrhem reformy. „Budete tak postupovat i jinde na světě. Chystáte se stáhnout z každého trhu, že? Jedná se o zastavení precedentu?“ zeptal se senátor Rex Patrick.

Paní Silva odpověděla, že kodex je „neudržitelným rizikem pro naše australské podnikání“.

Morrison uvedl, že jeho vláda je letos odhodlána prosadit zákon v parlamentu. „Dovolte mi vyjasnit: Austrálie stanoví naše pravidla pro to., co můžete v Austrálii dělat. O tom rozhoduje náš parlament,“ řekl v pátek novinářům.

Proč Austrálie prosazuje tento zákon?

Google je v Austrálii dominantní vyhledávač a vláda jej popsala jako téměř základní utilitu s malou tržní konkurencí. Vláda tvrdí, tím že si technologické platformy získávají zákazníky z řad lidí, kteří si chtějí přečíst zprávy, měli by technologičtí giganti platit redakcím „spravedlivou“ částku za jejich žurnalistický obsah.

Navíc tvrdí, že je zapotřebí finanční podpora pro zpravodajský průmysl, protože silná média jsou pro demokracii životně důležitá. Australská tištěná média zaznamenala podle vlády od roku 2005 pokles příjmů z reklamy o 75%. Hrozba Google odstranit celý vyhledávací produkt je zatím nejzávažnější. Zprávy přitom představují v Austrálii podle zákonodárců pouze 12,5% rozsahu vyhledávání na Googlu.

Kam v současné době směřují zisky

Australský zpravodajský průmysl se potýká s problémy. Z každých 100 australských dolarů (56 britských liber; 77 US dolarů) vynaložených na digitální reklamu jde 81 australských dolarů Googlu a Facebooku. A Covid-19 tuto situaci jen zhoršil.

Vzhledem k tomu, že řada společností snížila výdaje na digitální reklamu, byla řada titulů v Austrálii nucena ukončit provoz. Google si naproti tomu vede dobře. V loňském roce gigant v sociálních médiích vydělal v Austrálii téměř 4 miliardy australských dolarů, přičemž z nich zaplatil daň jen ve výši 45 milionů dolarů.

Australský dozor nad hospodářskou soutěží mezitím obvinil Facebook i Google z klamání australských spotřebitelů o tom, jak jsou využívána jejich osobní data, a zahájil šetření v oblasti digitální reklamy a trhu s aplikacemi.

Co tvrdí Google?

Paní Silva uvedla, že zákon vytvoří „neudržitelný precedent pro naše podnikání a digitální ekonomiku“, pokud bude společnost muset platit za odkazy a výsledky vyhledávání. Tento přístup není slučitelný s volně pohybem a sdílením informací online a tím, „jak funguje internet“, argumentovala. „S ohledem na finanční a podnikatelská rizika nevidíme způsob, jak bychom mohli nadále nabízet své služby v Austrálii,“ řekla.

Minulý týden společnost Google potvrdila, že blokovala australské zpravodajské weby z výsledků vyhledávání pro přibližně 1% místních uživatelů. Uvedla, že se jednalo o experiment, který měl otestovat hodnotu australských zpravodajských služeb.

Facebook v loňském roce také hrozil, že zastaví australským uživatelům sdílení novinek na platformě, pokud zákon bude platit. Sociální gigant tento postoj zopakoval, přičemž výkonný ředitel Simon Milner na slyšení Senátu řekl, že jde o „potenciální horší důsledek případu“. Uvedl, že Facebook nemá téměř žádný komerční přínos z toho, že nese na své platformě zpravodajský obsah.

Obě firmy tvrdily, že zpravodajské organizace již nyní těží z výhod platforem, které čtenáře přivádějí na jejich webové stránky. Google také poukázal na své partnerství prostřednictvím Google News Initiative jako na důkaz, že podporuje žurnalistiku.

Jedná se o velmi neobvyklou hrozbu.

Google dominuje na trhu vyhledávačů s téměř 90% podílem na trhu. Téměř všechny příjmy plynou z reklam. To, že Google hrozí vytažením z celé země, naznačuje, že se společnost obává. Austrálie zdaleka není největším trhem. Šéfové Googlu se ale obávají precedentu, který by tento nový zákony mohly mít. Pro Google je doba pandemie velice výnosná, zatímco mnoho místních novin se potýká s problémy. To nevypadá dobře a australští politici nejsou první a nebudou ani poslední, aby na to poukázali.

Google říká, že chce pomoci financovat původní místní žurnalistiku. Jasně si však uvědomuje, že to, co se navrhuje v Austrálii, by mohlo zásadně poškodit jeho obchodní model, pokud bude použito znovu i jinde.

Jaká byla reakce?

Australané vyjádřili nad návrhem zmatení i hněv online na obou stranách. Někteří diskutovali o tom, co by mohli získat pomocí jiných vyhledávačů. Jiní se ptali, zda by stažení vyhledávače odstranilo také služby Gmail, Mapy Google a Google Home - což společnost nevyjasnila.

Začátkem tohoto týdne američtí obchodní zástupci vyzvali Austrálii, aby upustila od zákona, o němž se domnívají, že je pokusem o regulaci „jasně na úkor dvou amerických společností“.

Sir Tim Berners-Lee, vynálezce celosvětové sítě, uvedl, že australský plán vyvolá to, že bude web „nefunkční po celém světě“.

Ve čtvrtek společnost Google souhlasila s tím, že zaplatí francouzským vydavatelům zpravodajských služeb za obsah zobrazený ve výsledcích vyhledávání po tom, co se tamější média odvolala na svá autorská práva.


Poslední výhrůžka uplatněná v Austrálii zcela jasně dokládá, že představitelé společnosti Google se při zneužívání své dominance na trhu neštítí ani vydírání legislativců a vlády v Austrálii. Globální gigant se nehodlá vzdát bez boje, ale neměl by zneužívat svých uživatelů a používat je jako rukojmí. Ukazuje se, že svět potřebuje pro internetové uživatele alternativní služby, aby se nestal ještě více závislým a také lépe vydíratelným. Legislativci v Austrálii se zároveň nesmí nechat zastrašit tímto aktuálním pokusem o demonstraci síly Google.", uvedl k případu Václav Mach, výkonný ředitel české profesní asociace Unie vydavatelů.

Zdroj: vlastní zpráva a překlad článku BBC