Unie vydavatelů
noviny | časopisy | internet
Domácí stránka  | Aktuality  | Google vs. francouzská média: Pařížský soud rozhoduje o jednáních Googlu s vydavateli

8. 10. 2020

Google vs. francouzská média: Pařížský soud rozhoduje o jednáních Googlu s vydavateli

Překročil francouzský orgán pro hospodářskou soutěž svou jurisdikci tím, že nařídil společnosti Google vyjednávat s mediálními skupinami?

Pařížský odvolací soud má ve čtvrtek 8. 10. 2020 rozhodnout, zda francouzský orgán pro hospodářskou soutěž překročil svou jurisdikci, když nařídil společnosti Google vyjednávat s mediálními skupinami ve sporu o digitální autorská práva.

Rozhodování přichází potom, co bylo oznámeno, že americká firma učinila pokrok v těchto jednáních, a že by mohla být ochotna poprvé v EU platit za užití digitálních autorských práv některým mediálním skupinám.

Naléhavě očekávané rozhodnutí je poslední kapitolou dlouhodobého boje s evropskými zpravodajskými společnostmi požadujícími platbu za obsah zobrazený ve výsledcích vyhledávání Google.

Americký internetový gigant odmítl dodržovat právní předpisy EU, které od něj vyžadují, aby kompenzoval tisku obsah zobrazený ve svém vyhledávači.

Google uvedl, že články, obrázky a videa se ve výsledcích vyhledávání zobrazí, pouze pokud mediální skupiny souhlasí s tím, aby je mohl používat zdarma.

Společnost tvrdí, že zpravodajské společnosti těží z toho, že získávají miliony návštěv svých webových stránek, zatímco zpravodajské společnosti zdůraznily, že Google vydělává miliony z reklam zobrazovaných spolu s výsledky vyhledávání zpráv.

Ale ve středu pozdě večer společnost Google a francouzské noviny oznámily, že dojednaly hlavní body dohody, která zahrnuje platbu za zobrazení obsahu zpráv ve výsledcích vyhledávání. (viz tisková zpráva Google níže)

V roce 2019 se Francie stala první zemí, která ratifikovala a uplatnila autorské právo přijaté Evropským parlamentem, které obsahuje takzvaná odvozená práva, která zahrnují použití zpráv ve výsledcích vyhledávání.

- 'Dobrá víra' -

AFP a další mediální skupiny podaly v listopadu loňského roku stížnost na společnost Google u francouzského regulátora hospodářské soutěže, v níž tvrdily, že společnost nevyjednává v dobré víře o urovnání sporu.

V dubnu orgán pro hospodářskou soutěž nařídil společnosti Google „vést v dobré víře jednání s vydavateli a zpravodajskými agenturami o odměně za opakované použití jejich chráněného obsahu“.

Google toto rozhodnutí napadl.

Hlavní otázku, která stojí před orgánem pro hospodářskou soutěž - zda Google zneužívá své dominantní postavení na trhu - zbývá ještě vyřešit. Rozhodnutí se očekává počátkem příštího roku.

Kromě jednání s francouzskými novinami vede Google samostatné rozhovory s AFP a vydavateli časopisů.

Francie není jedinou zemí, kde se Google dostal pod tlak vlády, aby se o své příjmy podělil s místními médii.

Australská vláda vypracovala zákon, podle kterého mají Facebook a Google platit za zpravodajský obsah, který používají.

Autor: DENIS CHARLET, AFP, Paříž

Zdroj: www.france24.com


 

Tisková zpráva

 

Google France oznamuje, že je blízko dohody s vydavateli sdruženými v l’Alliance de la Presse d’Information Générale

 

 

Paříž, 7. října 2020 - L’Alliance de la Presse d’Information Générale a Google pracují společně již rok na tématu úhrady za užití odvozených práv vyplývající ze zákona. Tato vyjednávání se v posledních týdnech vyvíjela pozitivně.

Naše diskuse, které proběhly v rámci stanoveném Úřadem pro hospodářskou soutěž, umožnily ověřit klíčové zásady dohody založené na kritériích návštěvnosti, nediskriminace a podpory produkce politických a obecných informací. Nabídka Google zahrnuje odvozená práva definovaná zákonem, jakož i účast na projektu News Showcase, novém produktu, který nedávno spustila společnost Google.

Pierre Louette, generální ředitel vydavatelství Groupe Les Echos - Le Parisien, odpovědný za jednání na straně l’Alliance de la Presse d’Information Générale, říká: „Posledních několik týdnů vyjasnilo mnoho bodů a potvrzuje, že Google přijímá zásadu úhrady našim tiskovým titulům, a tím realizaci odvozených práv “.

Sébastien Missoffe, generální ředitel Google France prohlašuje: „Tyto diskuse jsou známkou pokroku v jednáních vedených v posledních měsících s vydavateli tisku v kontextu francouzského práva o odvozených právech. Chceme podporovat žurnalistiku a zajistit kontinuitu přístupu ke kvalitnímu obsahu co největšímu počtu uživatelů.“

Kontakty pro tisk
presse-fr@google.com