Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | V roce 2020 bylo kvůli své práci zabito již 42 novinářů

10. 12. 2020

V roce 2020 bylo kvůli své práci zabito již 42 novinářů

Mexiko je opět na prvním místě s 13 vraždami, jak uvádí Mezinárodní federace novinářů.

Podle výroční zprávy Mezinárodní federace novinářů bylo letos v souvislosti se svou prací zabito 42 novinářů a pracovníků médií. Zpráva uvádí, že dalších 235 žurnalistů je vězněno za případy související s jejich prací.

Mexiko obsadilo první místo na seznamu zemí, kde bylo v roce 2020 zabito nejvíce novinářů, počtvrté za pět let s 13 vraždami. Následuje Pákistánem s pěti. Afghánistán, Indie, Irák a Nigérie zaznamenaly po třech vraždách.

Celosvětový počet obětí za rok je přibližně na stejné úrovni, jako když tato celosvětová novinářská unie začala před třiceti lety s chmurnou každoroční statistikou úmrtí. Přitom v nedávné době došlo k poklesu počtu obětí.

Anthony Bellanger, generální tajemník Mezinárodní federace novinářů (IFJ), uvedl: „Snížení počtu vražd novinářů v posledních letech nemůže zamaskovat smrtící nebezpečí a hrozby, kterým novináři nadále za svou práci čelí.“

Za tři desetiletí, kdy IFJ ztráty počítá, bylo zabito 2 658 novinářů.

Bellanger řekl: „Nejsou to jen statistiky. Jsou to naši přátelé a kolegové, kteří zasvětili svůj život práci jako novináři a zaplatili za to nejvyšší cenu.

„Nepamatujeme si je všechny, ale budeme se zabývat každým případem a vyvíjíme tlak na vlády a soudní orgány, aby jejich vrahy postavily před soud."

Zpráva IFJ bude oficiálně vydána u příležitosti Mezinárodního dne lidských práv. Toto vydání probíhá současně s online konferencí o svobodě tisku pořádanou nizozemskou vládou a kulturní agenturou OSN, UNESCO.

IFJ, která má v 150 zemích 600 000 členů, také sumarizovala počty novinářů, kteří byli uvězněni, často bez obvinění, vládami, které chtějí uniknout kontrole svého jednání.

Prezident IFJ Younes Mjahed řekl: „Tato zjištění obrací pozornost na hrubé zneužívání moci vládami, které se snaží chránit před svou vlastní odpovědností uvězněním novinářů a popřením řádného soudního procesu. Ohromující počet zadržených kolegů je syrovou připomínkou toho, jak vysokou cenu platí novináři po celém světě za své hledání pravdy ve veřejném zájmu."

Generální ředitelka UNESCO, Audrey Azoulayová, uvedla, že haagská konference zdůraznila zásadní roli reportérů. „Novináři nejen předávají důležité informace během pandemie, ale také nám pomáhají rozlišovat všechny druhy pravdy od lži, což je zásadní pro naše společenské uspořádání," řekla.

Konferenci zahájil nizozemský ministr zahraničí Stef Blok, který se setkal s desítkami dalších ministrů, aby diskutovali o lepší ochraně novinářů. „Novináři na celém světě musí být lépe chráněni, aby mohli plnit svou roli strážců demokracie," uvedl Blok.

Zdroj: The Guardian