Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Toto jsou mediální trendy roku 2021

14. 1. 2021

Toto jsou mediální trendy roku 2021

Nová studie od Reuters Institute říká, všichni sází na oblast digitálních technologií. Koronavirová krize nenechala nedotčenou žádnou oblast našich životů a má také obrovské dopady na svět médií: Potvrzují to také odpovědi 234 mediálních tvůrci a manažerů ze 43 zemí, kteří odpověděli v rámci ankety Reuters Institute Journalism, Media, and Technology Trends and Predictions 2021 zjišťující jejich očekávání pro nový rok.

2021 jako rok „hluboké a rychlé digitální změny“

Poté, co svět překonal paralýzu způsobenou v roce 2020 vypuknutím pandemie COVID-19, předpovídá Reuters Institute, rok 2021 bude rokem „hluboké a rychlé digitální proměny“, jak vyplývá z jednoho z klíčových prohlášení objevujícího se v průzkumu. Komplexní opatření proti koronaviru, jako je lockdown a spol., narušily sice staré zvyky a vytvořily nové, ale až v tomto roce bychom podle Reuters Institute měli zjistit, jak zásadní byly tyto změny. To potvrzuje také drtivá většina dotazovaných mediálních odborníků.

76 procent dotázaných uvedlo, že COVID-19 urychlil jejich plány na digitální proměnu. Stejně tak mnozí považují podporu digitálního předplatného za důležitější než v případě reklamy. Pro srovnání: pouze o dva roky dříve, tj. v roce 2018, byl pravdou opak.

Důvěra ve vlastní společnost, ale obavy o žurnalistiku

Stejně jasná většina 73 procent dotázaných prezentovala mimořádnou jistotu ohledně vyhlídek na budoucnost, pokud jde o vlastní společnost. V budoucnost žurnalistiky však věří podstatně méně, jen 53 procent. Hlavní obavy zde vyvolává rostoucí množství dezinformací, útoky na novináře a udržitelnost menších a místních publikací. Je zajímavé, že opatření přijatá státy v boji proti globální krizi pravděpodobně zvýší důvěru v podporu ze strany vlád. Více než třetina (36 procent) dotazovaných mediálních tvůrců a odborníků z oboru uvedla, že politické intervence mohou být „užitečné“. V porovnání s předchozím rokem to znamená zdvojnásobení. Pokud jde o rozdělování grantů, téměř polovina (48 procent) je pro to, aby peníze dostával jen malý počet kvalitních médií. Na druhé straně asi třetina dotázaných, tj. 32 procent, dává přednost systému, který se spoléhá na údaje o konzumaci médií a přináší výhody více vydavatelům.

„Nestrannost důležitější než kdy jindy“

I když rok 2020 vyvíjel stále větší tlak na tradiční ideje, jako je nestrannost a objektivita médií, mj. kvůli epidemické krizi a volbám v USA, jsou podle aktuální nálady tyto hodnoty důležitější, než kdy dříve. Drtivá většina dotazovaných představující 88 % věří, že nestrannost je důležitější než kdy jindy. Naproti tomu 48 procent, tj. téměř polovina respondentů, souhlasí s tím, že existují politické a sociální problémy, kde „prostě nemá smysl“ zaujmout neutrální postoj. Více na webové stránce www.reutersinstitute.politics.ox.ac.uk.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 14. ledna 2021