Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Rakouská asociace vydavatelů vítá zavedení výběrového režimu na vládní kampaně a volá po dalším snížení sazby DPH pro tisk

9. 12. 2020

Rakouská asociace vydavatelů vítá zavedení výběrového režimu na vládní kampaně a volá po dalším snížení sazby DPH pro tisk

Rakouská asociace vydavatelů VÖZ uvádí, že rakouská federální vláda zvolila správnou cestu, když se rozhodla pro vytvoření nového systému zadávání zakázek na poskytnutí reklamního prostoru prostřednictvím společnosti Bundesbeschaffungsgesellschaft. Vláda toto opatření zveřejnila 2. 11. 2020. Zadávání veřejných zakázek na reklamu v minulosti opakovaně vyvolalo diskuse, protože zadávání bylo částečně prováděno bez pravidel, úspěchy kampaní nebyly měřeny podle profesionálních kritérií a nebyly využity případné slevy možní při společném nákupu. Tvrzení o nedostatečné transparentnosti bylo v roce 2011 na základě žádosti VÖZ důvodem k vytvoření zákona o transparentnosti médií.

„Již v roce 2011 VÖZ požadovala, aby federální a zemské vlády zadávání kampaní profesionalizovaly. Výběrové řízení prostřednictvím BBG a outsourcing mediálního plánování prostřednictvím mediálních agentur vede k větší profesionalitě při plánování kampaní, což je mj. samozřejmost v soukromém sektoru. Je třeba uvítat krok spolkové vlády pod vedením spolkového kancléře Sebastiana Kurze, který jde proti předchozí praxi nekoherentní reklamní strategie federální vlády a nevyužití synergií na úkor daňových poplatníků. Nový postup staví plánování federálních kampaní na nové základy. Pohled za obzor nebo státní hranice ukazuje, že takový systém úspěšně funguje již mnoho let v jiných zemích, jako je například Spojené království,“ uvedl na to v první reakci prezident VÖZ Markus Mair.

VÖZ zároveň upozornila, že je naléhavě nutné jednat o dalším nastavení v případě snížení DPH pro tisk. Na svém zasedání 24. listopadu 2020 finanční výbor prodloužil snížení daně z obratu pouze u nakladatelů knih, nikoli však u novin a dalších tištěných publikací. „V každém případě je třeba v tom postupovat ostřeji, protože nový lockdown, která znovu negativně ovlivňuje výnosy tištěných médií, stejně jako slabé ekonomické prognózy, vyžadují rozšíření tohoto mimořádně rozumného opatření, které pomáhá všem kvalitním médiím s výnosy z distribuce. Naše výzva proto směřuje k tomu, aby federální vláda a strany zastoupené v Národní radě vyslaly jasný signál směrem ke kvalitnímu tisku,“ uzavřel své vyjádření prezident VÖZ Mair.

Zdroj: www.voez.at