Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Německá regulace megaplatforem - sice zpožděná, ale přece

15. 1. 2021

Německá regulace megaplatforem - sice zpožděná, ale přece

Německý spolkový sněm (Bundestag) přijal 10. dodatek zákona o hospodářské soutěži týkající se digitalizace

BDZV (Německý spolkový svaz vydavatelů novin) a Asociace německých vydavatelů časopisů (VDZ) stejně jako česká profesní asociace Unie vydavatelů (UV) přivítaly přijetí novely německého antimonopolního zákona (10. dodatek k digitalizaci GWB – zákon o digitalizaci GWB), ke kterému došlo německým Spolkovým sněmem dne 14. ledna 2021 v Berlíně. Je to poprvé, co v rámci EU vznikly podstatné a zcela zásadní předpisy nezbytné pro regulaci fungování digitálních platforem. Tyto společnosti získaly časem dominantní postavení na trhu a staly se hrozbou pro ostatní subjekty na trhu. Přijetí tohoto zákona v Německu by mělo být jasným signálem také pro český dozorový úřad, kterým je Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, že by se monitorováním situace na trhu měl začít aktivněji zabývat.

"V současné době zažíváme v digitálním světě nebezpečnou koncentraci tržního postavení, která je také nebezpečná pro zachování rozmanitosti při publikování názorů a pro dlouhodobou udržitelnost fungování médií. Nastal nejvyšší čas na přijetí nových závazných pravidel, které by byly aplikovatelné také v České republice" uvedl u této příležitosti výkonný ředitel Unie vydavatelů Václav Mach. Nově přijatá legislativa umožní antimonopolnímu úřadu přijmout nezbytná opatření proti diskriminaci třetích osob a zabránit preferenčnímu zacházení s nabídkami vlastních služeb ze strany provozovatelů globálních digitálních platforem. Tyto společnosti jsou v pozici prostředníka mezi zákazníkem a obsahem šířeným v digitálním prostředí. Proto bývají také označované jako „gatekeeper“. Je rovněž velmi důležité, aby dozorový úřad za účelem zajištění fungování férové hospodářské soutěže nově získal také pravomoci zakázat vzniku nežádoucích tržních podmínek, které by jednostranně zvýhodňovaly gatekeepery a poškozovaly tržní hospodářství i spotřebitele. Bude potřeba také zajistit nastavení minimálních standardů pro obnovení rozmanitosti názorů na trhu v oblasti šíření zpravodajských informací a dalšího obsahu v digitálním světě. Nyní je důležité, aby Spolková rada tento zákon urychleně podpořila a přijala jeho naplnění. Evropské vydavatelské asociace při této příležitosti jasně uvedly, že změna tržních podmínek nastane pouze tehdy, pokud Německý spolkový antimonopolní úřad začne nová ustanovení z nařízení využívat rychle, důsledně a účinně a to ihned po jeho vstupu v platnost.

"Nová pravidla hospodářské soutěže v Německu, zkušenosti z neochoty Googlu vyjednávat s vydavateli ve Francii nebo aktuální vývoj situace v Austrálii, kde se Google snaží některé zpravodajské weby aktivně filtrovat a neodkazovat na jejich obsah, to vše musí být nejen podnětem k další diskusi v celé EU o nezbytné regulaci megaplatforem, ale mělo by to být vztyčeným prstem pro český Úřad pro ochranu hospodářské soutěže," upozorňuje Mach. Úkolem všech členských států EU by proto měla být nejen včasná transpozice směrnice o autorském zákoně na jednotném digitálním trhu do národní legislativy, ale především vyvinutí veškerého úsilí, aby dopady této směrnice EU byly včas doprovozeny další návaznou legislativou. V Německu tedy takovou legislativu mají. V České republice již nezbývá příliš času a k novele českého autorského zákona, která měla být dokončena na ministerstvu kultury v září 2020 se zatím stále ještě vyhodnocují a zpracovávají došlé připomínky z meziresortního řízení.

Zdroj: vlastní zpráva