Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Žurnalistika ve věku pandemie – průvodce redakční prací

13. 1. 2021

Žurnalistika ve věku pandemie – průvodce redakční prací

Světové fórum šéfredaktorů WEF WAN-IFRA vydalo digitální příručku pro rok 2021, která má novinářům, šéfredaktorům a redakcím pomoci orientovat se v situaci vyvolané nemocí COVID-19 i v případných budoucích zdravotních krizích.

Nový průvodce redakcí, který pomůže orientovat se v roce 2021 v redakční práci, je výběrem toho nejlepšího z názorů a rad odborníků získaných při realizaci projektu World Editors Forum Science in the Newsroom. Obsah publikace zahrnuje témata získávání zpráv, vytváření článků a inovací. Pomáhá přemýšlet o nejbližší budoucnosti.

„Naše redakce byly v roce 2020, jako nikdy předtím, vystaveny hrozbě představované komplexním, rychle se rozvíjejícím průběhem globální krize, která vyžaduje veškerou naši pozornost a klade nároky na naše novinářské dovednosti. COVID-19 udeřil v době, kdy byly zpravodajské kapacity věnované oblasti vědy i skutečná celková kapacita práce v mnoha redakcích narušena omezeními zdrojů. Ekonomický propad přináší riziko dalšího oslabení redakcí, ale pandemie současně ukázala potřebu a hodnotu kvalitní žurnalistiky reprezentovanou v neposlední řadě zapojením autoritativních vědeckých korespondentů,“ uvedl Warren Fernandez, šéfredaktor deníku Straits Times a prezident Světového fóra šéfredaktorů.

„Příručka, jejíž vydání umožnila podpora nadace Temasek, je příspěvkem Světového fóra šéfredaktorů na pomoc redakcím v tom, jak rozvíjet a zlepšovat klíčové dovednosti. Doufáme, že publikace je přínosem, a proto doporučujeme, abyste ji široce sdíleli se svými kolegy,“ řekl Fernandez. Další informace a zdroje najdete na webu Science in the Newsroom.

Publikaci lze stáhnout zde.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 13. ledna 2021