Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | WAN-IFRA vyjádřila znepokojení nad navrhovanými změnami režimu víz pro novináře působící v USA

23. 10. 2020

WAN-IFRA vyjádřila znepokojení nad navrhovanými změnami režimu víz pro novináře působící v USA

WAN-IFRA vyzvala vydavatele a šéfredaktory, aby v rámci veřejné kozultace i jinak naléhavě protestovali proti navrhovaným změnám vízových pravidel, které by mohla ovlivnit délku pobytu zahraničních korespondentů v USA. Konzultace legislativního návrhu běží do pondělí 26. října 2020.

Máte nebo plánujete korespondenty se sídlem v USA? Pokud ano, možná budete chtít urgentně okomentovat navrhované změny vízových pravidel, podle nichž mohou novináři vstupovat a pobývat v USA.

Pokud budou návrhy úřadu Homeland Security přijaty, ukončí současný systém, ve kterém zahraniční novináři užívají víza typu „I“ a mohou zůstávat, pokud splní podmínky spojené se statutem nepřistěhovalce.

Vzhledem k obavám o bezpečnost Homeland Security uvádí, že plánuje nahradit současný vízový systém pro zahraniční novináře, studenty a výměnné návštěvníky vízem na dobu určitou.

Maximální doba pobytu novináře bude 240 dní. Dopisovatelé, kteří si přejí zůstat v USA déle, než je jejich schválená doba, budou muset požádat o prodloužení pobytu o maximálně dalších 240 dní nebo jinak opustit území Spojených států.

„Není vůbec jasné, jak může pobyt zahraničních profesionálních novinářů ve Spojených státech ohrozit národní bezpečnost země,“ uvedl generální ředitel WAN-IFRA Vincent Peyregne.

„Pravidla navrhovaná americkou administrativou k omezení pobytu zahraničních novinářů v zemi jsou diskriminačním opatřením snažícím se řešit problém, který neexistuje. Jedná se o nový útok na tisk, který by měl mít možnost zaujímat stanoviska bez překážek a hledat, získávat a šířit informace a myšlenky prostřednictvím jakéhokoli média a bez ohledu na hranice, “dodal Peyregne.

WAN-IFRA vyzývá vydavatele, šéfredaktory a profesní organizace, aby využili příležitosti a zaslali své komentáře ke změnám prostřednictvím konzultace online před termínem 26. října. Komentáře k navrhovanému pravidlu lze zasílat zde pomocí DHS Docket No. ICEB-2019-0006.

Ve zprávě pro členy Overseas Press Club of America Ian Williams, prezident Asociace zahraničního tisku, uvedl: „téměř v tajnosti navrhuje úřad Homeland Security nevhodné změny, které utlumí zahraniční zpravodajství z USA a OSN - a zároveň riskuje, že vyprovokuje zahraniční vlády k odvetným opatřením omezujícím americké reportéry cestující do zahraničí. Zahraniční zpravodajství z USA a OSN se zcela změní transformací víz na víza „I“, která ohrožuje pobyt a legálnost působení zahraničních korespondentů - a nikdo o tom neinformuje ani proti tomu neprotestuje! “

Williams se obává, že nové vízum omezí flexibilitu a způsobí trvalou nejistotu. „Hodně štěstí při pronájmu bytu nebo kanceláře na 240 dní! A kdokoli, kdo si myslí, že obnovení statutu bude bezproblémové a jisté, toho moc neví o současném životě v USA! Nelze podceňovat ohrožení svobody tisku.“

Být podroben kontrole Homeland Security každých 240 dní, bude mít umrtvující účinek na objektivitu reportérů, řekl Williams.

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 21. října 2020