Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise zveřejnila návrhy na regulaci digitálních platforem

16. 12. 2020

Evropská komise zveřejnila návrhy na regulaci digitálních platforem

Dne 15. 12. 2020 přijala Evropská komise dva nejvíce očekávané návrhy právních předpisů v rámci současné legislativy, Zákon o digitálních službách (DSA) a Zákon o digitálních trzích (DMA). Evropské vydavatelské asociace EMMA a ENPA podnikly mnoho kroků a absolvovaly mnohá jednání, aby zajistily ochranu digitálního obchodního modelu vydavatelů tisku tím, že v uvedených předpisech budou náležitě řešeny nekalé praktiky platforem ovládajících přístup k síti (jako je mimo jiné sebepreference jejich vlastních služeb nebo zavedení nepřiměřených podmínek pro podnikatelské uživatele platforem).

Zákon o digitálních službách provádí revizi a novelizaci směrnice o elektronickém obchodu z roku 2000. Evropská komise k dokumentu dodává, že za posledních 20 let poskytly online platformy významné přínosy a inovace pro spotřebitele. Mohou však být také použity jako prostředek k šíření nezákonného obsahu a k prodeji nezákonného zboží nebo služeb online. Směrnice o elektronickém obchodu a její základní zásady, jako je režim omezené odpovědnosti platforem, zásada země původu atd., jsou i nadále pro evropský tisk základním principem, který prosazují. To platí jak pro distribuci digitálního obsahu tisku, tak pro provoz vydavatelských platforem, jako jsou diskusní fóra, sekce komentářů, portály pracovních nabídek a srovnávací weby.

Stručně:

DSA zachovává současný režim omezené odpovědnosti pro poskytovatele hostingu (tzn., že poskytovatel hostingu neodpovídá za hostovaný nelegální obsah, pokud nebyl jako takový identifikován a označen a následně obsah neodstraní) a neukládá obecnou povinnost monitorování platformy ani aktivní povinnost ověřování fakt. DSA obsahuje:

  • Pravidla pro odstranění nezákonného zboží, služeb nebo obsahu online;
  • Ochranná opatření pro uživatele, jejichž obsah byl platformami chybně odstraněn;
  • Nové povinnosti pro velmi velké platformy přijímat riziková opatření, aby se zabránilo zneužití jejich systémů;
  • Široká opatření pro transparentnost, včetně online reklamy a algoritmů používaných k doporučování obsahu uživatelům;
  • Nové pravomoci příslušných orgánů a „vnitrostátních koordinátorů digitálních služeb“, kteří mají zkoumat, jak platformy fungují, mimo jiné usnadněním přístupu výzkumných pracovníků ke klíčovým datům platforem;
  • Nová pravidla pro sledovatelnost podnikatelských uživatelů na online trzích, která pomohou vystopovat prodejce nelegálního zboží nebo služeb;
  • Inovační proces spolupráce mezi veřejnými orgány k zajištění účinného prosazování pravidel na jednotném trhu. Toho bude dosaženo umožněním přeshraniční spolupráce mezi takzvanými koordinátory digitálních služeb a umožněním společných šetření spojených se žádostí o zásah Komise.

Zákon o digitálních trzích na druhé straně zamýšlí zavést pravidla ex ante s cílem zajistit, aby trhy ovládané velkými platformami s významnými síťovými efekty a fungujícími jako strážní přístupu na síť zůstaly spravedlivé a konkurenční pro inovátory, podniky a nové účastníky. DMA stanoví nová pravidla pro přístupové platformy, pokud jde řešení nerovnováhy na trhu a nekalé soutěže na digitálních trzích. Obsahuje zejména seznam určitých nekalých praktik přístupových platforem vůči jejich obchodním uživatelům.

V zásadě bude mít DMA tyto prvky, pokud jde o kompetence Evropské komise: ex ante a ex post zásahy, individuální rozhodnutí o zásazích, šetření o situaci na trhu, schvalování nadcházejících fúzí. To, co bylo představeno jako Nový nástroj pro hospodářskou soutěž (NCT), bylo v rozsahu jeho formálních ambicí omezeno. To znamená, že zde před porušením nebude použit nástroj pro šetření tržní situace podobný britskému.

Stručně:

Pravidla DMA se vztahují pouze na velké poskytovatele služeb jako poskytují ve svém jádře platformy, protože ti jsou nejvíce náchylní k nekalým praktikám Jedná se hlavně o vyhledávače, sociální sítě nebo online zprostředkovatelské služby splňující objektivní legislativní kritéria pro to, aby mohli být označeni jako vrátní. Poskytovatel základních služeb charakteru platformy bude definován jako strážce přístupu k síti, pokud:

  • má významný dopad na evropský vnitřní trh;
  • provozuje službu základní platformy, která slouží jako důležitá brána pro podnikové uživatele k dosažení koncových uživatelů;
  • má ve svém podnikání zakořeněnou a trvalou pozici nebo je předvídatelné, že takovou pozici v blízké budoucnosti získá.

Další kumulativní kvantitativní kritéria pro definování strážců přístupu k síti jsou uvedena v článku 3, představují:

  • roční obrat na území EHP ve výši nejméně 6,5 miliardy EUR za poslední tři finanční roky z aktivit provozovaných v nejméně 3 členských státech;
  • 45 milionů aktivních koncových uživatelů usídlených nebo umístěných v Unii měsíčně a více než 10 000 aktivních podnikových uživatelů usídlených v Unii ročně v posledním finančním roce;
  • prahové hodnoty by musely být splněny v každém z posledních tří finančních let pro to, aby se prokázala trvalá povaha funkce strážce přístupu k síti.

Nová pravidla DMA zejména:

  • Zakazují řadu praktik používaných dominantními platformami, které jsou zjevně neférové, jako například „příznivější zacházení při hodnocení služeb a produktů nabízených samotnou platformou nebo jakoukoli jinou firmou patřící do stejného holdingu ve srovnání s podobnými službami nebo produkty třetí strany“. Je třeba uplatňovat spravedlivé a nediskriminační podmínky pro takové pořadí.
  • Ukládají sankce za nedodržení pravidel, které by mohly zahrnovat pokuty až do výše 10% celosvětového obratu platformy proto, aby byla zajištěna účinnost těchto nových pravidel. U těch, kdo pravidla porušují opakovaně, mohou tyto sankce zahrnovat také povinnost přijmout strukturální opatření, která by se mohla rozšířit i o nucený odprodej určitých podniků, pokud nejsou k dispozici žádná jiná stejně účinná alternativní opatření k zajištění souladu s pravidly;
  • Umožňuje Komisi provést cílené průzkumy trhu s cílem posoudit, zda je třeba přijatým pravidlům mají být podřízeny také nové postupy a služby platforem, aby bylo zajištěno, že nová pravidla budou držet krok s rychlým tempem vývoje digitálních trhů.

Více informací je k dispozici na následujících odkazech:

 

EMMA a ENPA vydaly ke zveřejněným dokumentům tiskovou zprávu, v níž vyjadřují své první dojmy z jejich obsahu. V současné době oba návrhy přezkoumávají a připravují komplexní poziční dokument.

Zde je text tiskové zprávy.

EMMA a ENPA požadují další diskusi o přijatých návrzích týkajících se evropské regulace platforem.

Dnešní přijetí návrhů na regulaci digitálních platforem v souladu se Zákonem o digitálních službách (DSA) a Zákonem o digitálním trhu (DMA) Evropskou komisí ponechává otevřených mnoho otázek, které je třeba dále diskutovat. EMMA a ENPA očekávaly v Zákoně o digitálním trhu konkrétnější a dalekosáhlejší návrhy týkající se regulace tržního chování dominantních platforem. DMA musí pro platformy strážící přístup k síti zahrnovat zvláštní povinnost poskytnout všem legálním publikacím a nabídkám obsahu nediskriminační přístup a spravedlivé podmínky pro poskytování jejich služeb. Stejně tak musí zahrnovat povinnost platforem s dominantním postavením na trhu zahájit jednání se všemi legálními publikacemi a poskytovat spravedlivé platby za jejich obsah.

Je nadále nezbytné, aby nadále platila účinnější vnitrostátní pravidla v oblasti antimonopolního práva a práva hospodářské soutěže a členské státy mohly oproti návrhu dále ve všech oblastech přísněji regulovat platformy střežící přístup k síti.

Dále je nutná další debata o DSA, která se týká všech platforem. EMMA a ENPA jsou znepokojeny tím, že komplexní systém zákonných povinností týkajících se transparentnosti, odpovědnosti a náležité péče stanovený v rámci DSA by byl značně riskantní pro digitální služby vytvářející veřejný názor.

Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA a ENPA, řekl: „Tyto dva návrhy by měly spoluvytvářet nová pravidla pro ekonomickou a mediální rozmanitost v digitálním světě. Nefungující regulace by měla zničující dopad na evropskou ekonomiku a mediální prostředí a proto je potřeba tomu předcházet. Oslabení pravidel pro platformy rozhodně není záměrem, protože by to posílilo digitální monopol. Těšíme se na intenzivní spolupráci s Evropským parlamentem a Radou EU v nadcházejících měsících při řešení těchto bodů.“

EMMA a ENPA zůstávají optimistické v tom, že jakmile začne legislativní proces, diskuse s Evropským parlamentem a Radou EU nakonec povede k účinné regulaci platforem, která by mohla zaručit svobodu, rozmanitost a inovace v digitální žurnalistice. To však bude vyžadovat významné změny textu.

Zdroj: zpráva a tisková zpráva EMMA/ENPA