Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Do Francie se vrací daně pro GAFA

19. 10. 2020

Do Francie se vrací daně pro GAFA

Z důvodu nedosažení dohody v rámci zemí OECD o dani pro velké digitální společnosti, oznámil francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire, že Francie bude od prosince uplatňovat svou vlastní daň, která byla pozastavena po dobu jednání.

Platnost daně byla pozastavena ve prospěch vytvoření mezinárodní daně. Po neúspěchu jednání v OECD začne Francie v prosinci znovu zdaňovat technologické giganty, jak potvrdil 3. října francouzský ministr hospodářství Bruno Le Maire.

„Do ukončení jednání OECD jsme pozastavili výběr daně. Toto vyjednávání selhalo, takže od následujícího prosince budeme od digitálních gigantů vybírat daň, “uvedl během programu Dimanche en Politique. „Francie může být hrdá na to, že je jednou z prvních zemí v Evropě, která spolu se Španělskem, Itálií a Rakouskem vybírá spravedlivé daně od digitálních obrů, kteří zůstávají jedinými vítězi této krize,“ zdůraznil ministr.

O týden dříve se 137 zemím vyjednávajícím pod záštitou OECD nepodařilo najít dohodu o tom, aby velké digitální společnosti „platily svůj spravedlivý podíl na daních“. I když je OECD přesvědčena, že uspěje do poloviny roku 2021, její generální tajemník Angel Gurria pro případ definitivního neúspěchu předpověděl „nárůst jednostranných akcí a odvetných opatření“ a nakonec novou „obchodní válku“.

Tato nová daňová pravidla by kromě uklidnění mezinárodních ekonomických vztahů mohla přinést 200 miliard dolarů ročně v době, když pandemie „prohloubila veřejné deficity“, argumentoval Angel Gurria na tiskové konferenci. Naproti tomu digitální obři „využili“ digitalizace ekonomiky, zrychlené různými omezujícími opatřeními přijatými po dobu krize ve světě. Například Facebook dosáhl v roce 2019 obratu téměř 70 miliard dolarů, ale ve Francii zaplatil v roce 2019 daň z příjmu právnických osob 8,46 milionu euro. Je to jen zlomek z 6,3 miliardy placených na daních skupinou, zejména ve Spojených státech.

Zdroj: Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 19. října 2020