Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Evropská komise vyhlásila Akční plán na podporu oživení a transformace mediálního a audiovizuálního odvětví

8. 12. 2020

Evropská komise vyhlásila Akční plán na podporu oživení a transformace mediálního a audiovizuálního odvětví

Jak jsme již informovali v minulém týdnu, vyhlásila Evropská komise dne 3. prosince 2020 Akční plán na podporu oživení a transformace mediálního a audiovizuálního odvětví. Tento dokument úzce souvisí s druhým souběžně vyhlášeným programem – Akčním plánem evropské demokracie. Oba programy spadají do kompetence úřadu místopředsedkyně EK Věry Jourové.

Ve zprávě zveřejněné EK při představení akčního plánu se uvádí, že mediální a audiovizuální odvětví, „která jsou obzvláště zasažena koronavirovou krizí, mají zásadní význam pro demokracii, kulturní rozmanitost a digitální autonomii Evropy.“

Akční plán se zaměřuje na tři oblasti a přináší 10 konkrétních cílových opatření na zlepšení situace sektoru.

Hlavními oblastmi jsou:

  1. pomoci mediálnímu odvětví zotavit se z jeho krize vyvolané dopady koronavirové epidemie i dalšími faktory prostřednictvím usnadnění a rozšíření přístupu k jeho financování,
  2. transformovat odvětví prostřednictvím stimulace investic do digitální a ekologické proměny při zajištění jeho budoucí větší odolnosti,
  3. posílit postavení evropských občanů a podniků v globálním smyslu.

 

a) Oblast zotavení odvětví z krize

Po finanční stránce plán předpokládá, že v rámci programu na podporu oživení a odolnosti financovaného z prostředků EU a dalších veřejných zdrojů (v ČR Národní plán obnovy) přijatého pro překonání ekonomických dopadů koronavirové krize a zároveň zaměřeného na zvýšení odolnosti národních ekonomik a jejich konkurenceschopnosti prostřednictvím digitalizace každá členská země vyhradí 20 % jeho objemu na digitální oblast. Z těchto prostředků pak budou financována konkrétní opatření na podporu výroby a distribuce digitálního obsahu. Konkrétní cíle v rámci této oblasti je možno vymezit následujícím způsobem:

  • 1) Usnadnit přístup k podpoře EU prostřednictvím specializovaného nástroje, který mediálním společnostem umožní nalézt všechny relevantní možnosti financování z prostředků EU. Budou k dispozici pokyny, jak žádat o příslušnou podporu EU v souvislosti s víceletým finančním rámcem na období 2021–2027, ale také prostřednictvím vnitrostátních plánů na podporu oživení a odolnosti.
  • 2) Podpořit investice do audiovizuálního odvětví prostřednictvím nové iniciativy MEDIA INVEST, jejímž cílem je mobilizovat investice ve výši 400 milionů EUR během sedmiletého období.
  • 3) Zahájit iniciativu „NEWS“ s cílem sloučit opatření a podporu pro odvětví zpravodajských médií. Iniciativa zahrnuje pilotní investiční projekt NEWS s nadacemi a dalšími soukromými partnery, přístup k úvěrům, jejichž získání usnadní záruka InvestEU, granty a evropské fórum zpravodajských médií. Zvláštní pozornost bude věnována místním sdělovacím prostředkům.

 

b) Oblast transformace

Tato transformace se má zaměřit především na digitální a ekologickou rekonstrukci odvětví. Konkrétními cíli v je:

  • 4) Vytvořit evropské mediální datové prostory pro sdílení dat a inovace.
  • 5) Podporovat evropskou průmyslovou koalici pro virtuální a rozšířenou realitu s cílem pomoci sdělovacím prostředkům EU těžit z těchto imerzních technologií a vytvořit mediální laboratoř VR pro projekty zaměřené na nové způsoby vyprávění příběhů a interakce.
  • 6) Podnítit diskuse a opatření k tomu, aby se průmysl stal do roku 2050 klimaticky neutrálním.

c) Oblast posílení postavení

Akční plán se s cílem umožnit Evropanům zapojit se a posílit jejich postavení zaměřuje především na:

  • 7) Zahájení dialogu s odvětvím audiovizuálních médií s cílem zlepšit přístup k audiovizuálnímu obsahu a jeho dostupnost v celé EU, aby se odvětví mohlo rozvíjet a oslovovat nové publikum a aby spotřebitelé mohli využívat širokou škálu obsahu.
  • 8) Podporu talentů v evropských sdělovacích prostředích, mimo jiné prosazováním rozmanitosti před kamerou a za ní, jakož i vyhledáváním a podporou začínajících podniků v oblasti sdělovacích prostředků.
  • 9) Posílení postavení občanů, mimo jiné posílením mediální gramotnosti a podporou vytváření nezávislé alternativní agregace zpráv.
  • 10) Posílení spolupráce mezi regulačními orgány v rámci skupiny evropských regulačních orgánů pro audiovizuální mediální služby (ERGA) s cílem zajistit řádné fungování mediálního trhu EU.

Akční plán pro média a audiovizuální odvětví jde ruku v ruce s Evropským akčním plánem pro demokracii, jehož jedním z cílů je také posílit svobodu a pluralitu sdělovacích prostředků v celé Evropě, zvláště pak ochrany novinářů. Plán je rovněž plně v souladu s návrhy EK týkajícími se digitálních služeb a digitálních trhů, jejichž cílem je modernizace právního rámce platného pro digitální služby v EU. Tato modernizace právního rámce je důležitá pro nastolení rovnováhy jednotlivých hráčů na digitálním trhu, který je v současné době silně deformován dominantním postavením globálních digitálních platforem, které například silně limituje uplatňování práv vydavatelů tisku k dalšímu komerčnímu užití jimi vytvořeného obsahu v rámci služeb provozovaných těmito digitálními platformami.

U příležitosti představení akčního plánu se k tématice, jíž se týká vyjádřili tři představitelé EK:

Výkonná místopředsedkyně EK Margrethe Vestagerová uvedla: „Jsme odhodláni pomoci mediálnímu odvětví překonat současné neklidné období a výzvy, které krize přináší, a plně využít příležitostí, které v krátkodobém i dlouhodobém horizontu nabízí digitální transformace.

Místopředsedkyně EK pro hodnoty a transparentnost Věra Jourová uvedla: „Média nejsou pouze hospodářským odvětvím, ale jsou pilířem naší demokracie. Proto je tento plán tak důležitý. Staví na našem největším bohatství – rozmanitosti a talentu Evropy – a jeho jádrem je ochrana svobody projevu a umělecké svobody. Spoléháme na to, že členské státy přispějí svým dílem a využijí nástroje, které mají k dispozici, na podporu tohoto odvětví při plném respektování jeho nezávislosti a plurality sdělovacích prostředků.“

Evropská komisař pro vnitřní trh Thierry Breton k tomu dodal: „Média a audiovizuální odvětví jsou vážně zasaženy krizí, kterou procházíme. Musíme okamžitě jednat. Tento odvětvový plán bude naším plánem obnovy a transformace médií a posílení jejich odolnosti. Poskytne jim prostředky k tomu, aby přispěla k digitální a ekologické transformaci a měla z ní prospěch.“

Provádění většiny opatření obsažených v akčním plánu bude zahájeno již od začátku roku 2021. Zároveň budou probíhat jednání se stakeholdery s cílem dosáhnout optimální realizace plánu v praxi.

Důvody pro přijetí akčního plánu jsou krátkodobého (koronavirové krize) i dlouhodobého (celková digitální transformace společnosti) charakteru a jsou autory akčního plánu popsány takto:

Dlouhodobé problémy, zejména roztříštěnost trhu, oslabily evropské audiovizuální a mediální odvětví oproti jeho globálním konkurentům. Tyto nedostatky ještě zhoršila koronavirová krize, klesající příjmy z reklamy, zavírání kin (se ztrátami odhadovanými na 100 000 EUR na kinosál za měsíc během omezení volného pohybu osob) a pozastavení produkce. Tato situace v době, kdy on-line platformy mimo EU získávají velké podíly na trhu, může ohrozit strategickou autonomii mediálního a audiovizuálního odvětví EU. Co se týče zpravodajských médií, zvláště znepokojivé jsou klesající příjmy (příjmy z reklamy klesly o 30 % a 80 %) a dezinformace na internetu spolu se vznikem „zpravodajských pouští“ v některých částech Evropy. Obecně lze také říci, že digitální technologie jsou v tomto odvětví využívány jen v omezené míře.

Komise předložila řadu opatření na podporu hospodářství během krize a vyzvala členské státy, aby opatření co nejlépe využily na podporu mediálního odvětví. Byl rychle zaveden a rozšířen dočasný rámec státní podpory a prostřednictvím REACT-EU byly uvolněny další finanční prostředky na podporu soudržnosti, přičemž odvětví kultury bylo uznáno za prioritu. Důležitým nástrojem, který mají členské státy k dispozici v boji proti negativním hospodářským a sociálním důsledkům pandemie koronaviru, je rovněž dočasná podpora na zmírnění rizik nezaměstnanosti v mimořádné situaci (SURE).

Souběžně s tím Komise upravila stávající nástroje, například stávající záruční mechanismus pro malé a střední podniky v kulturních a kreativních odvětvích, včetně médií, s cílem umožnit větší flexibilitu při splácení úvěrů a usnadnit poskytování úvěrů tím, že finančním institucím bude poskytnuta větší jistota.

Další informace k Akčnímu plánu jsou v češtině dostupné na webové stránce Evropské komise

Plný text akčního plánu je dostupný v angličtině na webové stránce EK.

Zdroj: vlastní zpráva