Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Vydavatelé tisku komentovali přijatou zprávu Evropského parlamentu o posílení svobody médií

30. 11. 2020

Vydavatelé tisku komentovali přijatou zprávu Evropského parlamentu o posílení svobody médií

TISKOVÁ ZPRÁVA

25. listopadu 2020

Vydavatelé tisku komentovali zprávu o posílení svobody médií přijatou Evropským parlamentem a požadují obnovení konkurence v online ekosystému.

EMMA, Evropská asociace časopiseckých médií a ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin, které společně zastupují desítky tisíc novin a časopisů v celé Evropě, se vyjádřily ke zprávě o posílení svobody médií, ochraně novinářů, projevů nenávisti dezinformacích a roli platforem, která byla 25. 11. 2020 přijata plénem Evropského parlamentu.

ENPA a EMMA vítají, že zpráva uznává význam svobody sdělovacích prostředků a zásadní roli sdělovacích prostředků v evropských demokraciích, což podtrhuje současná pandemie COVID-19. Zprava obsahuje řadu pozitivních ustanovení.

Je důležité, aby zpráva rovněž zdůrazňuje, že právní rámec vytvořený státy EU by měl přispívat k rozvoji nezávislých a pluralitních médií. Jakékoliv jednání státu v rozporu s těmito hodnotami představuje vážné zneužití pravomocí a je v rozporu se základními právy a hodnotami EU. Dokument opakovaně odsuzuje všechny pokusy státu o převzetí moci nad médii, zejména pokud jsou kroky státu politicky motivovány, nebo tyto kroky formují mediální prostředí tak, aby to bylo výlučně prospěšné pro vládnoucí politickou sílu.

EMMA a ENPA jsou však znepokojeny anonymitou konkurenčních informačních zdrojů. Naproti tomu u vydavatelů tisku na papíru a online jsou zpravidla transparentně zveřejňováni autor i osoba právně odpovědná za obsah.

Pokud jde o podporu vysoce kvalitní žurnalistiky a kontrolu faktů, které tato zpráva akcentuje, jsou vydavatelé tisku po celé Evropě hluboce znepokojeni tím, že by EU, členské státy, platformy ovládající přístup do sítě nebo jiné třetí strany rozhodly, které z jejich publikací jsou důvěryhodné a prezentovatelné na těchto platformách, které by posuzovaly relevanci zpráv a vytvořily de facto ministerstvo pravdy.

Obecně se vydavatelé tisku domnívají, že je třeba se zabývat rolí megaplatform určujících, která média a jaký obsah mají šanci se objevit na příslušných čtenářských a reklamních trzích, a tudíž určují novinářský a redakční úspěch nebo neúspěch publikace.

To je důvod, proč vydavatelé tisku po celé Evropě požadují za nejlepší podmínku pro posílení svobody médií, aby megaplatformy byly povinny poskytovat nediskriminační přístup a spravedlivé podmínky pro všechny legální publikace a nabídky obsahu.

Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA a ENPA, říká: „V této konkrétní době nepotřebují profesionální média další regulaci, která by mohla přinést další zátěž pro naše odvětví. Je však nutné aplikovat silný Digital Media Act, abychom obnovili konkurenci na digitálním trhu.

 

Další informace získáte na adrese: Ilias Konteas

Výkonný ředitel EMMA-ENPA

Ilias.Konteas@enpa.eu

 

EMMA, Evropská asociace časopiseckých médií, je jediným a úplným zastoupením evropských časopiseckých médií, které dnes čtou miliony spotřebitelů na různých platformách zahrnujících papírové i digitální formáty. EMMA zastupuje 15 000 vydavatelství, která produkují na 50 000 titulů časopisů po celé Evropě v tištěné a digitální podobě. Viz: www.magazinemedia.eu/

ENPA, Evropská asociace vydavatelů novin, je největší organizací zastupující vydavatele novin v celé Evropě. ENPA zahrnuje 16 národních sdružení ve 13 evropských zemích a je hlavním partnerem  institucí EU a klíčovou hnací silou debat o mediální politice v Evropské unii. Viz: www.enpa.eu/