Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Tištěná média generují v ekonomice pracovní místa i daně

29. 12. 2020

Tištěná média generují v ekonomice pracovní místa i daně

V nové studii provedené pro rakouské vydavatelské asociace VÖZ, ÖZV a VRM zkoumal Institut Economica celkový ekonomický význam tiskových médií v Rakousku. Studie poprvé poskytuje ucelený obraz o celkovém ekonomickém přínosu odvětví.

Studie se zabývá počty pracovních míst, obraty, hodnotovým přínosem a fiskálními efekty tištěných médií v Rakousku.

Studie je zaměřena na tisková média, protože, jak ukazují její data, tištěná média nejsou srovnatelná s vydáváním knih nebo softwaru. Data o tiskových médiích jsou často jen velmi zjednodušená a nejsou realisticky zobrazena. Zejména jsou drasticky podceňovány celkové vazby na domácí ekonomiku. Společnosti vydávající časopisy a noviny navíc často zahrnují také další s tím související oblasti, což často ztěžuje jasné vymezení a přiřazení přímých nebo nepřímých efektů jejich činnosti.

Čísla ukazují, že odvětví tiskových médií v Rakousku dosáhlo v roce 2019 s 7559 zaměstnanci celkem 1,8 miliard EUR čistých přímých tržeb, což vedlo nárůstu přímé přidané hodnoty o 601,3 milionu EUR. Vzhledem k tomu, že vydávání novin je spojeno s velkým počtem dalších odvětví v předcházející i navazující části hodnotového řetězce, jsou v těchto odvětvích vyvolávány další ekonomické účinky, takže souhrnná hrubá přidaná hodnota činí 1,21 miliardy eur a má vazbu na celkový počet 19 874 pracovních míst. Hrubá přidaná hodnota se počítá z hodnoty hrubé produkce snížené o hodnotu potřebného vstupu. Z toho lze vyvodit, že každé pracovní místo v rakouském průmyslu tiskových médií zajišťuje o 1,6 pracovního místa více.

Další podstatná část studie se zabývá fiskálním efektem tištěných médií v Rakousku. V Rakousku tisková média generují na daních celkem 621,2 milionů eur.

Kompletní studii „Tištěná média v Rakousku. Národohospodářský význam rakouských tištěných médií“ naleznete zde.

Zdroj: www.voez.at