Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Profesní asociace a digitální firmy upozornily, že Google pokračuje v nepřípustné sebepreferenci

12. 11. 2020

Profesní asociace a digitální firmy upozornily, že Google pokračuje v nepřípustné sebepreferenci

Na 165 evropských firem a profesních asociací zaslalo otevřený dopis výkonné místopředsedkyni Evropské komise M. Vestagerové, v němž žádají přijetí opatření, která zastaví nepřípustné preferování vlastních produktů a služeb společnosti Google. 

 

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 12. listopadu 2020

 

Profesní asociace a digitální firmy zaslaly dopis místopředsedkyni EK Vestagerové, protože Google pokračuje v nepřípustném preferování vlastních produktů

Celkem 135 podniků a 30 profesních asociací ze zemí Evropské unie se dnes obrátilo na výkonnou místopředsedkyni Evropské komise a komisařku pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerovou dopisem, v němž upozorňují, že společnost Google i přes dřívější rozhodnutí Evropské komise z roku 2017 a následné potrestání rekordní pokutou pokračuje nadále v nepřípustném preferování vlastních produktů v rámci vyhledávacích služeb.

Tento přístup poškozuje ostatní účastníky tržních vztahů, protože silně narušuje pravidla hospodářské soutěže a svobodu spotřebitelské volby. Google preferencí svých výrobků a služeb ve vyhledávání zneužívá své dominantní postavení v oblasti poskytování internetových vyhledávacích služeb v zemích EU.

Signatáři vyzývají prostřednictvím výkonné místopředsedkyně Evropskou komisi, aby se praktikami společnosti Google znovu zabývala a přijala přísnější opatření, která by „zajistila, že Google dodrží rozhodnutí Evropské komise z roku 2017 o zneužití dominance ve vyhledávání Google (Nákupy). Kromě prosazení takového precedentu společnosti a sdružení vyzývají Komisi, aby přijala veškerá nezbytná opatření k zastavení upřednostňování jiných služeb Googlu a jejich technické integrace do obecné vyhledávací služby Google, protože takové praktiky omezují hospodářskou soutěž a izolují spotřebitele od relevantnějších nabídek“, jak se uvádí ve společné tiskové zprávě evropských vydavatelských asociací EMMA, ENPA a EPC.

Ilias Konteas, výkonný ředitel EMMA a ENPA, k působení společnosti Google uvedl: „Google nadále zneužívá svého nenapadnutelného vyhledávacího monopolu ke vstupu na nové trhy se stejnými praktikami, které používá již více než deset let. Je třeba, aby to nyní skončilo. Důrazně podporujeme plány Komise na přísnější regulaci digitálních platforem ovládajících přístup k síti. Nejrychlejším, nejpřirozenějším a nejúčinnějším řešením základní otázky sebepreferencí společnosti Google je však důsledné vymáhání nápravného opatření rovného zacházení, které již bylo uloženo v rozhodnutí o hospodářské soutěži z roku 2017.

K dopisu se připojili také signatáři z České republiky:

Bianco s. r. o.

Favi online s. r. o.

Inspigroup s. r. o.

Heureka Group a. s.

Czech News Center a. s. (hledejceny.cz)

Invia Group

LMC s. r. o.

SROVNAME, s. r. o.

Z profesních sdružení pak Unie vydavatelů z. s.

Dnešního dne také zveřejnil španělský deník El Pais informaci o tom, že španělský správce autorských práv CEDRO podal stížnost na společnost Google, protože ta neuhradila částku 1,1 milionu euro za používání obsahu španělských médií ve svých agregačních službách. Tím se otevírá další fronta zápasu mezi vydavateli a digitálními platformami, která se mimo vyhledávacích služeb týká jimi provozovaných agregačních služeb.

Zde je k dispozici text otevřeného dopisu a prohlášení evropských vydavatelských asociací EMMA, ENPA a EPC, které se k dopisu připojily.

Vaše případné dotazy nebo informace vám zodpoví:

Kontakt: Ing. Václav Mach, výkonný ředitel, Unie vydavatelů, Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8, tel.: 608 014 683, 222 329 730, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz