Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Důvěryhodnost tisku mu zajišťuje stabilní čtenost i v obtížných časech s COVID-19

12. 11. 2020

Důvěryhodnost tisku mu zajišťuje stabilní čtenost i v obtížných časech s COVID-19

Tisková zpráva Unie vydavatelů

Praha, 12. listopadu 2020

Důvěryhodnost tisku mu zajišťuje stabilní čtenost i v obtížných časech s COVID-19

Dnes byly uživatelům předány výsledky „one currency“ výzkumu čtenosti tiskových médií v České republice probíhajícího od roku 1994 pod názvem MEDIA PROJEKT.  Nejnovější data za 2. a 3. čtvrtletí roku 2020 potvrzují, že vztah čtenářů k tiskovým titulům je stabilní, což se projevuje vysokým zásahem tisku v české populaci ve věku 12 až 79 let. Ten za uvedené období dosáhl hodnoty vyšší než 83 %. Dotazování v posledním, třetím čtvrtletí 2020 spadalo z větší části do období mezi první a druhou vlnou koronavirové epidemie, ale ani tento fakt neměl na čtenost tiskových médií zřetelný negativní dopad.

Údaje o vysokém zásahu a čtenosti jednotlivých  typů tisku ukazuje níže umístěný graf.

Zdroj dat: MEDIA PROJEKT, 2. a 3. čtvrtletí 2020, realizace MEDIAN & STEM/MARK, zadavatelé Unie vydavatelů & ASMEA

 

Podrobné naměřené údaje ukazují, že tisk – zejména deníky – čtou příslušníci vyšších socioekonomických tříd, mezi které patří osoby s nadprůměrnými příjmy a vysokoškolským vzděláním.

Z těchto důvodů lze proto konstatovat, že tisková inzerce zůstává vhodnou a efektivní cestou, jak právě tyto cílové skupiny efektivně oslovit. Inzerci v tištěných médiích přitom čtenáři považují za nejméně obtěžující, oproti všem ostatním mediatypům.

„Především důvěryhodnost a kvalita profesionálního obsahu je důvodem toho, že čtenost tiskových médií zůstala na stabilních hodnotách i ve druhém a třetím čtvrtletí letošního roku, kdy celá společnost pociťovala negativní důsledky koronavirové epidemie. Čtenáři v tisku hledali spolehlivé, ověřené a jasné informace, které tisk ve srovnání s některými jinými „extrémně rychlými“ a průběžně se měnícími médii poskytuje“,

uvedl výkonný ředitel Unie vydavatelů pan Václav Mach k výsledkům výzkumu MEDIA PROJEKT
za 2. a 3. čtvrtletí 2020. Jeho slova potvrzují mimo jiné také výsledky výzkumu, který pro Unii vydavatelů zpracovali realizátoři MEDIA PROJEKTU v průběhu první vlny epidemie COVID-19 v jarních měsících letošního roku.

Výzkum MEDIA PROJEKT probíhá i v současné době, za zpřísněných opatření a při omezených sociálních kontaktech. Realizátoři přistoupili po dobu trvání těchto opatření k metodě vzdáleného dotazování respondentů bezpečnou metodou CAPI ONLINE. Dotazovací interview se provádí prostřednictvím komunikační aplikace přes internetové spojení, kdy není třeba přímý osobní kontakt mezi tazatelem a respondentem. Metoda již byla testována ve 2. pololetí letošního roku a bude použita v nejnutnějším potřebném rozsahu tak, aby byla zajištěna data pro kontinuální výzkum za celý rok 2020.

Informace o základních výsledcích výzkumu MEDIA PROJEKT jsou zájemcům k dispozici na webu profesní asociace Unie vydavatelů www.unievydavatelu.cz v sekci Mediální data.

MEDIA PROJEKT je „one currency“ výzkum čtenosti titulů českého periodického tisku a sociodemografické struktury jeho čtenářů. Ročně je dotazováno 25 000 respondentů vybraných kombinací náhodného a kvótního výběru proporcionálně z celého území České republiky. Jedná se o v evropském kontextu nadstandardní výzkum například z hlediska počtu respondentů připadajících na celkovou populaci či důsledného celoplošného pokrytí celého území a obcí všech velikostních typů. MEDIA PROJEKT je nejdéle probíhajícím mediálním výzkumem v ČR, který v loňském roce oslavil 25 let od svého zahájení. Výzkum přitom prochází průběžným zkvalitňováním. Prezentované výsledky například zahrnují data získaná z dotazování, z něhož 15 % bylo provedeno progresivní metodou webového dotazování CAWI. Zadavateli výzkumu jsou Unie vydavatelů, jako profesní asociace vydavatelů novin a časopisů v České republice, a Asociace mediálních agentur (ASMEA). MEDIA PROJEKT je datovým zdrojem pro mediální plánování a jeho data jsou pro jejich důvěryhodnost široce akceptována celým reklamním trhem.

Kontakt: 

Unie vydavatelů, z. s., Pobřežní 370/4, 186 00 Praha 8,
tel.: 222 329 730, mobil: 608 014 683, e-mail: unie@unievydavatelu.cz, www.unievydavatelu.cz

 

Základní výsledky MEDIA PROJEKTU za 2. a 3. čtvrtletí 2020.