Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Další debata o evropské regulaci digitálních platforem je nutná

28. 12. 2020

Další debata o evropské regulaci digitálních platforem je nutná

Asociace německých vydavatelů novin BDZV a Svaz německých vydavatelů časopisů VDZ spatřují v návrzích Evropské komise na regulaci digitálních platforem podle Zákona o digitálních službách (DSA) a Zákona o digitálních trzích (DMA) mnoho otevřených otázek.

„V zákoně o digitálních trzích jsme očekávali konkrétnější a rozsáhlejší návrhy na regulaci tržního chování platforem s dominantním postavením na trhu. S velkým znepokojením shledáváme, že účinnější pravidla protimonopolního a soutěžního práva v členských státech a také v německé státní mediální smlouvě by se mohla stát částečně nepřípustná,“ uvedly asociace. „Z našeho pohledu by oslabení pravidel pro platformy ovládající přístup k síti bylo posílením jejich digitálního monopolního postavení. To rozhodně není záměr navržených opatření.“ BDZV a VDZ proto apelovaly na spolkovou vládu a parlament EU, aby se zasadily o účinnější koncipování předpisů, což by umožnilo členským státům regulovat digitální platformy přísněji, než jak stanoví návrh Evropské komise.

Z hlediska VDZ a BDZV je nutná další diskuse také o návrzích zákona o digitálních službách, který se vztahuje na všechny platformy:

„Po prvním prozkoumání se obáváme, že regulace obsahu upravená v DSA by se mohla stát evropským zákonem o cenzuře sítí, a tedy rizikem pro všechny názorotvorné digitální obsahy.“

EU pracuje na dvou regulačních textech tvořících základní zákony pro ekonomickou a mediální rozmanitost v digitálním světě, vysvětlují obě organizace. Regulační chyby by měly zničující dopad na ekonomickou a mediální scénu v Evropě. „Zůstáváme optimističtí, že další legislativní proces v Radě EU a Evropském parlamentu nakonec povede k účinným předpisům, které mohou zaručit svobodu, rozmanitost a inovace v digitální žurnalistice. K tomu jsou však nutné výrazné změny textu,“ uvedly BDZV a VDZ.

Zdroj: www.bdzv.de