Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tržně financovaná žurnalistika je v digitálním světě důležitější, než kdy dříve

23. 12. 2020

Tržně financovaná žurnalistika je v digitálním světě důležitější, než kdy dříve

Článek se věnuje plánu německého spolkového ministerstva spravedlnosti na reformu autorského práva v souvislosti s implementací evropské směrnice o autorském právu. V Německu probíhá diskuse o velmi benevolentních výjimkách stanovených pro implementaci článku 17 o požadavcích na obsahové platformy z hlediska bránění šíření nelegálního obsahu, které obsahuje návrh novely autorského práva předložený spolkovým ministerstvem spravedlnosti. Z pohledu Thomase Düfferta, předsedy vedení velké německé mediální skupiny Madsack Media Group a viceprezidenta Svazu německých vydavatelů novin BDZV, by výjimky vedly k „obrovským škodám“.

Návrh ministerstva fakticky znamená, že platformy jako Google nebo Facebook budou v budoucnu moci legálně šířit textové výňatky o délce 1000 znaků na internetu bez odměny autorům. 1 000 znaků, „to je zhruba čistá délka Goetheho „Krále duchů“ nebo třikrát modlitba „Otče náš“, ilustruje Düffert v příspěvku pro německý deník „Die Welt“ 22. prosince 2020.

„Uvádí se, protože poskytovatelé filmových upoutávek, hudebních úryvků nebo čtení ukázek z knih stejně  záměrně dávají části nebo úryvky na internet, nemůžeme tomu bránit. V překladu do analogového světa by to mohlo znamenat: Protože je zvykem získávat v parfumériích malé vzorky, musí nyní existovat zákonná povinnost dát každému zákazníkovi, který vstoupí do obchodu, deset mililitrů požadované vůně. Třeba několikrát denně. Může to tak být?“ ptá se Düffert.

Ministerstvo spravedlnosti přehlíží, jak jsou dnes informace vnímány a konzumovány.

„1 000 znaků - to může být solidní zpravodajský článek na internetu, který obsahuje vše, co je podstatné. Bez ohledu na to, zda se jedná o zprávu o nehodě na online portálu místního deníku „Göttinger Tageblatt“, politickou zprávu „Frankfurter Allgemeine“ nebo exkluzivní informaci z berlínské kanceláře „Rheinische Post“ - dnešní novináři potřebují na prvních 1000 znacích říct to podstatné více, než kdy jindy.“

„Každý, kdo zaměňuje prvních 1000 znaků textu s reklamní upoutávkou na film, ví o současném mediálním světě jen málo,“ říká Düffert. „Tito lidé přehlížejí „profesní dovednosti novinářů a novinářek, kteří se naučili formulovat věci právě do jednoho bodu. V těchto prvních 1000 znacích je skryta především jedna věc: tvrdá práce.“

Tržně financovaná žurnalistika je v digitálním světě shitstormových sítí a konspiračních blogů důležitější než kdy dříve. Vydavatelé vyvíjejí obrovské úsilí a ohromně investují do technologií a personálu, čímž vytvářejí a zajišťují pracovní místa pro vysoce kvalifikované odborníky. Ovoce této práce - novinářské dílo - musí být chráněno státem proti pirátským kopiím  autorským právem. A ne, aby stát legalizoval pirátské kopie,“ požaduje ve svém vyjádření Düffert.

Plný text článku je k dispozici na webu deníku Die Welt.

Zdroj: www.bdzv.de