Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | I přes pandemii bylo v roce 2020 zahájeno v USA vydávání 60 nových tištěných časopisů

5. 1. 2021

I přes pandemii bylo v roce 2020 zahájeno v USA vydávání 60 nových tištěných časopisů

Počet nových tištěných časopisů vydaných v USA klesl v roce 2020 o více než polovinu na 60 titulů proti 139 novým časopisům o rok dříve.

Ale ve druhé polovině roku se překvapivě tempo, jakým se objevovaly nové tituly, zrychlilo. Nejpopulárnějšími se ukázaly tituly v oblasti jídla, domácnosti a fitness.

Tato data pochází od profesora Samíra Husního, zakladatele Magazine Innovation Center at the School of Journalism and New Media na University of Mississippi, který sám sebe označuje jako „Mr. Magazine,“ a sleduje počet nových amerických časopisů uvedených na trh od roku 1978.

„S ohledem na všechny problémy vyvolané pandemií si myslím, že to ukazuje na stále velký zájem o časopisy a jejich vitalitu,“ řekl. „Je téměř zázrak, že se zde objevilo 60 novinek."

Stejně jako ve všech oblastech našeho života měla pandemie obrovský dopad na tituly, jejichž vydávání bylo zahájeno, ať se jedná o časopisy zaměřené na jídlo, fitness, domácnost a časopisy spojenými s vlivnými osobnostmi dominujícími jednotlivým oblastem. „Lidé stále věří, že potřebují tisk,“ řekl Husní. „Lidé byli zavřeni doma a bombardováni špatnými zprávami. Hledají ale něco odlišného,“ řekl.

Tempo uvádění na trh bylo také zjevně diktováno zdravotní krizí. Po 15 nových titulech v prvním čtvrtletí se aktivita v tomto směru v období duben-červen zastavila, po té co byly populární prodejní místa pro nákup časopisů, jako jsou Barnes & Noble či Books-A-Million, nuceny zavřít nebo omezit provoz.

Ale ve druhé polovině roku, kdy se ekonomika začala znovu otevírat, bylo spuštěno 45 nových časopisů.

Pandemie dokonce pomohla při spuštění časopisu Week Junior, dětského týdenního zpravodajského časopisu vydavatelství Dennis Publishing, který v dubnu začal být dodáván přímo do domácností předplatitelů v souladu se svým předpandemickým plánem. Prodeje rychle překonaly očekávání, protože rodiče zoufale potřebovali zdravé rozptýlení svých doma zavřených středoškoláků.

Časopisy o jídle a vaření byly zdaleka největší kategorií s novými tituly, kde se objevily například Joy the Baker, Meal, 506, Sandwich, Fifty Grande a Nourish: Plant Based Living.

Zatímco tisková reklama ve druhém čtvrtletí klesla o 30 procent, když podniky omezily své reklamní investice, tento propad nebyl zdaleka tak negativní pro nové časopisy, které se spoléhají spíše na prodej předplatného než na reklamní dolary.

„Existuje nový obchodní model,“ řekl Husní. „Novým trendem jsou vyšší ceny předplatného a volného prodeje a velmi málo reklamy.“

Průměrná obálková cena titulu nově uváděného na trh v roce 2020 byla 7,99 USD ve srovnání s průměrnou obálkovou cenou pod 5 USD u většiny běžných časopisů. Ale dodatečné náklady se odrážejí také ve změně vzhledu a stylu nových titulů, z nichž mnohé nyní mají „lepší papír vevnitř a silnější obálky,“ řekl Husní.

„Mnoho z nich vypadá a na konferenčním stolku působí jako kniha."

Husního data nezahrnují „bookaziny“, obvykle jednorázové časopisy věnované speciálním tématům. I oni mají vyšší obálkové ceny a malou nebo žádnou reklamu. Prodávají se v průměru za 10,99 $.

„Nikdo nekoupí něco za 8 až 10 dolarů jen tak,“ řekl Husní. „Kupují je, protože chtějí zážitek, který jim může tento časopis přinést.“ Chcete-li takové tituly počítat jako launch, musí mít časopis plán vydávat alespoň dvě čísla v průběhu roku.

Mezi vydavateli považuje Husní jako nejaktivnější Meredith s pěti tiskovými novinkami, včetně Reveal, který se věnuje Drew & Jonathanu Scottovým z pořadu Property Brothers HGTV. Jeho vydávání bylo zahájeno v lednu s tištěným nákladem 750 000 tiskem a cenou 9,99 $.

V dubnu se Ayesha Curryová, manželka hvězdy NBA Stephena Curryho, spojila s vydavatelstvím Meredith a zahájila vydávání čtvrtletníku s názvem Sweet July, které se specializuje na jídlo, domov a životní styl.

Meredith také v dubnu představil Millie, finanční čtvrtletník pro ženy, jehož jediným sponzorem je Synchrony Financial. Magazín byl zaslán jednomu milionu předplatitelů titulu Real Simple.

Meredith také získal body za nový titul, když byl jeho měsíčník Rachael Ray Everyday přepracován a relaunchován jako čtvrtletník Rachael Ray in Season. Better Homes & Gardens také spustil nový titul Farm House at Heart.

Conde Nast pod vedením generálního ředitele Rogera Lynche na trhu nových tištěných titulů chyběl, protože do své stáje časopisů a webových stránek nadále přiřadil pouze digitální tituly. Husní počítá jako launch pouze případy, kdy se jedná o tištěné tituly.

Hearst byl také relativně málo aktivní, pokud jde o nové tituly. Husní uvedl, že zaznamenal pouze jeden nový tiskový titul s názvem R + T Crew, který byl spuštěn jako dětský spinoff z časopisu Road & Track. Nový časopis byl zobchodován jako součást stávajících smluv s předplatiteli.

Navzdory prodeji svých zábavných titulů jako Celebrity, In Touch a Life & Style, vydavatelství Bauer nadále zůstává aktivní na trhu ženských časopisů. V březnu se spojilo s fitness instruktorkou a autorkou Denisou Austinovou, aby uvedlo na trh časopis Denise Austin's Fit Over 50 s cenou 12,99 $. Také se spojilo s blogerkou a autorkou kuchařských knih Joy Wilsonovou, aby v listopadu uvedlo časopis Joy the Baker s obálkovou cenou 12,99 $, který je čtvrtletním doplňkem k jejímu oblíbenému autorčinu blogu a kuchařkám.

Objevila se také spousta nezávislých startů. Marvin Jarrett, který byl dříve ve své kariéře spoluzakladatelem titulů na hraně, jako Ray Gun a Nylon, se znovu spojil, a to s novým hudebním magazínem jednoduše nazvaným Marvin. Čtvrtletník debutoval s formou Porsche jako jediným inzerentem a obálkovou cenou 30 $, což z něj dělá nejdražší nový titul roku. Díky velkorozměrovému formátu 13 x 19 palců se stal také největším.

Fitness guru Tracy Andersonová začala v březnu distribuovat výtisky svého čtvrtletníku Tracy Anderson Magazine. A titul Playgirl se pod novým vlastníkem vrátil poprvé od roku 2016 k tištěné verzi.

Mezi další novinky patří například: Beach Happy od vydavatelství 30A Publishing; Oh Reader, který plánuje v roce 2021 čtyři čísla; a Fifty Grande, pololetník o potravinách s cenou 14,00 $, který v únoru uvedl Chris Walsh, bývalý šéfredaktor Zagatu.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 5. leden 2021