Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku vyjádřili své specifické připomínky ke zveřejněnému Plánu evropské demokracie a Akčnímu plánu pro audiovizi a média

3. 12. 2020

Vydavatelé tisku vyjádřili své specifické připomínky ke zveřejněnému Plánu evropské demokracie a Akčnímu plánu pro audiovizi a média

Brusel, 3. prosince 2020

Tisková zpráva EMMA&ENPA

ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin a EMMA, Evropská asociace časopiseckých médií zastupující desítky tisíc tiskových publikací z celé Evropy, uvítaly, že se Evropská komise zabývá hrozbami pro média a žurnalistiku, která v Evropě existují zejména proto, že toto odvětví bylo vážně zasaženo krizí vyvolanou pandemií COVID-19.

Dnes zveřejněný Akční plán evropské demokracie a Audiovizuální a mediální akční plán navrhují legislativní a nelegislativní opatření, která se týkají mimo jiné tiskového odvětví.

Pokud jde o Akční plán evropské demokracie, EMMA-ENPA se nedomnívá, že rozšíření stávajícího kodexu Komise o postupu v oblasti dezinformací je cestou vpřed.

Celkově lze říci, že vydavatelé tisku jsou znepokojeni tím, že EU, členské státy, platformy ovládající přístup k sítím nebo jiné třetí strany, jako jsou organizace pro kontrolu faktů, například iniciativa Journalism Trust Initiative, by rozhodovaly, které publikace jsou důvěryhodné a šířené na digitálních platformách, které shledají jako irelevantní.

Z těchto důvodů jsme také proti tomu, aby EU nebo členské státy podporovaly nebo ukládaly platformám povinnost spolupracovat s organizacemi provádějícími kontrolu faktů. Místo toho by o tom, které publikace jsou důvěryhodné nebo ne měli i nadále rozhodovat čtenáři.

Vydavatelé tisku vyzývají k nediskriminačnímu postupu ke všem legálním publikacím aplikovanému na megaplatformách v podobě asymetrické regulace trhu ex ante prostřednictvím připravovaného návrhu Zákona o digitálním trhu.

EMMA a ENPA se s radostí zapojí do konstruktivní výměny názorů týkajících se hrozeb pro naše odvětví, prostřednictvím European News Media Forum při Evropské komisi, jehož cílem je posílení spolupráce se stakeholdery v otázkách médií.

Pokud jde o Audiovizuální a mediální akční plán, oceňujeme, že zahrnuje možnosti financování tisku v rámci různých programů obnovy. Přesto bychom chtěli zopakovat, že jakákoli finanční pomoc médiím může být pouze krátkodobá, ale řešení situace tisku musí být skutečně univerzální.

Selektivní dotace nejsou řešením pro zachování tisku financovaného svobodným trhem, protože by vedly k narušení hospodářské soutěže na tiskovém trhu a ovlivnění formování veřejného mínění.

Vydavatelé tisku místo nich požadují hlavně univerzální podporu, například prostřednictvím aplikace super snížených nebo 0 % sazeb DPH pro celý ekosystém tisku.

Další informace získáte od Joy de Looz-Corswarem, senior manažerky pro evropské záležitosti, EMMA a ENPA, joy.deloozc@magazinemedia.eu nebo joy.deloozc@enpa.eu