Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Ve Španělsku se otevírá se další válečná fronta mezi vydavateli a digitálními platformami

12. 11. 2020

Ve Španělsku se otevírá se další válečná fronta mezi vydavateli a digitálními platformami

Organizace CEDRO žaluje společnost Google pro neplacení licenčních poplatků ve výši 1,1 milionu eur za užívání obsahu v rámci služby Google Discover. Konečný nárok by mohl přesáhnout 14 milionů eur.

Španělské Středisko pro reprografická práva (CEDRO) podalo 10. listopadu žalobu na společnost Google pro neplacení licenčních poplatků ve výši nejméně 1,1 milionu EUR. Tato částka odpovídá sumě za agregaci obsahu provedenou technologickou společností prostřednictvím služby Google Discover.

Žaloba, která byla podána k obchodním soudům v Madridu, požaduje placení za užití práv duševního vlastnictví vyplývajících z agregace úryvků zpráv z různých digitálních vydání novin a jiných publikací společností Google ve službě Discover. Konkurenčními agregačními službami, jako je Upday, nebo službami vyvinutými společnostmi Squid a Huawei jsou tato práva hrazena.

Částka požadovaná v rámci tohoto právního postupu je odhadem dluhu společnosti Google, protože aby bylo možné zjistit skutečnou částku dlužnou tímto agregátorem, je nutné, aby společnost poskytla skutečné údaje o použití obsahu, která by mohla vést CEDRO k tomu, aby požadovalo více než 14 milionů eur.

Před tím, než se obrátila na soud, společnost CEDRO jménem dotčených právních osob, včetně vydavatelů novin a časopisů, již několikrát od Googlu požadovala zaplacení licenčních poplatků za agregaci obsahu prováděnou službou Google Discover od jejího spuštění na konci roku 2016.

Článek 32.2 zákona o duševním vlastnictví upravuje omezení použití autorských práv v případě společností, které agregují obsah. Toto ustanovení říká, že společnosti provádějící agregaci nepotřebují od držitelů práv oprávnění k výkonu své činnosti, pokud splňují požadavky stanovené v daném článku. Musí však vlastníkům práv vyplatit náhradu, která bude předávána prostřednictvím příslušného řídícího subjektu, v tomto případě CEDRO.

Toto regulační opatření dává právní jistotu společnostem, které rozvíjejí své podnikání v oblasti agregace obsahu. Na druhé straně zajišťuje transparentnost a vyváženost systému a spravedlivou kompenzaci pro držitele autorských práv.

Toto žaloba podaná CEDRO se připojuje k dalším podobným procesům, které držitelé práv prosadili v zemích, jako je Francie, Austrálie a Spojené státy.

 

O organizaci CEDRO

Posláním CEDRO je zastupovat a hájit oprávněné zájmy autorů a vydavatelů knih, novin, časopisů a hudebnin a současně usnadňovat a podporovat legální použití jejich děl. V současné době má ve Španělsku 28 034 členů, kterými jsou spisovatelé, překladatelé, novináři a vydavatelé. Další informace této organizaci naleznete na www.cedro.org.

Zdroj: El Pais