Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Zástupci kolektivních správců a mediálních organizací upozornili na nedostatky implementace evropské autorskoprávní směrnice v Německu

2. 12. 2020

Zástupci kolektivních správců a mediálních organizací upozornili na nedostatky implementace evropské autorskoprávní směrnice v Německu

V rámci koalice s dalšími evropskými sdruženími evropské asociace vydavatelů časopisů a deníků EMMA a ENPA podepsaly dopis adresovaný klíčovým členům německé vlády. V dopise jsou vyjádřeny obavy ohledně nejnovějšího návrhu implementace evropské směrnice o autorských právech do německé legislativy. Mimo jiné dopis upozorňuje na to, že vyloučení textu o rozsahu až 1 000 znaků z dosahu působnosti ochrany stanovené článkem 17 je neslučitelné s evropskou směrnicí. Toto omezení ochrany je zvláště problematické pro vydavatelské odvětví.

Pondělí 30. listopadu 2020

Vážený pane/paní,

 

obracíme se na Vás, abychom vyjádřili naše vážné obavy ohledně návrhu zákona o implementaci směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu (dále jen „směrnice“), který byl předložen 23. listopadu 2020 a který je v současné době připomínkován v rámci německé vlády, zejména ohledně implementace článku 17 o opatřeních k zajištění ochrany práv.

Předloha zákona ve své současné podobě riskuje ohrožení stávající rovnováhy mezi autorským právem a jinými základními právy, což by vážně poškodilo tvůrčí odvětví nejen v Německu, ale dokonce v celé Evropské unii.

V návrhu je řada ustanovení, která nejsou v souladu se směrnicí ani s unijním a mezinárodním právem. Návrh zavádí nové omezení výlučných práv ve prospěch poskytovatelů služeb sdílení online obsahu. Toto omezení není ve směrnici výslovně zahrnuto ani se s ním nepočítá. Návrh obsahuje zavedení postupu pro deaktivaci automatického rozpoznávání obsahu v případě „jeho pravděpodobně povoleného použití“ fungujícího pomocí čistě kvantitativních prahových hodnot (20 sekund, 1 000 znaků, 250 kilobajtů, 50% díla) v kombinaci s podmínkou „dalšího přidaného obsahu“ a zátěž důkazu zcela přesunuje na držitele práv. Takový postup by představoval omezení výkonu výlučných práv, vytvořil by právní kvalifikace, které jsou bez konkrétního kontextu nevhodné. Popřel by „třístupňový test“ zakotvený v právu EU i v mezinárodním právu.

Dále by zavedení navrhovaného postupu usnadnilo porušování autorských práv a narušilo legitimní modely poskytování licencí a ochrany obsahu způsoby, které by nepřiměřeně poškodily oprávněné zájmy nositelů práv a byly by v rozporu s běžným využíváním jejich děl.

Několik zřejmých příkladů:

  • Uživatelé, kteří chtějí nahrát nelegální kopie filmů, mohou snadno provést vícenásobné nahrávání například pouze poloviny filmu (nebo třetiny či čtvrtiny, v závislosti na tom, na jaké úrovni jste nastavili prahovou hodnotu) v samostatných souborech a při přidání náhodného obsahu do souboru. Kromě toho existuje řada způsobů, jak obejít požadovaná procenta (změnou rychlosti, posunutím okrajů, změnou barvy ...). Kvůli těmto běžně používaným technikám obcházení pravidel někdy stoprocentně nelegální kopie plné délky poskytují pouze 5% technickou shodu s originálem. Tato obava se vztahuje také na televizní obsah, sportovní akce a zpravodajské segmenty. Byla již i předmětem právních rozhodnutí (například rozhodnutí Římského všeobecného soudu ve věci R.G. č. 54218/08 soudcem Tommasem Marvasim z 15. 12. 2009).
  • Navrhovaný přístup by zničil rychle rostoucí trh licencí pro krátký hudební obsah. Služby, jako jsou TikTok, Snap, Twitch, Triller, Byte a mnoho dalších, jsou založeny na používání hudebních úryvků, jejichž trvání často není delší než 5–10 sekund. Umožnit poskytovatelům služeb sdílení obsahu online, při němž by používali krátké výňatky z hudby, aniž by byli povinni je licencovat nebo bránit jejich dostupnosti, je významným využíváním obsahu tvůrců, které zbavuje držitele práv podstatných příjmů a představuje neoprávněné omezení držitelů v případě výlučných práv.
  • V oblasti fotografie a grafiky by navrhovaný limit velikosti 250 kilobajtů pro užití bez jakéhokoli povolení pokrýval prakticky všechny standardní aplikace na síti. Online platformy, které vyvinuly lukrativní obchodní modely založené na hromadném sdílení vizuálních děl, by byly prvními ekonomicky benefitujícími subjekty z takového nového omezení autorských práv.
  • 1 000 znaků vyplývajících z pravidla, může představovat polovinu až celý tiskový článek. Navíc velmi krátké texty nebo výňatky z článku nebo díla mohou často představovat jeho podstatu. To platí zejména pro specializovaný tisk, kde články často sestávají z abstraktů nebo krátkých částí textu s vysoce cennými informacemi. Týdenní lhůta pro vyřizování stížností v navrhovaném mechanismu je navíc v rozporu s obecnou životností obsahu zpravodajství a tisku. Lhůta by s vysokou mírou jistoty znamenala, že nelegální obsah nebude nikdy odstraněn včas.

Tento koncept rovněž ohrožují právní harmonizaci a jasnost na evropském jednotném digitálním trhu, která je pro podniky nezbytná a byla původním účelem nových právních předpisů.

Naléhavě proto žádáme německou vládu, aby věrným implementováním směrnice o autorských právech na jednotném digitálním trhu a důsledným dodržováním přijatého znění článku 17 respektovala to, co bylo dohodnuto a přijato zákonodárci EU,.

S úctou.

Podepsáni jsou zástupci široké skupiny držitelů práv v evropských tvůrčích odvětvích, včetně vydavatelů knih, tisku, hudebních, vědeckých, technických a lékařských nakladatelství; nahrávacího a publikačního hudebního průmyslu; producenti filmu, animací a televizních pořadů; organizátoři sportovních akcí; televizní a rozhlasové stanice; distributoři; vydavatelé filmového a audiovizuálního obsahu na fyzických médiích a online; fotografické agentury, provozovatelé kin a významný evropský telekomunikační operátor, který rovněž provozuje platformu placené televize a produkuje vlastní obsah.

IFPI - The International Federation of the Phonographic Industry je organizace, která prosazuje zájmy mezinárodního nahrávacího průmyslu po celém světě. Posláním IFPI je propagovat hodnotu reprodukované hudby, chránit práva hudebních producentů a rozšiřovat komerční využití reprodukované hudby na všech trzích, kde působí její členové.

ACT - zastupuje přední komerční vysílací společnosti působící v celé Evropské unii a na celém světě. Členské společnosti ACT financují, produkují, propagují a distribuují obsah a služby pro miliony Evropanů na všech platformách. Zdravý a udržitelný rozvoj komerčního vysílání hraje důležitou roli v evropské ekonomice, společnosti a kultuře.

ANIMATION in EUROPE - je federací asociací producentů animací z 15 zemí Evropské unie. Usiluje o rozvoj animačního průmyslu v Evropě a hájí zájmy nezávislých producentů a distributorů seriálů a filmů.

CEPI TV - The European Coordination of Independent Producers byla založena v roce 1990 s cílem organizovat a zastupovat zájmy nezávislých producentů kinematografie a televizí v Evropě. Zastupuje přibližně 8000 nezávislých produkčních společností v Evropě.

CEPIC - Center of the Picture Industry sdružuje 600 obrazových agentur a knihoven fotografií ve 20 zemích po celé Evropě v rámci i mimo Evropskou unii. Členy CEPIC jsou velké i menší knihovny fotografií, hlavní fotografické zpravodajské agentury, umělecké galerie a muzea, video společnosti.

EMMA - Evropská asociace časopiseckých médií, je jediným a úplným zástupcem evropských časopisů, které dnes čtou miliony spotřebitelů na různých platformách zahrnujících papírové i digitální formáty. EMMA zastupuje 15 000 vydavatelství, kteří publikují v celé Evropě asi 50 000 titulů časopisů v tištěné a digitální podobě.

ENPA - Evropská asociace vydavatelů novin je největším orgánem zastupujícím vydavatele novin v celé Evropě. ENPA zahrnuje 16 národních sdružení ve 13 evropských zemích a je hlavním partnerem institucí EU a klíčovou hnací silou debat o mediální politice v Evropské unii.

EPC - The European Publishers Council sdružuje prezidenty a výkonné ředitele předních evropských mediálních skupin zahrnujících společnosti vydávající noviny, časopisy, online média, deníky, databáze, knihy a rozhlasové stanice. Komunikuje s evropskými zákonodárci v otázkách, které ovlivňují svobodu projevu, rozmanitost médií, demokracii či zdraví a životaschopnost médií v EU.

FEP - Federace evropských nakladatelů zastupuje 29 národních asociací vydavatelů knih a naučených časopisů Evropské unie a Evropského hospodářského prostoru.

FIAD - The International Federation of Film Distributors’ Associations sdružuje národní organizace filmových distribučních společností, které pokrývají celou škálu firem: malé a střední společnosti specializované na art house filmy, stejně jako větší společnosti zaměřené na mainstreamové filmy. Členové FIAD působí ve 14 zemích, kde pokrývají 90 až 100 procent divadelního trhu.

FIAPF - Členy FIAPF je 34 organizací filmových a televizních producentů z 27 zemí, z toho 15 v EU nebo EHP. Mezi činnosti členů patří vývoj a výroba filmů a audiovizuálního obsahu, který je distribuován offline a online prostřednictvím všech forem autorizovaných a legálních online distribučních kanálů.

ICMP – Je to světová obchodní asociace hudebních vydavatelů a společností. Zastupujemvíce než 90% celosvětově publikované hudby. Členská základna zahrnuje 61 národních sdružení za všech 27 členských států EU.

IMPALA - IMPALA je evropské sdružení nezávislých hudebních společností, které zastupuje téměř 5 000 malých a středních hudebních podniků. Jejím posláním je růst nezávislého hudebního sektoru, vracení větší hodnoty umělcům, podpora kulturní rozmanitosti a podnikání, zlepšování politického přístupu a modernizace vnímání hudebního sektoru.

IMPF - je globální síť pro nezávislá hudební vydavatelství. IMPF mezinárodně zastupuje zájmy nezávislých hudebních vydavatelů, sdílí zkušenosti a osvědčené postupy, vyměňuje informace o autorských právech a právním rámci v různých teritoriích a jurisdikcích a pomáhá stimulovat příznivější prostředí pro uměleckou, kulturní a komerční činnost skladatelů hudby a vydavatelů.

IVF - Členy International Video Federation jsou sdružení zastupující podniky působící ve všech segmentech filmového a audiovizuálního sektoru v Evropě. Mezi jejich činnosti patří vývoj, výroba a distribuce filmů a audiovizuálního obsahu, jakož i jejich zveřejňování na digitálních fyzických nosičích a prostřednictvím všech forem autorizovaných a legálních online distribučních kanálů (TVOD, SVOD, AVOD).

MPA - The Motion Picture Association je předním zástupcem filmového, televizního a streamovacího průmyslu po celém světě.

NME - News Media Europe je mluvčím progresivního mediálního průmyslu v Evropě, zastupujícím více než 2400 zpravodajských značek, vydávaných online i tiskem, v rozhlase a televizí.

SROC - The Sports Rights Owners Coalition je fórum více než 50 mezinárodních a národních sportovních orgánů a organizátorů soutěží se zvláštním zaměřením na otázky práv.

STM - je přední globální obchodní asociace akademických a profesních vydavatelů. Členy je více než 140 globálně působících organizací, zahrnujících akademická a profesní nakladatelství, učené společnosti, univerzitní nakladatelství, start-upy i zavedené hráče.

Zdroj: zpráva EMMA/ENPA