Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | 2. listopad - Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za zločiny páchané na novinářích

2. 11. 2020

2. listopad - Mezinárodní den za ukončení beztrestnosti za zločiny páchané na novinářích

Beztrestnost za trestné činy proti novinářům zůstává vysoká. Vládám se nedaří vyšetřovat vraždy novinářů. Beztrestnost za trestné činy proti novinářům nadále zůstává vysoká, protože vlády nedokáží pachatele postavit před soud, uvedl ve své zprávě vydané 30. 10. 2020 před Mezinárodním dnem za ukončení beztrestnosti za zločiny páchané na novinářích Mezinárodní tiskový institut (IPI) - globální síť šéfredaktorů, vedoucích pracovníků médií a předních novinářů. Tento den si každoročně připomínáme 2. listopadu.

Od loňského října přišlo o život v souvislosti se svou prací podle zprávy IPI's Death Watch 52 novinářů. Nejméně 24 z nich bylo zabito při cílených útocích. Dalších 15 případů je považováno za pravděpodobné cílené útoky, které jsou nadále vyšetřovány ohledně motivu. Sedm dalších novinářů bylo zabito v Sýrii a jeden v Iráku, když se zabývali tamějšími ozbrojenými konflikty. Další dva zemřeli v Iráku, a jeden v Afghánistánu, když informovali o lokálních občanských nepokojích. V souvislosti se svou prací byli zabiti ještě další dva novináři. V téměř polovině případů jsou odpovědné osoby stále na svobodě,

Analýza těchto případů provedená IPI ukazuje znepokojivě nedostatečnou reakci úřadů na závažné trestné činy proti novinářům. Zatčení bylo zatím provedeno pouze v 10 případech, po pěti v Americe a Asii.

„Nekončící série případů beztrestnosti za zločiny proti novinářům podněcuje další násilí vůči tisku v době, kdy je svobodné šíření zpráv cennější než kdy dříve,“ řekl zástupce ředitele IPI Scott Griffen. „Neschopnost postavit před soud ty, kteří zabíjejí novináře, je nepřijatelný útok na právo veřejnosti získávat informace."

Stejně jako v předchozím roce připadl největší počet vražd na Severní a Jižní Ameriku, protože tu bylo zavražděno 21 novinářů, z toho osm v Mexiku, pět v Hondurasu, po dvou v Kolumbii a Venezuele a po jednom v Brazílii, Guatemale, Paraguay a na Haiti. V Asii bylo zabito 11 novinářů, z toho tři na Filipínách, po dvou v Indii, Indonésii a Pákistánu a po jednom v Kambodži a Bangladéši. V Africe byli v Nigérii zabiti dva novináři a po jednom v Demokratické republice Kongo a Somálsku. Jeden novinář zemřel při cíleném útoku v Jemenu. Další byl nalezen mrtvý ve svém autě v Iráku, zatímco v Kataru je vyšetřována smrt uvězněného novináře.

V Mexiku byl zatčen podezřelý pachatel pouze v jednom z osmi případů, uvádí Death Watch IPI. Navzdory tomu, že Mexiko je jednou z nejnebezpečnějších zemí pro práci novinářů, rozhodla se tamní vláda zastavit prostředky přidělené na dodržování Zákona na ochranu novinářů s obránců lidských práv (LPPDHP). Ačkoli byl federální bezpečnostní mechanismus od svého založení v roce 2012 nedostatečně financován, přinesl prospěch více než 1200 jednotlivcům, z nichž 33 procent byli novináři.

V Brazílii, Kolumbii a Hondurasu jsou vrahové stále na svobodě, zatímco na Haiti, Paraguay a Venezuele došlo v souvislosti s vraždami k zatřením.

Z asijských zemí zatkly Filipíny podezřelé ve dvou ze tří vražd, zatímco Indonésie zadržela údajné osnovatele obou vražd v zemi. V Indii policie zatkla podezřelé v jednom případě a podala žalobu na obviněného v případě dalšího zabití. Policie v Pákistánu podala žalobu na podezřelé z jedné ze dvou vražd. Zatím však nebyl zaznamenán žádný pokrok ve vyšetřování vražd, ke kterým došlo v Bangladéši a Kambodži.

V Africe a na Středním východě nebylo zjištěno, že by došlo k zatčení v sedmi případech uvedených v rámci zprávy IPI's Death Watch.

„Bohužel ani skutečnost, že došlo k zatčení, nemusí nutně znamenat skutečný pokrok ve vyšetřování, pokud jde o zabití novináře. Je to proto, že zatčenými jsou až příliš často jedině přímí pachatelé, zatímco vůdcové zůstávají svobodní,“ poznamenal Griffen. „Úřady musí zajistit, aby každá osoba, která se podílí na vraždě novináře, byla postavena před soud."

Je znepokojivé, že bylo dosaženo jen malého pokroku při předávání pachatelů spravedlnosti, a to ani v případě nesledovanějších a šokujících vražd v posledních letech. Probíhá veřejné vyšetřování a soudní proces zabití maltské novinářky Daphne Caruany Galiziové, která zahynula při výbuchu bomby v automobilu v roce 2017. Minulý měsíc ale soud na Slovensku osvobodil podezřelého strůjce vraždy novináře Jána Kuciaka z roku 2018.

Saúdská Arábie mezitím zesměšnila spravedlnost v případě příšerné vraždy redaktora Washington Post Jamala Khashoggiho z roku 2018. Po intenzivním mezinárodním tlaku saúdská vláda připustila, že Khashoggi byl zavražděn, když to označila za „darebáckou operaci“. Poté obvinila 11 osob, aniž by odhalila jejich jména nebo údajnou roli při vraždě. Proces, který byl zahájen v březnu 2019, byl zahalen tajemstvím a navzdory žádostem OSN se mezinárodní pozorovatelé nesměli trestního řízení účastnit. V prosinci bylo pět podezřelých odsouzeno k trestu smrti (později změněno) a tři další byli odsouzeni k trestu odnětí svobody, zbývající tři byli zproštěni viny.

Zdroj: International Press Institute