Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Facebook bude platit britským vydavatelům za obsah služby Facebook News

7. 12. 2020

Facebook bude platit britským vydavatelům za obsah služby Facebook News

Facebook oznámil své plány na rozdělení části z odhadované částky 5 miliard britských liber, kterou ve Velké Británii vydělá ročně z reklamy, vydavatelům po spuštění nové služby Facebook News ve své aplikaci.

V příspěvku na svém blogu Facebook uvedl, že vydavatelům bude platit „za obsah, který ještě není na platformě k dispozici“ a pomůže jim tím přilákat nové publikum.

První skupina vydavatelů, která se do projektu přihlásila, zahrnuje z oblasti lokálních novinových vydavatelsků skupiny Archant, JPI Media, Reach a Midlands News Association; z vydavatelů ekonomických titulů The Economist; z celostátních zpravodajských titulů The Guardian, Evening Standard a The Independent; a z vydavatelů časopisů společnosti Conde Nast a Hearst.

Facebook uvedl, že před spuštěním ve Velké Británii v lednu 2021 očekává připojení mnohem více vydavatelů. Press Gazette uvádí, že mezi nimi bude i skupina Daly Mail.

Nový portál Facebook News nabídne „mix spravovaných a personalizovaných top článků, které poskytnou informativní, spolehlivé a relevantní zprávy“, uvedl technologický gigant.

"Čtenáři uvidí hlavní denní titulky a články přizpůsobenými podle jejich zájmů." Během hlavních cyklů publikování zpráv Facebook News poskytne aktuální přehledy zpráv, které zdůrazní originální a profesionální zprávy o naléhavých tématech.

„Facebook News také pomůže lidem objevovat nová témata a příběhy na základě zpráv, které přečtou, budou sdílet a sledovat.“

Po spuštění Facebook News v USA bylo podle společnosti patrné, že 95% provozu dodávaného touto službou vydavatelům pochází z nových čtenářů, kteří s nimi v minulosti nebyli v interakci

Nová platforma odkazuje na weby vydavatelů, takže k nim přivede provoz více, než aby jej udržovala na Facebooku. Na platformě budou také zahrnuty články s placeným přístupem.

Press Gazette uvádí, že platby vydavatelům nebudou záviset na počtu generovaných kliknutí nebo počtu vytvořených článků.

Společnost uvedla ve svém prohlášení: „Facebook se zavázal podporovat zpravodajské organizace v jejich přizpůsobování měnícímu se digitálnímu světu. Jsme rádi, že s námi v této rané fázi spolupracuje tolik partnerů.

"Jsme v aktivních jednáních, abychom přinesli Facebook News také do Francie a Německa, a budeme i nadále spolupracovat s vydavateli v zemích, kde tržní podmínky a regulační prostředí vyzývají k tomuto druhu investic a inovací."

David Higgerson, chief audience officer vydavatelské společnosti Reach, uvedl: „Vítáme vytvoření služby Facebook News ve Velké Británii jako symbol závazku Facebooku zajistit, aby na jeho platformě byla podporována přesná a ověřená žurnalistika.“

Facebook také oznámil rozšíření svého projektu Community News Project.

V uplynulých dvou letech Facebook na komunitní zpravodajský program utratil 4,5 mil. liber především za školení a vytvoření míst pro 80 novinářů zabývajících se tématikou komunit nedostatečně pokrývaných žurnalistikou.

Technologický gigant oznámil celoroční prodloužení programu v hodnotě 2,25 mil. liber.

Tento krok následuje po závazku společnosti Google z minulého měsíce utratit v příštích třech letech 1 miliardu dolarů prostřednictvím plateb vydavatelům za obsah v rámci nové platformy s názvem Google News Showcase

Vláda Spojeného království tento týden oznámila plány na vytvoření nového kontrolního orgánu pro hospodářskou soutěž, který by řídil vztahy mezi vydavateli zpráv a digitálními platformami, jako je Facebook a Google.

Nový dozorový orgán slibuje, že bude řídit obchodní vztahy, a zajistí, aby platformy nekladly podmínky, které omezují schopnost vydavatelů zpeněžovat jimi vytvořený obsah.

Facebook, Google a dceřiná společnost Facebooku Instagram získávají rostoucí dominanci nad digitálním reklamním trhem ve Velké Británii a po celém světě a v současné době získávají téměř 4 libry z každých pěti, které jsou utraceny za reklamu online.

Zdroj: http://www.pressgazette.co.uk