Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Nejcitovanější německá média v koronavirovém roce

15. 10. 2020

Nejcitovanější německá média v koronavirovém roce

Regionální noviny se od začátku koronavirové pandemie významně zviditelnily. Vyplývá to ze současného rankingu citovanosti německých médií agentury Media Tenor. Kterých regionálních titulů si další média zvlášť všimla, kdo vede žebříček top 20, kdo se zlepšil a kdo sklouzl?

Dominance Spiegelu v žebříčku citací podle agentury Media Tenor zůstává nenarušena i ve třetím čtvrtletí letošního roku. Ačkoli tento titul zaznamenal ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku o více než 100 citací méně, ztráta počtu citací u hlavních konkurentů, titulů Bild und Bild am Sonntag, je ještě výraznější. V roce amerických prezidentských voleb dokonce odsunul New York Times Bild ze druhého místa.

Na druhou stranu zejména regionální noviny zdůraznily svou důležitost během koronavirové pandemie: „Mediální skupina Funke je z hlediska počtu rešerší vnímána intenzivněji než deníky Tagesspiegel nebo Welt. Deník Neue Osnabrücker Zeitung získal dvakrát více mediálních citací, než ve stejném období předchozího roku. Citace Rheinische Post a Ausgsburger Allgemeine také významně vzrostly, “vysvětlil Roland Schatz, zakladatel společnosti Media Tenor International.

Handelsblatt posílil svoji nejvyšší pozici v sekci business, když dosáhl více než dvakrát tolik citací médií, než druhý německý titul Spiegel. Tituly skupiny Frankfurter Allgemeine Zeitung, zejména nedělník, byly také mnohem intenzivněji spjaty s ekonomickými a korporátními otázkami, naposledy rozhovorem s bývalým šéfem Daimleru Dieterem Zetscheem, ve kterém prohlásil, že se vzdá své funkce.

Co se týče témat citací, je zvláště patrné, že z důvodu humbuku kolem koronavirové pandemie jasně vypadla v popředí debata o klimatu: „Na rozdíl od otázky uprchlíků, která je také koronavirově kompatibilní kvůli obávanému šíření viru v táborech (Moria). V koronavirových podmínkách se diskutuje i o mnoha dalších hospodářských nebo domácích politických otázkách, ale debata o klimatu zůstává stranou, “uvedl Schatz.

Metoda: Hodnocení Media Tenor Zitate Ranking od svého počátku v roce 1994 není z kvalitativních důvodů založeno na analýzách podporovaných počítačem. Denní sledování mediálních citací provádějí vyškolení analytici. Každý příspěvek si přečtou nebo sledují v televizi a u každé citace se zkontroluje její relevance. Analytici Media Tenor zkoumají, zda je s citací spojen také skutečný přenos informace nebo ne.

Díky tomu je ranking jediným indikátorem na světě zohledňujícím investigativní výkon a novinářskou kvalitu redakcí citovaných titulů. Deset let po zahájení, v roce 2006, společnost Media Tenor přidala do hodnocení další kritéria kvalitativní analýzy, jako je analýza témat, v souvislosti s nimiž jsou média citována. U citací týkajících se podnikatelské oblasti se nyní zaznamenává také odvětví, kterého se obsah týká. Media Tenor je tak schopen podrobně vysvětlit pozadí frekvence citací..

Celkově analytici Media Tenoru v období od ledna do září 2020 vyhodnotili dohromady 18 418 citací v politických a businessových sekcích německých médií. Zkoumány byly tituly Berliner Zeitung, Bild Zeitung, Die Welt, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Frankfurter Rundschau, Leipziger Volkszeitung, Süddeutsche Zeitung, taz, Tagesspiegel, ARD Tagesschau und Tagesthemen, ZDF Heute und Heute Journal, Fakt, Frontal 21 Kontraste, Monitor, Panorama, Report (BR), Report (SWR), Börse im Ersten, Die Zeit, Focus, Spiegel, Stern, Super Illu Bild am Sonntag, Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, Welt am Sonntag, Handelsblatt, Wirtschaftswoche, Capital, Manager Magazin, stejně jako zprávy Deutschlandfunk v 19 hodin.

Autor: Marc Bartl

Zdroj: WAN-IFRA Executive News Service, 14. října 2020