Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Repolonizace tisku v Polsku

10. 12. 2020

Repolonizace tisku v Polsku

Vydavatelská skupina Verlagsgruppe Passau vlastnila v Polsku 140 novinových titulů. Nyní je odkoupila státní ropná společnost Orlen. Stojí za tím politická strategie vládnoucí strany PiS.

Stalo se to tento týden. Polská vládnoucí strana PiS už roky slibovala zahájení „repolonizace“ médií a převedení vydavatelů tisku v zahraničním vlastnictví do polských rukou. V pondělí nastal čas této změny: německá vydavatelská skupina Passau (VGP) se rozloučila se svými novinami v Polsku, celkem jde asi o 140 titulů. Kupující se jmenuje Orlen: státu blízká společnost podnikající s pohonnými látkami, která provozuje čerpací stanice také v Německu. Orlen byl do určité doby největší polskou společností. Polský ministr pro rozvoj Jaroslaw Gowin pro deník Frankfurter Allgemeine Zeitung řekl, že byla ukončena situace, „která byla skandální z hlediska plurality médií. Před lety polští představitelé dovolili, aby 98 procent lokálních novin patřilo zahraničním vydavatelům, téměř všechny jednomu vydavatelství.“

Repolonizace nebo dekoncentrace byla předmětem zájmu národně konzervativní strany PiS, která média považuje za hlásnou troubu politiky ve své „domovské zemi“. Vzhledem k tomu, že změna prostřednictvím zákona nebo vyvlastnění se nezdála možná, byly použity komerční prostředky.

Polské Sdružení místních novin událost komentovalo: „Jedná se o převzetí vládou a velké nebezpečí pro místní média.“ Novinář Michal Broniatowski z privátní stanice TVN, která je kritická vůči stávající polské vládě, se odvolává na příklad Ruska, kde skupina Gazprom koupila dříve nezávislé vysílací společnosti a média brzy. Jerzy Sosnowski, jeden z redaktorů třetího rozhlasového programu, který byl odvolán po volebním vítězství národně konzervativní strany PiS v roce 2016, varoval, že Orlen již koupil před rokem 1989 státní podnik pro distribuci tisku „Ruch“, protože tak chtěli obnovit „moloch“ z dávných dob. Odborný portál press.pl citoval šéfredaktora jednoho z titulů vydávaných VGP: „Mnoho novinářů nyní očekávalo propouštění.“

Šéf Orlenu Daniel Obajtek se nevyjádřil přímo jako vydavatel, když oznámil: „Přebíráme 20 z 24 regionálních deníků v Polsku a téměř 120 lokálních týdeníků. Budeme mít ve vlastnictví také 500 online titulů.“ Tak můžeme získat přístup k 17 milionům uživatelů, což by podpořilo prodej a vytvořilo nástroje pro big data “. Kupní cena je údajně 120 milionů zlotých (asi 27 milionů eur). Dceřiná polská vydavatelská společnost VGP údajně v roce 2019 zaznamenala jednocifernou ztrátu. Kupující a prodávající nechtěli na žádost Frankfurter Allgemeine Zeitung uvést žádné číselné údaje.

Představitel VPG Alexander Diekmann poděkoval dvěma tisícům polských zaměstnanců „za vynikající a plodnou spolupráci“. Tím končí kapitola německé mediální expanze ve střední a východní Evropě. V roce 1990 se vydavatel začal angažovat v tehdejším Československu a v roce 2015 své české regionální noviny prodal. V té době se říkalo - stejně jako nyní - že se tak dělo „ze strategických důvodů“. V roce 1994 začali pasovští podnikat v Polsku, nyní také tam přišel konec. Až do středy byla na webových stránkách Passauer Neue Presse k vidění distribuční oblast jeho novin: dosud pokrývala přibližně čtvrtinu Bavorska a celé Polsko s výjimkou Mazurska.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 10. prosince 2020