Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA a UNESCO tváří v tvář existenční ekonomické hrozbě spojily své síly na podporu žurnalistiky

30. 11. 2020

WAN-IFRA a UNESCO tváří v tvář existenční ekonomické hrozbě spojily své síly na podporu žurnalistiky

Spolupráce byla oznámena při oslavě 40. výročí vzniku Mezinárodního programu UNESCO pro rozvoj komunikace (IPDC), mezivládního fóra pro rozvoj médií.

Jak svět nadále bojuje proti pandemii COVID-19 a jejím dopadům, v mnoha oblastech světa představuje zdecimování žurnalistiky rostoucí hrozbu a přenáší existující hrozby do vrcholného stádia. Každý měsíc přináší nové zprávy o ztrátách pracovních míst v žurnalistice a zastavení kdysi živých místních médií.

„Profesionální, nezávislá žurnalistika má zásadní význam při poskytování informací, které během této krize zahraňují životy celé populaci a hraje zásadní roli při budování a posilování našich demokracií, spravedlnosti a míru,“ uvedla generální ředitelka UNESCO Audrey Azoulayová. „Jsme hluboce znepokojeni dopadem pandemie na místní ekonomiky, který ohrožuje životaschopnost místních sdělovacích prostředků, a jsme odhodláni vést celosvětové úsilí o překonání tohoto nebezpečí."

V rámci nové iniciativy bude podniknuta v koordinaci s řadou partnerů, včetně vlád, médií, občanské společnosti, finančních institucí, internetových společností a dalších soukromých společností, filantropických organizací, jednotlivých dárců, inzerentů a investorů řada společných aktivit.

Obě organizace budou spolupracovat na průzkumu rozměrů krize, na konzultacích se zúčastněnými stranami, předávání znalostí a předkládání politických doporučení, která by mohla pomoci podpořit životaschopnost zpravodajských médií. WAN-IFRA, jejímiž členy je na 3 000 společností vydávajících zprávy a 60 národních asociací vydavatelů reprezentujících 18 000 publikací ve 120 zemích zapojí do iniciativy své zkušenosti, rozsáhlá data a mezinárodní propojení.

Předpokládané výsledky iniciativy jsou:

• Národní, dárcovské a korporátní politické programy budou silněji podporovat řadu nástrojů na podporu nezávislých médií.

• Nezávislá média budou sdílet své znalosti týkající se osvědčených postupů v oblasti zajištění životaschopnosti a odolnosti médií a budou podle toho inovovat své obchodní modely a svou podporu.

• Znalosti o nebezpečích a o řešeních pro obchodní modely v globálním měřítku budou v oblasti rozvoje médií využívat klíčoví stakeholdeři (média, stát, soukromý sektor, internetové společnosti, občanská společnost).

• Členské státy UNESCO se budou zabývat životaschopností médií na globální úrovni, což bude mít dopad na pravidla prostřednictvím zvyšováním povědomí o krizi a nutnosti nápravných opatření.

Cílem je pomoci urychlit vytváření nových forem udržitelných obchodních modelů, zejména pro komunitní média a média na globálním Jihu, a zavést vhodné mechanismy k zajištění naléhavé podpory při respektování redakční nezávislosti a integrity médií.

„Prostřednictvím této iniciativy se UNESCO a WAN-IFRA zavázaly znovu potvrdit demokratické normy nezbytné pro fungování společnosti,“ řekl prezident WAN-IFRA Fernando de Yarza. „Doufáme, že se agendy vlád, hlavních dárců a odborníků na veřejnou politiku sblíží v potřebě zásadně posílit podporu svobodného a nezávislého tisku díky řešením, která vzejdou z naší spolupráce.“

Nezávislá žurnalistika bude při formování společností, které vzniknou při obnově světa po této globální krizi, kritičtější než kdy dříve. Zanikne-li nezávislá žurnalistika jako veřejný statek, prohraje každý. Bez naší iniciativy může mnoho sdělovacích prostředků, jak je známe, zmizet. Většina z toho, co zůstane, pak bude pravděpodobně fungovat s menším počtem reportérů a oslabenými profesionálními standardy a nezávislostí.

Obě organizace, založené ve stejném duchu demokracie a historicky propojené podporou společných hodnot, proto apelují na všechny, kteří mají společný zájem na pokračování mediální plurality, novinářské nezávislosti a kvalitní žurnalistiky. Bez ní vystavíme riziku důležitou roli sdělovacích prostředků, která občanům umožňuje přijímat informovaná rozhodnutí o budoucnosti svých komunit a formovat naše společné chápání světa kolem nás.

 

Oznámení prezidenta WAN-IFRA Fernanda de Yarzy u příležitosti oslav 40. výročí IPDC.

 

Rád bych poděkoval generální ředitelce UNESCO paní Audrey Azoulayové za uznání důležitosti svobodného a životaschopného nezávislého zpravodajství a za její nadšení pro partnerství, které dnes UNESCO a WAN-IFRA oznamují.

Je mi ctí být zde u příležitosti 40. výročí Mezinárodního programu pro rozvoj komunikace. Je to jedna z nejdůležitějších oblastí práce UNESCO, program ve svém základu podporoval při řešení některých z nejobtížnějších nebezpečí média po celém světě.

Dnešek není výjimkou a jménem WAN-IFRA blahopřeji všem těm jejichž úsilí v minulosti i současnosti tak přispělo a těším se na mnoho dalších let spolupráce mezi našimi organizacemi při podpoře rozvoje médií. Účastníky této akce, kterými jsou velvyslanci a další hodnostáři, WAN-IFRA s úctou pozdravuje. Vaše role v těchto snahách nesmí být podceňována a velmi si vážíme vaší podpory.

Dovolte mi také pozdravit a vyjádřit uznání všem účastníkům, kteří se k nám dnes připojili, protože každý jednotlivec a každá organizace hraje velkou roli. Povědomí o hrozbách, kterým média čelí, je něco, co si musí osvojit celá společnost, a každý účastník zde může pomoci svým hlasem. Protože, bohužel, zde jde o to, s čím se v globálním zpravodajském průmyslu potýkáme. Jelikož pandemie COVID-19 nadále ničí náš svět, a i když v tomto roce temnoty začínáme vidět záblesk světla, my - mediální průmysl - čelíme naší největší hrozbě.

V každé zemi dosáhly tlaky na žurnalistiku bodu zlomu. Pandemie výrazně urychlila vývoj již i tak nejisté finanční situace, takže média jsou všude stejně zranitelná jako nikdy předtím. Za několik krátkých měsíců jsme přešli od varování před možným vymizením žurnalistiky k tomu, abychom čelili této tvrdé, bezprecedentní realitě tváří v tvář. Je to realita, kterou se naléhavě musíme zabývat - nemůžeme dopustit, aby se šířily informační pouště nebo se ztrácela bohatá rozmanitost a pluralita názorů, které tvoří zdravý mediální ekosystém. Musíme potlačit informační vakuum vytvořené ztrátou kvality, profesionálních zpráv a odolávat všem, kteří se snaží tuto katastrofickou situaci zneužít.

Nemůžeme nečinně čekat, protože média pracující ve veřejném zájmu jsou nahrazována dezinformacemi a nakonec ... tichem. Proto se UNESCO a WAN-IFRA - dvě instituce založené ve stejném duchu demokracie a historicky spojené podporou společných hodnot - spojují v rámci této iniciativy za účelem odhalování, zabezpečení a distribuce finančních zdrojů, které jsou naléhavě nutné k tomu, aby svobodný tisk přežil. Prostřednictvím této iniciativy na podporu žurnalistiky se snažíme posílit mechanismy financování ze všech zdrojů a zajistit poskytování podpory mediálním organizacím.

Snažíme se sdílet znalosti o tom, jak odolávat situaci, zkoumat nové a životaschopné způsoby podnikání. A snažíme se znovu potvrdit demokratické normy a politiku, která nás spojuje. Doufáme, že tato spolupráce bude mít okamžité použití i trvalý dopad, aby pomohla řešit globální nouzové situace, kterým čelí nezávislá žurnalistika a mediální organizace, které ji produkují.

WAN-IFRA je globální komunita médií složená z nadšených jednotlivců, jim v žilách koluje zpravodajství. Od svého vzniku v roce 1948 jsme zmapovali vzestupy a pády průmyslu zničeného válkou, výzvou vyvolanou potřebou přizpůsobit se příchodu nových technologií a konfrontace s překážkami pro svobodu. Jsme jedineční - jako organizace i jako průmysl - v tom, že udržujeme mandát v oblasti lidských práv a zároveň chráníme dovednosti a obchodní prozíravost generací mediálních profesionálů.

Dnes vám zde chci sdělit, že tato iniciativa UNESCO a WAN-IFRA není jen projektem na papíře s abstraktním souborem cílů a záměrů. Má také naléhavé uplatnění v reálném světě, což mohu dosvědčit na hluboce osobní úrovni. Moje rodina byla posledních 125 let vydavateli v krásném španělském regionu Aragonie. 5 generací oddaných žurnalistice, demokracii a svobodě. Můj pradědeček byl před 100 lety zavražděn před vchodem do redakce novin anarchistou a přežili jsme pět válek, jednu z nich s více než milionem obětí, a také 40 let diktatury. Ale dnešek nás znepokojuje více než kdy jindy kvůli COVIDu, riziku bankrotu, stovkám a tisícům místních novin naše po celém světě, jako jsou ty, které informují občany, činí je svobodnějšími a jsou základním pilířem demokracie.

Jménem zpravodajského průmyslu a naší společnosti obecně bude WAN-IFRA ve spolupráci s UNESCO poskytovat cestu vpřed. Tato spolupráce je tak stará jako samotné instituce UNESCO a WAN-IFRA a sahá až do našich raných dob, kdy jsme se ocitli ve stejném bodě v důsledku poslední velké existenční hrozby pro svobodu médií. Nejsme si navzájem cizí a známe úkol, který nás čeká. V poslední době se pro naše odvětví stala životně důležitou naše podpora práce IPDC zejména při prosazování akčního plánu OSN pro bezpečnost novinářů a otázku beztrestnosti.

To mě přivádí k mé poslední poznámce věnované novinářů zabitým a vězněným jednoduše za to, že dělali svou práci. Dnes bych chtěl jménem všech vzpomenout na mého venezuelského přítele Rolanda Carreña, který byl Madurovým režimem neprávem zadržen za jediný zločin - vykonávání své práce říkat pravdu. Rolandovi, jeho sestrám, rodině a přátelům a všem Rolandům na světě chci věnovat svou vzpomínku a zvláštní podporu.

I když je zásadní pokračovat na všech frontách v úsilí o záchranu našeho průmyslu, nesmíme nikdy zapomenout na oběti, které přinesli odvážní muži a ženy, kteří nás dovedli tam, kde jsme dnes. Bez nich bychom prostě neměli nic, co by stálo za záchranu.

Podívejte se na veřejné oznámení na Youtube

Kontakt a dotazy

Andrew Heslop, výkonný ředitel pro svobodu médií WAN-IFRA, andrew.helsop@wan-ifra.org

O IPDC Trvalá jedinečná role IPDC je potvrzována rezolucí OSN nazvanou „Informace ve službách lidstva“, kterou každoročně přijímá Valné shromáždění. Díky IPDC existují mezinárodně přijaté ukazatele pro hodnocení vývoje médií a internetu. Tento program je také - kromě mnoha dalších úspěchů - východiskem akčního plánu OSN pro bezpečnost novinářů a otázku beztrestnosti. Program v průběhu čtyř desetiletí podpořil ve 140 rozvojových zemích více než 2 000 projektů rozvoje médií s objemem grantů přesahujícím 120 milionů USD. Přečtěte si více zde.

 

Zdroj:  WAN-IFRA Executive News Service, 25. listopadu 2020