Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Společnost Apple zlepšila pro vydavatele možnosti a podmínky předplatného v aplikacích

9. 12. 2020

Společnost Apple zlepšila pro vydavatele možnosti a podmínky předplatného v aplikacích

Začátkem prosince společnost Apple oznámila, že snižuje z 30 % na 15 % rabat, který vydavatelé platí v prvním roce nového předplatného. Více informací je uvedeno v článku Apple is reducing the cut it takes from most news publishers’ subscriptions.

Následně firma oznámila, že vydavatelé budou nyní moci svým předplatitelům poskytovat cílené slevy předplatného, tedy realizovat akce pro získání nových předplatitelů, dávat slevy studentům apod. Podrobnosti jsou popsány v článku Another bit of good news from Apple: Publishers can now offer targeted discounts in the App Store. Vydavatelé budou moci v aplikaci na iPhonu či iPadu nabízet až 10 různých typů slev, každou s cenou a dobou trvání podle rozhodnutí vydavatele. To vydavatelům umožní nabízet placený obsah výrazně atraktivněji než dosud.

Jak bylo zjištěno švýcarskou asociací vydavatelů Swiss Media, uplatňoval dosud Apple při obchodování s předplatným placeného obsahu základní sazbu DPH, přestože ve Švýcarsku stejně jako ve většině zemí EU se pro prodej digitálního obsahu a publikací již uplatňuje snížená sazba DPH. Swiss Media se proto obrátila na firmu Apple ve Švýcarsku, aby svoji praxi změnila. Společnost Apple na připomínku reagovala pozitivně a odpověděla, že upraví sazby DPH a ceny vůči vydavatelům a zpětně uhradí vydavatelům vzniklé rozdíly. Jedná se o precedens, který by mohl být aplikován i v jiných členských státech, kde je třeba napravit případný rozdíl v sazbách DPH uplatňovaných na elektronické publikace.

Zdroj: vlastní zpráva na základě materiálů EMMA/ENPA