Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google musí vyjednávat s vydavateli o platbách za jejich obsah, rozhodl francouzský soud

9. 10. 2020

Google musí vyjednávat s vydavateli o platbách za jejich obsah, rozhodl francouzský soud

Rozhodnutí potvrzuje rozhodnutí francouzských regulačních orgánů z dubna. Google musí jednat o platbách s francouzskými vydavateli, aby mohl používat jejich zpravodajský obsah, rozhodl odvolací soud.

Technologickému gigantu bylo nařízeno jednat o odměnách pro zpravodajské organizace, pokud sdílí obsah, fotografie nebo videa online ve výsledcích vyhledávání Google nebo v Google News.

Dlouho očekávané rozhodnutí pařížského odvolacího soudu potvrzuje dřívější usnesení francouzského orgánu pro hospodářskou soutěž z letošního dubna.

Francouzští regulátoři tvrdili, že Google musí jednat o platbách na základě ustanovení o „odvozených právech“, které Evropská unie přijala v roce 2019 s cílem přepracování celého bloku předpisů o autorských právech.

Pravidla umožňují mediálním organizacím požadovat platby, když vyhledávače zobrazují výňatky z jejich materiálů.

Zpravodajské organizace prosazovaly reformu autorských práv v EU pod vlivem obav, že digitální obři dominují v novinářském sektoru tržním příjmům z reklamy.

Google na to hrozil vymazáním zpravodajského obsahu s argumentem, že použitím fotografií a videí přesměrovává miliony uživatelů na webové stránky vydavatelů, což vede ke zvýšení provozu na nich.

Společnost se rovněž odvolala proti rozhodnutí orgánu pro hospodářskou soutěž a neúspěšně tvrdila, že tento hlídač překročil svou kompetenci.

Google však mezitím s francouzskými novinami jednal o digitálních autorských právech a ve středu uvedl, že jsou obě strany blízko dohody.

"Naší prioritou zůstává dosažení dohody s francouzskými vydavateli a tiskovými agenturami," uvedla společnost.

"Odvolali jsme se, abychom získali právní jasnost v některých částech rozhodnutí, a nyní znovu posoudíme rozhodnutí pařížského odvolacího soudu."

Předsedkyně francouzského orgánu pro hospodářskou soutěž Isabelle de Silvová na Twitteru závěr soudu uvítala jako „velmi důležité rozhodnutí“.

„Hospodářská soutěž platí pro každého, včetně digitálního světa,“ tweetoval de Silva.

Rozhodnutí soudu v Paříži by mohlo mít i celosvětový dopad, protože Francie byla první zemí EU, která uplatnila předpisy o „odvozených právech“.

Google a Facebook čelí tlaku také v Austrálii, kde regulační orgány chtějí, aby společnosti platily za používání zpravodajského obsahu.

Facebook kvůli navrhovanému zákonu hrozil, že vydavatelům a uživatelům v zemi zablokuje sdílení zpráv.

Google mezitím minulý týden uvedl, že v příštích třech letech zaplatí vydavatelům v Německu, Brazílii, Argentině, Kanadě a Velké Británii 1 miliardu dolarů ve snaze zmírnit napětí s tímto odvětví. Francie však nebyla zahrnuta do tohoto plánu, zvaného Google News Showcase, jehož cílem je zvýšit výnosy vydavatelů novin po celém světě prostřednictvím placení licencí. Studie komunikační skupiny Heroiks zjistila, že francouzský tisk při provozu svých webových stránek zůstává silně závislý na Googlu.

Autor: DENIS CHARLET/AFP

Zdroj: Euronews