Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | USA obvinily společnost Google z nezákonné ochrany jejího monopolu

20. 10. 2020

USA obvinily společnost Google z nezákonné ochrany jejího monopolu

Vítězství vlády by mohlo v tomto případě přestavět jednu z nejznámějších amerických společností a internetovou ekonomiku, kterou pomohla definovat. Ministerstvo spravedlnosti obvinilo Google z budování nelegálního monopolu nad hlavními součástmi internetu.

WASHINGTON - Ministerstvo spravedlnosti v dnešní právní žalobě obvinilo Google z udržování nelegálního monopolu nad vyhledáváním a reklamou ve vyhledávání. Je to nejvýznamnější právní hrozba vlády vůči tržní síle technologické společnosti za dobu celé generace.

Ve své žalobě podané u federálního soudu ve Washingtonu D.C. obvinil úřad společnost Google, patřící společnosti Alphabet, z protiprávního udržování svého monopolu ve vyhledávání prostřednictvím několika exkluzivních obchodních smluv a dohod, které omezují hospodářskou soutěž.

Mezi takové smlouvy patří i platba miliard dolarů Googlu společnosti Apple za umísťování vyhledávače Google jako výchozího pro iPhony. Využitím těchto smluv k udržení monopolu utrpěla hospodářská soutěž a inovace, uvádí se v žalobě.

Žaloba reflektuje tlak proti síle největších národních korporací, zejména technologických gigantů jako Google, Amazon, Facebook a Apple. Konzervativci jako prezident Trump a liberálové jako senátorka Elizabeth Warrenová jsou dlouhodobě velmi kritičtí vůči koncentraci moci v hrsti technologických monster.

Generální prokurátor William P. Barr, kterého jmenoval Trump, hrál při vyšetřování záležitosti neobvykle aktivní roli. Působil na právníky z ministerstva spravedlnosti, aby s případem přišli do konce září, což vedlo k odvolání právníků, kteří chtěli více času a stěžovali si na politický vliv. Barr veřejně hovořil o záležitosti celé měsíce a stanovil přísné termíny pro státní zástupce řídící celou věc.

Soudní proces může trvat roky a mohl by ze strany generálních státních zástupců spustit kaskádu dalších protimonopolních soudních sporů. Asi čtyři desítky států Unie a jejich jurisdikčních orgánů provedly paralelní vyšetřování a očekává se, že podají samostatné stížnosti proti tomu, jak se společnost zmocnila technologie online reklamy.

Vítězství vlády by mohlo přetvořit jednu z nejznámějších amerických společností a celé internetové ekonomiky vůbec, kterou firma pomáhala definovat od svého založení dvěma absolventy Stanfordské univerzity v roce 1998.

Google však již dlouho popírá obvinění z porušování antimonopolních zákonů a očekává se, že bude bojovat proti vládní snaze za využití celé globální sítě právníků, ekonomů a lobbistů. Alphabet s hodnotou 1,04 bilionu USD a s hotovostními rezervami 120 miliard USD absolvoval již podobné protimonopolní případy v Evropě.

Společnost tvrdí, že je na trhu s vyhledáváním vystaven silné konkurenci, neboť více lidí vyhledává informace na stránkách, jako je Amazon. Tvrdí, že jeho služby jsou přínosem pro malé podniky.

Google neodpověděl okamžitě na žádost listu o komentář.

Soudní spor se odehrává dva týdny poté, co demokratičtí zákonodárci ve Sněmovním právním výboru zveřejnili rozlehlou zprávu o technologických gigantech, kde obvinili Google z kontroly monopolu nad online vyhledáváním a reklamami, které se objeví, když uživatelé zadají dotaz.

„Značný počet subjektů - zahrnující velké veřejné korporace, malé podniky i živnostníky - závisí na Googlu a žádný další vyhledávač neslouží jako alternativa,“ uvádí se ve zprávě. Zákonodárci obvinili ze zneužití jejich tržní síly také Apple, Amazon a Facebook.

Tato podrobná zpráva odráží to, jak se Google za poslední dvě desetiletí stal dominantním hráčem v oblasti komunikace, obchodu a médií. Podle jednoho odhadu ovládá 90 procent trhu online vyhledávání. Toto podnikání je lukrativní: podle výzkumné firmy eMarketer vloni Google vydělal ve Spojených státech na výnosech z vyhledávání 34,3 miliard dolarů. Očekává se, že toto číslo do roku 2022 vzroste na 42,5 miliard USD, uvedla agentura.

Soudní spor je výsledkem vyšetřování, které se táhlo více než rok. Prokurátoři hovořili s konkurenty společnosti Google v oblasti technologií a médií a shromažďovali informace a dokumenty, které by mohly být použity k vytvoření žaloby.

Pan Barr, bývalý výkonný pracovník v oblasti telekomunikací, který kdysi před Nejvyšším soudem vystupoval protimonopolním sporu, naznačil, že chce podrobit technologické giganty novému šetření jako na slyšení počátkem roku 2019. Řekl, že „mnoho lidí s potěšením sledovalo jak se taková monstra, kteřrányní existují v Silicon Valley, formovala pod nosem protimonopolních úřadů. “

Vyšetřování svěřil pod řízení svého zástupce Jeffreyho Rosena, který si zase najal poradce z velké advokátní kanceláře, aby dohlíželi na případ a další technologické případy. Pan Barr převzal vyšetřování pevně do rukou, když se vedoucí protimonopolní divize ministerstva spravedlnosti Makan Delrahim vzdal vyšetřování, protože zastupoval Google při akvizici reklamní služby DoubleClick v roce 2007.

Pan Barr tlačil na státní zástupce, aby uzavřeli své vyšetřování - a rozhodli, zda podat žalobu - před prezidentskými volbami. Zatímco úředníci ministerstva spravedlnosti byli o vyšetřováních až do podání žaloby diskrétní, pan Barr veřejně prohlásil, že má v úmyslu učinit rozhodnutí o případu Googlu do konce léta. Zmínil protimonopolní šetření úřadu, když byl dotázán na neprokázané obvinění, že konzervativní projevy jsou v prostředí online potlačovány.

V letošním roce většina ze zhruba 40 právníků, kteří na případu pracovali, uvedla, že je proti podání stížnosti ve lhůtě 30. září stanovené panem Barrem. Někteří uvedli, že stížnost nepodepíší, a někteří letos v létě případ opustili.

Google naposledy čelil vážné kontrole amerického protimonopolního regulátora téměř před deseti lety, když Federal Trade Commission zkoumala, zda zneužil svou moc nad vyhledávacím trhem. Zaměstnanci agentury doporučili vznést proti společnosti obvinění, uvádí se ve zprávě zveřejněné v The Wall Street Journal. Pět komisařů agentury však v roce 2013 hlasovalo pro vznesení žaloby.

Jiné vlády byly vůči velkým technologickým společnostem agresivnější. Evropská unie v posledních letech podala proti společnosti Google tři protimonopolní žaloby zaměřené na její vyhledávač, reklamní podnikání a mobilní operační systém Android. Regulační orgány v Británii a Austrálii zkoumají trh s digitální reklamou v šetřeních, která by mohly v konečném důsledku společnost velmi ovlivnit.

„Je to informačně nejvýznamnější akce v oblasti hospodářské soutěže, kterou vláda zahájila od případu Microsoftu na konci 90. let,“ řekl Bill Baer, bývalý šéf antimonopolní divize ministerstva spravedlnosti. „Je významná v tom, že vláda věří, že vysoce úspěšná technologická platforma se zapojila do jednání, kterým si protiprávně udržuje svou monopolní moc, a v důsledku toho poškozuje spotřebitele a konkurenci."

Google a jeho spojenci budou pravděpodobně kritizovat žalobu jako politicky motivovanou. Trumpova administrativa zaútočila na společnost Google, která vlastní YouTube, a další firmy provozující online platformy, protože nejsou nakloněny konzervativním názorům.

Soudní projednávání samo o sobě pravděpodobně překoná Trumpovu administrativu. Vládní žaloba proti společnosti Microsoft byla projednávána více než deset let, než se urovnala.

I když je možné, že nová demokratická administrativa přezkoumá strategii stojící za případem, někteří odborníci uvedli, že je nepravděpodobné, že by byla žaloba pod novým vedením stažena.

Autoři: David McCabe a Cecilia Kang

Zdroj: https://www.nytimes.com/2020/10/20/technology/google-antitrust.html