Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Australský kodex o vyjednávání o právech vydavatelů s digitálními platformami

9. 11. 2020

Australský kodex o vyjednávání o právech vydavatelů s digitálními platformami

V Austrálii byl předložen návrh nového kodexu o vyjednávání australských zpravodajských médií v oblasti poskytování autorských práv.

O kodexu

V dubnu loňského roku australská vláda požádala australskou Komisi pro hospodářskou soutěž a ochranu spotřebitele (ACCC), aby vypracovala povinný kodex chování, který by řešil nerovnováhu v procesu vyjednávání mezi australskými zpravodajskými mediálními podniky a globálními digitálními platformami, konkrétně Google a Facebook.

Návrh kodexu by efektivně umožnil zpravodajským mediálním podnikům vyjednávat jednotlivě nebo kolektivně se společností Google a Facebook o placení za zahrnutí zpráv vyprodukovaných vydavateli do služeb těchto digitálních platforem.

Kodex také obsahuje soubor „minimálních standardů“ upravujících:

  • včasné upozornění na změny v algoritmickém hodnocení a prezentaci zpráv;
  • odpovídající rozpoznávání původního obsahu zpráv;
  • poskytování informací o tom, jak a kdy Google a Facebook zpřístupňují uživatelská data shromážděná prostřednictvím interakcí uživatelů se zpravodajským obsahem.

Ne všechny noviny a časopisy jsou oprávněny podílet se na používání kodexu. Zpravodajské mediální podniky mohou pravidel kodexu využívat, pokud:

- Produkují převážně „core news“ a publikují je online.

- Dodržují příslušné profesionální redakční standardy.

- Udržují si redakční nezávislost na objektech zpravodajství.

- Působí především v Austrálii za účelem poskytování služeb australskému publiku.
 

Jak funguje kodex v praxi

Pokud nelze mezi vydavatelem a platformou do tří měsíců dosáhnout dohody, poskytuje kodex mechanismus pro závazné rozhodčí řízení. Na rozdíl od běžného obchodního vyjednávání a zprostředkování by se toto rozhodčí řízení omezilo na otázku plateb a zaměřilo by se na konkrétní služby nabízené digitální platformou.


Jaké jsou hlavní kroky postupu:

  1. Zpravodajská média mohou sdělit Googlu nebo Facebooku, že chtějí vyjednávat o zahrnutí jejich zpráv do služeb platformy.
  2. Po tomto oznámení mají strany tři měsíce na jednání. Během prvních 11 týdnů jsou strany povinny zajistit a zúčastnit se mediace.
  3. Pokud vyjednávání a mediace nevedou k dohodě do tří měsíců, mediální zpravodajské podniky spor přivést k povinné arbitráži (strany mohou rovněž zahájit arbitráž dříve, pokud s tím obě strany souhlasí).
  4. Jakmile je zahájeno rozhodčí řízení, je digitální platforma povinna účastnit se tohoto řízení. Výsledky arbitráže budou považovány za závazné pro obě strany. Arbitráž by se týkala pouze zahrnutí zpráv v následujících službách digitální platformy:
    1. Facebook: Facebook News Feed (včetně skupin na Facebooku a stránek na Facebooku); Instagram; Facebook News Tab (v případě spuštění v Austrálii).
    2. Google: Google Search; Google News a Google Discover.
  5. Platformy a zpravodajská média musí do 10 dnů od zahájení rozhodčího řízení předložit konečnou nabídku odměn, které má digitální platforma zaplatit.
  6. Strany pak budou mít dalších 5 pracovních dnů na to, aby vyjádřily připomínky k nabídce protistrany.
  7. Rozhodce bude mít 30 pracovních dnů na to, aby si vybral jednu nebo druhou z „konečných nabídek“ stran, na jejímž základě by byla vytvořena závazná dohoda mezi oběma stranami.

Během rozhodčího procesu mohou strany pokračovat v jednání. Pokud dosáhnou obchodní dohody kdykoli předtím, než arbitr rozhodne, arbitráž skončí.
 

Pokuty

Australský úřad pro ochranu hospodářské soutěže a spotřebitelů může vydávat oznámení o nesplnění povinnosti, pokud má oprávněné důvody se domnívat, že strana porušila kodex. Pokud by ACCC zahájila řízení k postihu, maximální pokuty by mohly být buď:

- 10 000 000 USD (6,1 milionu EUR) nebo

- trojnásobek objemu prospěchu získaného z daného jednání (pokud je vypočitatelný) nebo

- 10% ročního obratu digitální platformy v Austrálii za posledních 12 měsíců.


Dosavadní vývoj záležitosti a další kroky

  • Dne 20. dubna 2020 požádala australská vláda úřad ACCC, aby vypracoval závazný kodex jednání, který by řešil nerovnováhu při vyjednávání mezi australskými zpravodajskými mediálními podniky a digitálními platformami, konkrétně Googlem a Facebookem.
  • Dne 31. července 2020 publikoval ACCC návrh kodexu k veřejné konzultaci a řadu otázek a odpovědí ohledně návrhu kodexu.
  • Konzultační proces byl uzavřen 28. srpna 2020. ACCC od té doby považuje další podání za součást dokončovacích doporučení.
  • Předpokládá se, že kodex bude jako legislativní norma předán k projednání do parlamentu do konce roku 2020.

Reakce Google a Facebooku

V srpnu vydal Google otevřený dopis Australanům a na svou domovskou stránku vyhledávače i YouTube umístil upozornění. V něm uvedl, že nový kodex by mohl poškodit jím poskytované služby a mohl by společnost nutit k předávání osobních údajů uživatelů „velkým mediálním společnostem“.

Facebook uvedl, že pokud by se kodex stal zákonem, bude nucen v Austrálii zabránit sdílení veškerého zpravodajského obsahu na své platformě.

Zdroj: informace EMMA/ENPA